Publicitat
Política · 31 de Gener de 2022. 08:28h.

Retorn a la casella de sortida

La Generalitat torna a negociar el finançament

Retorn a la casella de sortida

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha remès un informe al Govern espanyol sobre la proposta de finançament autonòmic feta pel Ministeri d'Hisenda en què rebutja la fórmula plantejada per l'executiu estatal. Giró considera que no milloraran l'autonomia financera de les comunitats i que la proposta s'allunya dels models de finançament dels països federals més desenvolupats.

La Generalitat, segons un document de 10 pàgines que va enviar divendres a Hisenda i que han publicat diversos mitjans, deixa clar que el Govern "no renuncia a la legítima aspiració d'assolir la sobirania fiscal plena" però afegeix que, "malgrat tot, mentre no s'assoleixi aquest objectiu, el Govern de Catalunya considera que ha d'atendre la sol·licitud d'expressar la seva opinió sobre les propostes relacionades amb el model de finançament impulsades pel Govern de l'Estat".

La Generalitat no veu adequada la proposta estatal perquè contempla unes variables que alteren l'ús de la població com a determinant del finançament de cada comunitat autonòmica. "La reforma s'hauria d'abordar des del vessant dels ingressos, apostant per un model d'autonomia financera", ha remarcat.

Finalment, la Generalitat proposa "valorar primer com estan repartits els recursos entre l'administració central i les autonomies i corregir aquest desequilibri modificant la cistella d'impostos que formen la base del model de finançament actual (el 50% de l'IRPF i de l'IVA i el 58% dels impostos especials)".

"I, a partir d'aquí, incrementar la capacitat normativa i també de gestió d'aquests impostos, fins ara molt limitada. I, finalment, aplicar un sistema d'anivellament que eviti que determinades comunitats hagin d'apujar impostos per poder oferir als ciutadans un nivell similar en la prestació de serveis públics", conclou.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#8 joan, manresa, 31/01/2022 - 12:52

tinu.)Lo que se hauria de renegociar es L'Estatut actual...,tornar-lo als seus orígens...,el mateix text, sense treure ni una coma....,cap i a la fi, va ser aprovat amb referèndum per els catalans i aprovat al Congres i al Senat..,poca broma...!!!i a partir d'aquí posat els dia ...,agradi o no a tutom...,fora d'axó tot son marrullerías gratuïte

#7 joan, manresa, 31/01/2022 - 12:46

Des de " Can Mingo ",obrim la nostra paradeta a Moro-L'Andina..--....I Tiro porqué me toca..!!!!...Maradedeusenyor..!!! l'únic que tenia lluïdesa política va ser en Tarradellas ....,un cop fets els pactes amb Suarez...,li va comentar que "L'estat de las Autonomies, seria com una casa de barrets .."""Quant de raó tenia.----Tornant a la noti

#6 El Sifoner, Es SECESIÓN no independencia, 31/01/2022 - 11:52

("no renuncia a la legítima aspiración de alcanzar la soberanía fiscal plena") Pero cuando entenderán (bueno reconocerán) que eso en un mundo cada vez mas globalizado es imposible y menos aun en territorios donde el mercado es único. NO puede ser que se beneficien solo ellos de las ventas a otros. A mercado común, beneficio común.

#5 Oriolgután, Marbella, 31/01/2022 - 11:21

Lo triste de esta gente es que no entienden que en un Estado moderno y democrático importan más las personas que los territorios y ven como robo o agravio lo que sólo es solidaridad entre regiones y solidaridad entre personas que ganan más y personas que ganan menos. Oriolgután mucha misa pero la caridad la aplica con el ojo malo.

#4 Marc de Vich, Vich, 31/01/2022 - 09:51

Nunca han descontado lo que reciben de España, desde hace ya muchos siglos, empezando por los Decretos de Nueva Planta, que sacaron a Cataluña de la Edad Media, clero, nobleza y gremios. Inversiones, comercio, textil, industrial y mano de obra gratis, sin todo esto Cataluña sería una selva, con los ricos peleándose por un claro en el bosque