Publicitat
Política · 21 de Desembre de 2017. 10:26h.

Retorn a la línia de sortida

Segones eleccions per recuperar l'autogovern en quaranta anys

Retorn a la línia de sortida

Abraçada entre Josep Tarradellas i Jordi Pujol durant la presa de possessió d’aquest darrer com a nou president de la Generalitat (Foto: Robert Ramos)

Catalunya celebra avui eleccions al Parlament, que tenen un caràcter excepcional, ja que són les primeres convocades per l'Estat en aplicació de l'article 155 de la Constitució després del cessament del Govern per la declaració unilateral d'independència. Més de 5,5 milions de catalans poden votar aquest dijous en unes eleccions perquè la Generalitat, intervinguda per l'Estat, recuperi la seva autonomia per segona vegada des de 1980.

La transició a Catalunya culminà amb la convocatòria i celebració, el 10 de març de 1980, de les eleccions al Parlament. L'ajustada victòria electoral de CiU a les eleccions del 1980, en les quals va obtenir 43 escons escassos dels 135 en joc, va permetre l'accés de Jordi Pujol a la presidència de la Generalitat de Catalunya i va agafar el relleu del president restituït Josep Tarradellas, que va tornar de l'exili l'any 1977.

Pujol va ser escollit amb els vots de la seva coalició, de Centristes de Catalunya i d'ERC, i es va configurar així un mapa polític estable en el qual el PSC i el PSUC es van erigir, durant dècades, en l'oposició oficial als consecutius governs del nacionalisme conservador. Aquell primer pacte va situar Heribert Barrera en la presidència del Parlament i Pujol va nomenar un govern format únicament per consellers de CiU.

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#3 Lo Pardal, La Figuera, 21/12/2017 - 14:00

Por cierto, no fue en esa ocasión que el Pujol ofreció un gobierno de coalición al PSC (Raventós) y éste se negó? Ahí empieza la ficción derecha-izquierda "casolana", que empalma con la reforma administrativa española encabezada por Gonzalez "el modernillo", y la cesión del yate Azor. Estoy nostágico.

#2 Lo Pardal, La Figuera, 21/12/2017 - 13:39

Me pasaré el dia leyendo. Sin embargo en el comentario de la "noticia", basicamente correcto, no se menciona "transición" desde donde. No será como Arrimadas y su Constitución del 39, no?. Solo en el siglo XX Cataluña como ente político negado, ha soportado dos dictaduras nacionalistas españolas. El 155 va por el rumbo.

#1 Rodejet, Barcelona, 21/12/2017 - 12:25

Unes eleccions com fa 40 anys, contra la dictadura espanyola.
Els catalans tenim la oportunitat d'amargar la nit i el Nadal al Régimen espanyol i als partits que el representen

#1.1 Alejandro, Barcelona, 21/12/2017 - 13:05

#1

Desparpajo, no hay duda de que lo tienes pero, vergüenza, equidad, ética ,objetividad y apego a la verdad también es palmario que te falta. Te sobra sin embargo una desmedida inclinación a la falsedad, a la calumnia y a la mentira.

#1.2 Rodejet, Barcelona, 21/12/2017 - 13:17

Cada cop em costa més discutir-me amb fonamentalistes com l'Aljeandro que es creuen portadors de la Veritat Revelada. Borrell l'amic de la jutgessa Lamela, C'S o la resta del fonamentalisme acusen a l'independentisme de ser una religió, però cal recordar que ells són els " missatgers de la Veritat Revelada ", molt "racional ", ha ha ha.