Publicitat
Política · 7 de Maig de 2009. 12:05h.

Rodalies, a pas de pardal

Montilla i Blanco pacten el traspàs per l'1 de gener, però no es posen d'acord sobre els diners

Rodalies, a pas de pardal

José Montilla i José Blanco

La reunió de més d'un hora entre el president de la Generalitat, José Montilla, i el ministre de Foment, José Blanco, només ha servit per a posar data al traspàs per a l'1 de gener de l'any vinent. Les dues parts, tanmateix, no s'han posat d'acord sobre un dels temes fonamentals: la qüestió econòmica. Montilla, que dimecres passat ja va refredar les expectatives, ha insistit que han establert "el full de ruta". El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, es va comprometre al traspàs de rodalies en el debat de l'estat de la nació de l'any passat en un gest a CiU.

Després de la reunió, el president de la Generalitat, José Montilla, s’ha felicitat per “l’extraordinària importància” de l’acord assolit amb el ministre de Foment, José Blanco, sobre el traspàs de les competències del servei ferroviari de Rodalies a la Generalitat.
 
El president ha remarcat que aquest traspàs es farà un cop s’ha garantit que l’Estat invertirà en la millora de la xarxa ferroviària, i ha subratllat que la Generalitat tindrà mans lliures per decidir si a finals del 2010 prorroga el contracte programa que fa que actualment Renfe sigui la prestatària d’aquest servei. Ha dit que el diàleg sobre aquests dos punts, que garanteixen la possibilitat de millorar el servei, ha estat clau per desencallar unes negociacions que van començar l’any 2007 i sobre les que aquest dijous s’ha arribat a un “acord polític”, segons paraules tant del president com del ministre de Foment.
 
José Montilla ha assenyalat que el pla de Rodalies del ministeri de Foment, que preveu inversions per més de 4.000 milions d’euros en infraestructures fixes, és“importantíssim”, perquè “aquesta inversió és garantia indubtable per a la millora del servei”.
 
Així mateix, ha explicat que l’acord amb el ministeri preveu que, “un cop finalitzat el contracte programa en vigor”, el 31 de desembre de 2010, la Generalitat podrà decidir si el renova, i, en cas negatiu, “els mitjans materials i humans de Renfe operadora que presten el servei seran transferits a la Generalitat, mantenint els treballadors tots els seus drets”.
 
Per la seva banda, el ministeri de Foment ha difós un comunicat, en el qual afirma que "el traspàs dels serveis de Rodalies de Barcelona serà efectiu el proper 1 de gener de 2010", i que "les competències que es materialitzaran amb aquest traspàs, previst a l'Estatut de Catalunya, inclouen la regulació, planificació, gestió, coordinació i inspecció dels serveis i les activitats, així com la potestat tarifària".

S'afegeix que "Renfe i la Generalitat de Catalunya subscriuran un conveni que establirà i concretarà la gestió i direcció de la competència que es transfereix". També s'afirma que "per al període comprès entre l'1 de gener al 31 de desembre de 2010, la Generalitat reemplaçarà l'administració general de l'Estat en l'actual contracte-programa 2006-2010 que l'Estat té subscrit amb Renfe".

Foment assegura així mateix que "es crearà una comissió mixta formada per el ministeri de Foment, Renfe i la Generalitat, amb l'objectiu de desenvolupar els diversos aspectes de la transferència dels serveis ferroviaris del nucli de Rodalies de Barcelona". Per últim, indica que "Adif i la Generalitat de Catalunya subscriuran un acord marc per a la utilització de la infraestructura ferroviària de Rodalies de Barcelona, d'acord amb la llei del sector ferroviari, i tenint en compte també les necessitats dels serveis ferroviaris de mitjana i llarga distància".

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#9 ramon, barcelona-c, 07/05/2009 - 18:22

Ni pas de pardal ni res .Aixó es un fracàs relatiu, està d'acord amb el que diu l''ESTATUTET .Alló qu els partits PSOE ,PP, CiU i ER(aquets fins que varen canviar) deian que era el "too much" dels acords ,tristíssim,per votar sense llegir res.

#8 http://albert-bir.blogspot.com, Barcelona, 07/05/2009 - 17:24

Ara, pel 2010. Això supera la indecència i el ridícul. Això no succeeix en cap democràcia europea. I, a sobr,e en l'econòmic, no hi ha acord... quin desastre!

#7 ESTHER, Barcelona, 07/05/2009 - 14:54

han arribat els jefes ...

#6 Thiago, Vic, 07/05/2009 - 14:51

El govern amic... sort! Si arriba a ser enemic no imagino que ens faria. La veritat és que la hipocresia de la política actual fa replantejar-te moltes coses. La solució però, la tenim els ciutadans amb el nostre vot, però no l'apliquem.

#5 Enric de G., Barcelona, 07/05/2009 - 14:02

No es pas estrany que no hi hagi acord. Per què n'hi hauria d'haver si el PSOE no té cap necessitat de fer concessions a Catalunya? Els 25 diputats dels PSC a Madrid els té ben segurs, submisos i obedients passi el que passi i peti qui peti.