Publicitat
Política · 10 d'Agost de 2009. 09:59h.

Rajoy vol apropar-se a CiU per la Generalitat

El líder del PP vol aplanar el camí per a les eleccions al Parlament

Rajoy vol apropar-se a CiU per la Generalitat

Rajoy ha mantingut converses discretes amb Duran

Rajoy ja està pensant en el nou curs polític i en els objectius que desitja aconseguir. Segons informa La Vanguardia, el primer és el de fer triomfar les seves propostes econòmiques, però un altre ocupa el segon lloc: iniciar un acostament als nacionalistes. Especialment, a CiU, per a normalitzar les relacions que van quedar trencades amb el debat de l'Estatut i anar aplanant el camí per a un futur que al seu judici arribarà més aviat que tard, les eleccions al Parlament, encara que amb la vista posada en les eleccions generals del 2012.

El líder del PP és conscient que una majoria absoluta com la que va obtenir José María Aznar a l'any 2000 és impensable. Tampoc José Luis Rodríguez Zapatero les ha aconseguit en cap de les seves dues legislatures. Això obliga al PP a tendir ponts amb els nacionalistes per a poder pactar amb ells en un futur, i per a asseure les bases d'una col·laboració del PP amb CiU en el Parlament, si a les pròximes eleccions catalanes guanya CiU.

El president del PP aposta en privat amb els seus col·laboradors, quan analitzen aquesta situació que en les eleccions catalanes que toca celebrar en tardor de 2010, el president de Convergència, Artur Mas, no acudirà a cap notari per a assumir el compromís oficial, en campanya electoral, que no pactaria amb el PP. Està convençut que hi hagi o no acostament ara, si hi ha possibilitats que CiU governi amb el suport del PP, els nacionalistes catalans estaran disposats a dialogar, encara que és preferible que l'escenari estigui buidat abans.

Rajoy creu que és el moment adient per a iniciar aquest acostament, una vegada que la victòria a les eleccions europees, així com en les gallegues, ha fet triomfar la línia que ell mateix va imprimir al PP en el congrés de València de juny del 2008, i que ha situat als populars, afirma Rajoy, "en la centralitat política". Des d'aquesta posició, guanyada gràcies als plantejaments sorgits d'aquell congrés, que van modificar l'estratègia política que el PP va portar en els primers quatre anys de mandat de Rajoy, el PP, en paraules del líder popular "pot pactar amb qualsevol". I està disposat a fer-ho fins a amb el PNB, amb un únic límit; l'autodeterminació, per aquí el PP no passa. Pot pactar amb el PSOE, com s'ha demostrat al País Basc, subratlla el president popular, però la seva meta inicial és pactar amb CiU i PNB mesures econòmiques referides a rebaixes d'impostos o mesures a favor dels treballadors autònoms, principis en els quals els plantejaments d'uns i d'uns altres són molt semblants.

Ja va intentar el PP aquesta via de pactes en l'últim debat de l'estat de la nació, però l'estratègia no va donar els seus fruits, i ara la intenció de Rajoy és anar preparant el terreny per a fer possible aquesta col·laboració amb CiU.

El president del PP creu que una vegada que es dicti la sentència sobre l'Estatut, sigui com sigui la decisió del Tribunal Constitucional, el camí serà més fàcil, ja que les relacions d'aquests anys han obligat a CiU a posar com condició prèvia a qualsevol acostament al PP la retirada del recurs que va presentar contra l'Estatut.

Rajoy és conscient que aquest acostament no es farà en dos dies, ja que han estat més de quatre anys d'incomprensió i d'absència de relacions, encara que en els últims temps ha mantingut converses discretes amb el portaveu de CiU en el Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida. Però està disposat, amb la paciència que li caracteritza, a anar treballant aquestes relacions poc a poc. L'equip de Mariano Rajoy no descarta, no obstant això, que en un determinat moment, al final del pròxim curs, si les bases de la confiança han tornat a restablir-se, es pogués celebrar fins i tot una reunió pública amb Artur Mas, que plasmaria aquestes noves relacions de col·laboració.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#8 von paulus, Catalunya, 11/08/2009 - 09:57

Duran, no t'arronssis. Digues al Raxoi que tregui el recurs d'inconstitucinalitat contra la nostre constitució nacional que ès l'estatur. I desprès ja veurem

#7 Sergi Alzuria, Barcelona, 10/08/2009 - 17:13

Es comença per retirar el recurs de l'estatut... oi que no ho farà? Doncs així va malament per apropar-se, com a molt al PSOE i en Montilla, que si se'ls escolten, a Madrid, a Euskadi i fins i tot a Catalunya, com ja hem vist.

#6 Gelabert de Cruïlles, Manlleu, 10/08/2009 - 15:09

Un sintoma clar de que CiU guanyará de calaix les properes eleccions i que en Mas será el proper president de la Generalitat de Catalunya. Ho terns crú Rajoy, avants t'aurás d'empassar moooolts de gripaus.

#5 jc i cat indep, girona, 10/08/2009 - 13:48

CONVERGENCIA DIRA QUE SI, UNIO ES BAIXARA ELS PANT. , Duran) Es el joc que ens marquen. La puta i la Ramoneta.
El poble som molt covards i tenim el que ens mereixem, quatre sense seny foten el que volen, i nostaltres sols tenim dret a la pataleta.

#4 MERY, Villena, 10/08/2009 - 13:18

Históricamente, ya se ha visto lo nefasto que es para el conjunto de toda la Ciudadanía que la casta política promocione sus taifas sobre lo común. Los sociatas van de nacionalistas, y los peperos de regionalistas. No se que es peor para el ciudadano