Publicitat
Política · 3 d'Abril de 2021. 10:05h.

Ridao afirma que l'autodeterminació "està abocada al fracàs"

L'exdiputat recorda que està vinculat a fenòmens de descolonització

Ridao afirma que l'autodeterminació "està abocada al fracàs"

L'exdiputat, exsecretari general d'ERC i professor de Dret Constitucional Joan Ridao, ha afirmat que "la via de l'autodeterminació està abocada al fracàs, igual que el tema de la unilateralitat" i ha recordat que el dret a l'autodeterminació està "vinculat a fenòmens de descolonització" en els quals Catalunya no hi figura. Ridao, en una entrevista publicada aquest dissabte a El Punt Avui, també apunta que la unilateralitat i el dret d'autodeterminació tenen "difícil encaix en organismes internacionals".

"El dret a l'autodeterminació topa amb el fet que molts experts en dret internacional el conceben vinculat a fenòmens de descolonització, i Catalunya no figura en la llista d'estats a descolonitzar que Nacions Unides ha autoritzat a portar a terme, com per exemple, el cas del Sàhara. I per tant és un debat abocat a la frustració" ha assenyalat el jurista en l'entrevista.

El professor de Dret Constitucional també recorda que Escòcia i el Quebec no apel·len al dret a l'autodeterminació per reclamar la independència, sinó al "principi democràtic en un estat on el pes demogràfic d'un conjunt de població no permet operar canvis constitucionals importants ni reformes constitucionals". "La via de l'autodeterminació està abocada al fracàs, igual que el tema de la unilateralitat" explica.

Publicitat
Publicitat

28 Comentaris

Publicitat
#30 Joan Ferrandis, BARCELONA, 05/04/2021 - 15:42

Quizás en Cataluña quien realmente tendría derecho a la autodeterminación del nacional separatismo sería el pueblo tabarnés, que sufre el supremacismo y persecución hasta el ostracismo del totalitarismo separata.

#29 Ciudadano Sinmitos, Barcelona, 04/04/2021 - 20:11

¡Más claro que el agua! El Procés no sirve para nada; habrá que llevarlo a un contenedor de la plaza Urquinaona cuando se manifiesten los CDR.

#28 Senen, Tarragona, 04/04/2021 - 15:28

I ara t'has adonat del que és el dret d'autodeterminació, Joan? Però si s'estudia en primer de Dret!

#27 Neferu, Barcelona, 04/04/2021 - 14:00

Pero vamos a ver. ¿de verdad alguien cree que a los padres del procés les importa mucho que la autodeterminación solo esté vinculada a un proceso de descolonización? ¡¡Ellos creen estar por encima de leyes y artículos constitucionales nacionales o internacionales!

#26 Timbaler , Bcn , 04/04/2021 - 12:18

Venga Joan,no te quedes ahí y da soluciones, por ejemplo que mas nos valdría a todos orientar los esfuerzos en hacer más Europa