Publicitat
Política · 21 de Gener de 2011. 19:01h.

RIP per l'Oficina Antifrau?

La mort del director provoca incertesa sobre el seu futur

RIP per l'Oficina Antifrau?

Benach i Martínez Madero, en una foto d'arxiu

La mort del director de l'Oficina Antifrau, David Martínez Madero, obre un període d'incertesa sobre el seu futur malgrat que el president de la Generalitat, Artur Mas, ja va afirmar en la seva entrevista a TV3 després del 28-N que el seu govern no la tancaria. Madero, que va arribar al càrrec amb el vist-i-plau d'Esquerra, va prendre possessió el 29 de maig del 2009 després d'un llarg estira-i arronsa.

L'Oficina Antifrau va ser, en efecte, una de les apostes d'Esquerra Republicana a l'anterior legislatura per a combatre la corrupció. De fet, la seva creació va ser una de les conclusions de la comissió d'investigació de l'esfondrament del Carmel i el famós cas del 3%.

Però va patir una llarga tramitació parlamentària perquè alcaldes del PSC estaven en contra que pogués investigar també corporacions municipals. CiU i PPC van votar-hi en contra perquè consideraven que hi havia prou instàncies entre la justícia ordinària, la intervenció de la Generalitat i la Sindicatura de Comptes.

El mateix Oriol Pujol va arribar a afirmar en roda de premsa el 21 de gener del 2008 que hi havia "un repartiment no escrit enlloc, on el PSC liderava la Sindicatura de Comptes, ICV liderava la Sindicatura de Greuges i ERC, que havia de liderar alguna cosa, sembla ser que acabarà liderant l’oficina antifrau”.

L'Oficina Antifrau no ha estat, d'altra banda, exenta de polèmica. Presidència va anunciar el nomenament del mateix Martínez Madero sense tenir els vots necessaris -el PP hi estava en contra- i la seva compareixença es va haver de suspendre.

A més, el tripartit va colar durant la Llei d'Acompanyament una esmena per tal que informés al Departament d'Economia de qualsevol presumpte cas de corrupció que afectés al Govern.

Finalment, també es va detectar que havia fitxat de director d'investigacions un militant del PSC, Josep Maria Sangenís, que posteriorment va ser cap d'àrea de sector privat en saber-se pel diari ABC que havia presumptament cobrat dietes de forma irregular quan era interventor a Política Territorial.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 Salvador, Girona, 24/01/2011 - 09:25

Si us plau, E-NOTÍCIES, canvieu el titular de la notícia per respecte al difunt i a la seva família. El joc de paraules amb RIP està fora de lloc i és de mal gust.

#6 Pau Miserachs, Barcelona, 22/01/2011 - 21:25

Aquesta Oficina ha de seguir funcionant i bé. Han de posar-hi al davant un expert en la lluita antifrau que no necessàriament ha de ser un Fiscal de l'estat. Cal una persona que conegui el crim organitzat i els serveis d'investigació amb prou caràcter per no deixar-se fer.

#5 Guillem de Varòic, Varòic, 22/01/2011 - 18:07

No hi ha el tribunal de comptes i la fiscalia?, donç a estalviar!.

#4 Joseph, Barcelona, 21/01/2011 - 22:22

Rodriguez Madero va ser un fiscal anticorrupció excelent, però lamentablement va accedir a dirigir l'Oficina Antifrau que es una instància extrajudicial completament influida pel poder polític (de fet tots tres directors son del PSC). En cap pais hi ha una instancia sense control judicial així

#3 pepe, andorra, 21/01/2011 - 21:15

mmmm....pues no se porque me da mala espina, ya q la historia en general, demuestra q los honrados no duran mucho si tienen poder o saben cosas. Y yo, no creo en las casualidades. Y mas conociendo la omerta q impera en la región de Cataluña en asuntos de estos.