Publicitat
Política · 29 de Març de 2009. 20:45h.

Referèndums descafeïnats

L'Estat haurà d'autoritzar o denegar la consulta

Referèndums descafeïnats

El conseller de Governació, Jordi Ausàs

El Govern aprovarà l'avantprojecte de llei de consultes populars el 31 de març, i caldran 210.000 signatures per demanar un referèndum, aproximadament el 3% de la població, segons ha informat Catalunya Ràdio. El Govern, el Parlament i els municipis també estaran legitimats per promoure consultes sobre qualsevol qüestió en l'àmbit de les competències de la Generalitat. L'última paraula, però, la té l'Estat, que és qui haurà d'autoritzar o denegar la consulta, d'acord amb la Constitució.

En el cas del Govern, la sol.licitud de la consulta sempre haurà de ser a proposta del president de la Generalitat, i al Parlament ho hauran de sol·licitar 27 diputats o dos grups parlamentaris. Els municipis també tindran potestat per consultar la ciutadania sobre qüestions d'àmbit general: cal que es coordinin el 10% del total de municipis catalans, que han de representar 500.000 habitants. En tots quatre casos, el Parlament sempre hi haurà de donar el vistiplau per majoria absoluta.

Les consultes no seran vinculants, però el Govern haurà d'explicar davant del Parlament la seva posició sobre la qüestió consultada un cop se sàpiguen els resultats. L'avantprojecte està elaborat per la conselleria de Governació, que dirigeix Jordi Ausàs, d'ERC.

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#12 Joan, Baix Llobregat, 30/03/2009 - 17:05

És un bon precedent de cara a un futur reconeixement del dret a l´autoderminació. La llei no facilita un referèndum d´independència, això és cert, però també acota molt les excuses que pot argumentar el Govern per no consentir-lo.

#11 joan, manresa, 30/03/2009 - 12:29

Ya sabem que millor axó que rés..,pro en aquest cás és rés més rés.No volguem fer sortir el cunillet del sombreret.Si es porta a cap només será perdua de temps i de diners.Primer aconseguir una llei que digui--referendums vinculants i aprob.per Parla

#10 LLUC, ERE abans independentista, 30/03/2009 - 12:22

Quina gran feina del Tristpartit especialment d´ER (espanyola). Un conseller d´ER (fa uns anys eren independentistes) fa una llei de referèndums, l´explica amb pèls i senyals per acabar dient que sempre ho haurà d´autoritzar l´Estat. Per això cobren?

#9 Rosa, Lleida, 30/03/2009 - 09:50

Era la única manera d'aprovar la llei o això o no tenir-ne. Jo ho tinc clar, és un pas més fins a la independència. Felicitats Ausàs i Esquerra per la llei, sens dubte un punt d'inflexió per al futur del nostre país.

#8 Núria, Reus, 30/03/2009 - 08:58

Una altra enganyifa. Tantes reunions, i tanta energia malbaratada per a no res. Quan es vulgui plantejar un referèndum d'autoderminació, si és que s'arriba a proposar, què penseu que dirà l'Estat? Només hi ha una solució, la proclamació unilateral.