Publicitat
Política · 17 de Febrer de 2020. 09:54h.

Reforma del Codi Penal a mida

El Govern espanyol en prepara un que rebaixa substancialment les condemnes als presos i serà retroactiu

Reforma del Codi Penal a mida

El Govern treballa ja en la reforma de el Codi Penal que permetrà rebaixar les penes als líders del Procés, segons informa El Mundo. Tot i que aquesta modificació legal no es limitarà exclusivament a delicte de sedició, però serà el més polèmic a l'ésser entesa com una reforma a mida de el líder d'ERC, Oriol Junqueras, condemnat a 13 anys de presó.

La clau que permetrà la disminució de les penes dels principals condemnats per l'1-O serà la introducció en el Codi Penal d'un subtipus de sedició agreujada amb la malversació de cabals públics.

D'aquesta manera, l'Executiu aconseguiria que el Tribunal Suprem apliqués una reducció de les penes dels condemnats per l'1-O a causa de el principi de retroactivitat de la llei penal, que sempre és en forma favorable al pres, i aconseguiria a més que es rebaixés la pena de presó i inhabilitació de Junqueras i als altres tres exconsellers als que se'ls va imposar una condemna per sedició en concurs medial amb el delicte de malversació de cabals públics, Dolors Bassa, Jordi Turull i Raül Romeva.

Es tracta d'introduir en el Codi Penal un subtipus específic per a aquells delictes de sedició la consecució s'hagi aconseguit amb el desviament previ de fons públics. La clau està en que les penes seran més grans que les d'una simple sedició, però més baixes que les condemnes que van rebre els promotors de l'1-O per part de tribunal del procés.

A través d'aquesta modificació legal es podran aconseguir dos objectius. D'una banda, una rebaixa considerable de les condemnes imposades per l'Alt Tribunal al rebaixar la forquilla de les penes en aquest tipus penal i, de l'altra, sortejar l'obstacle que suposa que les penes més altes siguin per sedició en concurs medial amb malversació.

D'aquesta manera s'evita que si hi hagués una rebaixa considerable de les penes per sedició, la malversació -en aquest cas una malversació agreujada, a l'ésser la quantia desviada superior a 250.000 euros- passés a ser el delicte principal de cara a la inhabilitació per a càrrec públic.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#6 Carlos Gomez, bestia amb forma humana, 17/02/2020 - 16:04

Ni Pablo Escobar tenint a mig estat colombia subornat i l´altre meitat amenaçat i oferintse fins i tot a pagar de la seva butxaca el deute public del pais va aconseguir mai que prostituisin el codi penal per fer.lo digerible al seu exigent i refinat paladar

Hi ha qui subestimava els fets diferencials que identifiquen aquesta excepcional raça de mu

#5 M, POLINYA, 17/02/2020 - 13:06

Una forma como otra de hacer trampas, es como cambiar las normas de un partido a mitad del encuentro para favorecer al equipo preferido, en detrimento del otro.
Aunque algunos disfrutan haciendo trampas hasta jugando al soliltario.

#4 no soy nadie, barcelona, 17/02/2020 - 12:48

la historia del 34 se repite

#3 Lluis, Barcelona, 17/02/2020 - 10:36

Secularment la historia es repeteix...els delinquents que van protagonitzar el 6 d'octubre del 34 també van ser indultats pel govern de torn de Madrid, els covards que van evitar el judici van fugir seguint el malvat Dencàs per les clavagueres i camí cap a Belgica. I després sortir de la presó el sanguinari Companys signava penes de mort...

#3.1 Albert, Bcn, 17/02/2020 - 12:59

Lluis, potser hauries de repassar els llibres d'història, l'autor o autors potser estan força esbiaixats...

#2 M Pilar, Barcelona, 17/02/2020 - 10:19

Cualquier modificación del CP que aplique retroactividad es un camino vergonzante para que no se prolongue la prisión de los políticos independentistas.Si desean acortar su estancia en prisión que soliciten un indulto aceptando el delito cometido y la inhabilitación correspondiente.