Publicitat
Política · 17 de Gener de 2011. 17:39h.

Rajoy proposa una Lohapa en educació i sanitat

Demana una "legislació bàsica" per a tot l'Estat en aquests dos àmbits

Rajoy proposa una Lohapa en educació i sanitat

Mariano Rajoy, durant la seva entrevista a RNE

El líder del PP, Mariano Rajoy, s'ha mostrat favorable a establir en totes les comunitats autònomes una "legislació bàsica" en educació i sanitat, el que s'ha considerat en algunes autonomies com una volta al esperit de la Lhoapa.

La Loapa (llei orgànica d'harmonització del procés autonòmic) va ser aprovada per les Corts el juny del 1982, mitjançant un pacte entre la UCD i el PSOE, com una reacció a l'intent de cop d'Estat del 23 del febrer del 1981. Establia un alentiment del procés de transferències de competències a les comunitats autònomes, amb tendència a l'equiparació entre totes. Va significar una certa marxa enrere en el desenvolupament inicial de l'Estat de les autonomies.

Rajoy, durant una entrevista a Ràdio Nacional d'Espanya, ha afirmat que "caldria avançar en tot el que afecti a la igualtat de drets dels espanyols en serveis públics". En aquest sentit, ha assegurat, com a exemple, que "no pot ser que en una autonomia sigui gratis una operació i en una altra no". Preguntat sobre si pensa privatitzar la sanitat ha estat clar: "No se m'ha passat per la imaginació privatitzar la sanitat".

D'altra banda, i encara que no s'ha declarat favorable a reformar el sistema autonòmic, ha indicat que, per mantenir-lo, seria necessària "una reforma de la llei d'estabilitat pressupostària, fixant sostre de despesa i sostre d'endeutament". Ha afegit que "això és el prioritari; i en segon lloc, jo convocaria les comunitats autònomes per fer una llei d'unitat de mercat, perquè les normes econòmiques siguin iguals a la resta d'Espanya".

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 joanjordi, Sabadell, 18/01/2011 - 08:46

Inventar la xocolata del lloro. Aquesta legislació fa anys que existeix.

#1 Pere, Paris, 17/01/2011 - 18:18

A veure si ho entenc. Ara que per fi segons ells l'Estatut és "plenamente constitucional" després de la sentència, ara no val?? L'independentisme hauria d'estar-li eternament agraït