Publicitat

Fins i tot el conseller Maragall admet que Catalunya n'està "fatigada"

RIP pel tripartit

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha qüestionat la viabilitat futura del tripartit, provocant una autèntica tempesta política a l'assegurar que Catalunya està "fatigada" d'aquesta fórmula de govern i que no creu que els tres partits sumin els escons suficients en les pròximes eleccions.

Aquestes declaracions han caigut com una bomba al PSC, perquè el conseller ha estat molt rotund a l'expressar el seu convenciment que Catalunya "no recolzarà nous experiments ni artefactes inestables o pretesament inestables", i ha lamentat que s'estigui produint una "major fragmentació", en lloc "d'un retorn intel·ligent a les grans forces".

La sensació que el tripartit que governa Catalunya s'està enfonsant políticament s'ha incrementat davant el to de les escasses reaccions que han provocat aquestes polèmiques declaracions d'Ernest Maragall.

El coordinador de diputats i senadors del PSC a Madrid, Francesc Vallès, s'ha limitat a dir que "ara no toca" parlar d'aquesta qüestió, que l'equilibri de forces "el decidiran els ciutadans en el seu moment" i que a la legislatura "encara li queden almenys deu mesos, amb moltes coses per fer i bones". "Nosaltres", ha conclòs, "continuem treballant amb el president Montilla al capdavant".

Aquesta resposta és especialment feble si es té en compte que Maragall també ha fet una crítica molt clara al PSC, a qui ha reclamat un projecte "clar, global, explícit, i un lideratge que l'assumeixi". També ha demanat "veu pròpia" al Congrés, "amb lleialtat al projecte federal, però amb posició pròpia".

Vallès ha estat l'únic dirigent del PSC que s'ha pronunciat de forma pública i oficial. De la seva banda,en una conversa informal amb periodistes al Parlament, ha tret importància a la reflexió del conseller, i l'ha recordat que la seva feina no és fer anàlisis.

Tampoc Joan Herrera, secretari general d'ICV, ha estat molt convincent en la defensa de la fórmula del tripartit, i simplement ha dit que Maragall "potser es referia al cansament d'algun elector d'esquerres que no ha entès que alguna política d'alguna conselleria no estigui a l'alçada d'un Govern de progrés".

Especialment significatiu ha estat el silenci d'Esquerra Republicana, perquè va ser l'organització decisiva per a la creació i la posterior reedició del tripartit. De tota manera, en els últims temps, i pensant en les pròximes eleccions, ERC s'ha mostrat a favor d'una certa equidistància entre CiU i el PSC.

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, d'ERC, com Montilla, ha tret ferro a la polèmica, i ha emmarcat les paraules de Maragall en la precampanya electoral i ha reclamat prudència en els discursos per evitar que els socis de govern "danyin" el tripartit. Des del seu blog,  Carod-Rovira ha demanat que els partits facin plantejaments "amb idees concretes i projectes de futur".

En qualsevol cas, i a mesura que s'acosta el començament de la campanya electoral catalana, el tripartit està accentuant la seva descomposició, fins al punt que en alguns sectors s'especula fins i tot amb la possibilitat d'un avançament electoral, cosa que Montilla sempre ha descartat.

Publicitat
Publicitat

34 Comentaris

Publicitat
#34 Torrescárcela, Barcelona, 12/02/2010 - 00:06

Lleva razón Albert Rivera y yo lo votaré. Sólo C's puede garantizarun cambio de la Cataluña oficial en la Cataluña de todos. Los demás partidos son exclusivistas. Les importa un bledo el paro, sólo piensan en afincarse eternamente en el poder

#33 Hipo, cityhome, 11/02/2010 - 14:19

Pues si, claro que es el fin del tripartito, ya iba siendo hora que alguien lo dijera con sinceridad. Pero demasiado tarde para convencernos para seguir votando a los mismos, verdad? que no somos idiotas, hombre, es insultante.

#32 Jordi, BCN, 11/02/2010 - 12:09

Qué jeta tiene el tripartito, no me fio de ellos, prefiero votar a C's Ciudadanos el Partido de la Ciudadanía.

#31 bmjvalles, Terrassa, 11/02/2010 - 11:59

Clar, ara que l'estat ja no té ni un duro que puguin mangar, doncs volen plegar. Doncs no, jo els donaria només 2 opcions: pencar 15 anys sense cobrar o suicidi.
I sense dret a pensió, ni la de viudetat.

#30 Jaume, Tarragona, 11/02/2010 - 10:24

No pateixis que psc i pp no sumaran ni de conya. Tot apunta a una reedició del Majestic: pp dóna suport a CiU a canvi del mateix a Madrid a les properes generals. L'únic que no pot pactar per governar és Ciutadans i només per això penso vota'ls.