Política · 6 de Juliol de 2022. 14:20h.

Revés judicial de Puigdemont a Europa

El Tribunal de la UE sentencia que no podia assumir l'escó sense jurar la Constitució

Revés judicial de Puigdemont a Europa

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha declarat aquest dimecres "inadmissible" el recurs que l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'ex conseller Toni Comín van interposar contra la decisió del Parlament Europeu (PE) de no deixar-los participar en la primera sessió plenària d'aquesta legislatura, el 2 de juliol del 2019, després d'haver aconseguit JuntsxCat dos escons en l'Eurocambra en les eleccions del 26 de maig del 2019.

El TGUE argumenta que l'Eurocambra es "va limitar a prendre nota de la situació jurídica" notificada per les autoritats espanyoles i remarca que Antonio Tajani, president de l'Eurocambra en aquell moment, es va limitar a prendre nota de la situació jurídica dels demandants notificada per les autoritats espanyoles.

“El Tribunal General conclou que la impossibilitat dels demandants d'assumir les seves funcions, d'exercir els seus mandats i d'ocupar els seus escons en el Parlament no deriva de la negativa de l'expresident del Parlament a reconèixer-los la condició de diputat europeu, continguda en l'escrit de 27 de juny de 2019, sinó de l'aplicació del Dret espanyol, tal com aquesta es reflecteix en les notificacions de la Junta Electoral Central de 17 i 20 de juny de 2019, respecte de les quals l'expresident del Parlament i, de manera més general, el Parlament no disposaven de marge d'apreciació algun”, subratlla la sentència.

Tambien conclou que la instrucció de Tajani al secretari general del Parlament Europeu del 29 de maig, en la qual suspenia les acreditacions dels electes espanyols fins que el Parlament hagués rebut confirmació oficial, no va tenir efectes jurídics que afectessin els interessos de Puigdemont i Comín i conclou que tampoc va tenir com a efecte impedir-los realitzar els tràmits administratius necessaris per a entrar en funcions i exercir els seus mandats.

“Per consegüent, la impossibilitat dels demandants d'exercir els drets associats a la seva condició de diputat europeu des de l'obertura de la primera sessió després de les eleccions, des del 2 de juliol de 2019, no porta causa d'aquesta instrucció”, sentencien.

Amb tot, la sentència és recurrible davant la instància superior, el TJUE, que a més té pendents de resoldre altres qüestions de més substància per al futur polític i personal de Puigdemont, Comín com les prejudicials que li va plantejar el jutge Pablo Llarena sobre l'abast de les seves euroordres després del rebuig per part de les autoritats belgues de la referida al exconseller Lluís Puig.

Publicitat
Publicitat

27 Comentaris

Publicitat
#25 Evacuol is the way, Chez Fangue, 07/07/2022 - 12:05

Això de l'estrenyiment et fot una cara de mico garratibat de cal deu.

#24 Pep Torragaites, CanPistraus, 07/07/2022 - 10:32

Mira, Ramon, Ramonet de Tarragona. T,ho diré amb recents paraules del Pujol, l,expresident: l,independentisme ha pecat de supèrbia. Supèrbia! I jo afegiria que ha pecat de vana parauleria: a la "carta d'adhesió" (eterna?) es parla de les "tres fonts de llum", es parla de "saviesa". Només falta parlar del caràcter diví de la Borràs. Es cr

#23 Marti, Palafrugell, 07/07/2022 - 09:25

Pues para VillaWeb esto es, cómo no, prácticamente una victoria, una puerta abierta a que el hombre de Waterloo retorne en loor de multitud.

#22 EduardR, bcn, 07/07/2022 - 09:16

Cuando al vivales no le dan la razón, es que la EU es un club de estados decadentes...

#21 Ramonet, Tarragona, 07/07/2022 - 08:44

Ep ! No anem tan depressa, que de la sentència també se'n deriva que les euroordres espanyoles eren il.legals. Tot anirà sortint......

#21.1 Luigi., Barcino, 07/07/2022 - 10:19

Ramonet,de momento, lo único que ha salido es que la demanda de Boye ha sido rechazada.En cuanto a la ilegalidad de las euroordenes , se supone que la sentencia del TJUE, sobre la adquisición de la inmunidad , sienta jurisprudencia desde el momento de dictarla y no afecta a lo acaecido con anterioridad.