Política · 30 de Gener de 2020. 11:40h.

Repassada a Marta Rovira

El periodista Iñaki Ellakuria li ha de recordar els motius pels quals va haver de fugir

El periodista d'El Mundo, Iñaki Ellakuria, durant l'entrevista a Marta Rovira a El món a RAC1, ha repassat la secretària general d'ERC, a qui ha hagut de recordar els motius pels quals està fugida a Ginebra.

Rovira, d'entrada, ha continuat amb el mateix discurs de quan era diputada de diferenciar entre demòcrates -independentistes- i no demòcrates -constitucionalistes-. A més, continua sostenint que els independentistes són "la gran majoria" dels catalans per molt que els resultats electorals indiquin que mai ha superat el 47% dels vots.

Així, li ha etzibat al periodista que "a demòcrata no em guanyarà" i ha reivindicat que "el nostre projecte és el de la radicalitat democràtica". Ellakuria, anteriorment, li ha preguntat si feia alguna mena d'autocrítica per la seva actuació quan era a Catalunya, però la dirigent d'ERC ha esquivat la qüestió.

"Per què jo estic a Ginebra? Per què no puc fer sentir la meva veu? per què no puc defensar les meves idees? per què no puc conservar el meu escó al Parlament? Per què? m'ho pot contestar, vostè?", ha preguntat Rovira al periodista. "Jo sí", li ha respost Ellakuria, per tot seguit enumerar alguns dels motius pels quals l'exdiputada va haver de marxar.

"Va fer una declaració unilateral d'independència que va trencar l'ordre legal. I hi ha unes conseqüències. Vostè no va marxar per fer declaracions polítiques, ho va fer per accions. Després de la DUI, el govern dels EUA, molts governs internacionals van fer comunicats oficials no reconeixent aquesta declaració", li ha recordat.

"Per tant no va ser només un gest polític o verbal o retòric. I això en una Estat de dret té unes conseqüències. A Espanya, Suïssa, França, Itàlia, on vulgui. Hi ha unes conseqüències legals. Van ser advertits pels tribunals, sabien molt bé com a responsables polítics que tindria unes conseqüències", ha afegit el periodista. "És evident. Si fas uns actes hi ha unes conseqüències de les quals van ser advertits. Pot ser injust o no, però és real", ha sentenciat.

Rovira ha argumentat aleshores que "quan jo vaig presentar la llei del referèndum d'autodeterminació a Catalunya ho vaig fer dins del marc constitucional espanyol. I vaig demanar jo mateixa que si hi havia dubtes sobre la interpretació de l'exercici del dret a l'autodeterminació esperava el control jurídic oportú del TC. Se'n recorda vostè d'això?".

"El que ha passat és que hem tingut una aplicació del codi penal i del Tribunal Suprem als seus màxims extrems. Vostè creu que amb aquesta utilització del dret penal contra l'adversari polític és la millor manera de resoldre les aspiracions polítiques d'una gran majoria de ciutadans del nostre país?", s'ha queixat.

Publicitat
Publicitat

29 Comentaris

Publicitat
#22 Argonauta, Argos, 31/01/2020 - 10:15

Pero, dicen en serio que a ellos no se les debería aplicar la ley? Lo dicen en serio?

#21 Rafa, Montcada I Reixac, 30/01/2020 - 22:11

Todavía recuerdo aquellas declaraciones diciendo que aguantarían hasta el final, jajaja.
En días estaba en Suiza. Menuda cara de mármol tiene la individua.

#21.1 pedro, Manresa, 01/02/2020 - 22:37

Sii, com aquelles imatges a on sortien estripant els dictamens judicials. Somiatruites!

#20 pere m. , sabadell, 30/01/2020 - 21:55

quin tostón escoltar tot el tall de l'entrevista. un lloro es repeteix menys, res de nou.

#19 Joan, Tarragona, 30/01/2020 - 18:36

No escogió mal sitio para exiliarse, Suiza. Le podria haber preguntado de que vive ahí. Porque ese país como barato no es. Vaya banda...

#18 Sharp, Tarragona, 30/01/2020 - 18:12

la Sra o Srta Rovira no es mas que un holograma. Se las piró pensando que volceria triunfante y ahora es una exilada voluntaria. Vive en un Pasi, muy complejo. No admite practicamente ninguna peticon de extradicción aduciendfo a la libertad, pero restringe cuando le interesa la llegada de emigrantes.