Publicitat
Política · 18 de Maig de 2015. 12:15h.

"Salt té més d'un 40% d'immigració: no és assumible"

Sergio Santamaria, alcaldable de Salt: "Nous Catalans només utilitza la immigració per tal d’inculcar el dret a un estat propi per Catalunya"

"Salt té més d'un 40% d'immigració: no és assumible"

Sergio Santamaria

Sergio Santamaria és d’aquells advocats que acaba d’arribar en política, l’aplica legislant i ara vol ser alcalde de Salt. Des del faristol del Parlament parla amb l’ímpetu i vehemència de Rafael Ribó. També en la profunditat teòrica i política. Pretén fer “el salt de la cardina”, i atesa la recent disbauxa de les enquestes a Gran Bretanya tot és possible.
 
- Sr. Santamaria: què fem amb la immigració?

S’ha d’abordar com el que és. I donar respostes que fugin de la hipocresia, perquè estic convençut que qui ho planteja ara no conviu amb aquesta situació ni l’entén.

- Curiós, perquè és al seu partit a qui se li recrimina que no coneix la realitat del país.

I li asseguro que molts d’aquests que ho diuen, no saben com fer una integració de forma racional. I encara menys, quan tampoc hi ha control.

- No hi ha control?

Salt té més d’un quaranta per cent d’immigració; no és assumible i genera molts inconvenients. I a part d’aquesta gent, ens trobem amb ciutadans nascuts aquí que no reben el mateix tracte.

- Primer els de casa.

No. Jo no he dit això. Però reclamo que aquests tinguin l’oportunitat de gaudir de les mateixes ajudes que avui es faciliten passant per alt masses condicionants.

- Hi ha qui li dirà que és racista.

Ho sé, però és que jo només demano condicions d’igualtat per a tothom.

- Diu vostè que hi ha molts immigrants que no fan res per integrar-se.

I així és. No tots, però n’hi ha que vénen amb la idea de guanyar-se la vida, molt legítim, però no disposats a assumir els nostres valors. Mirar cap a una altra banda és un error immens, i ho veig dia a dia.

- També manifesta: la gente de CiU “ha utilizado políticamente la inmigración para hacer causa separatista”. Sr. Santamaria, és una acusació greu i no precisament massa lluny del terrorisme o ghiadisme.

El que s’ha fet es proselitisme.

- No és exactament el mateix... i tampoc el que es desprèn de la música de les seves afirmacions.

Cert, i no parlo de terrorisme, però la meva afirmació no és gratuïta.

- A no? Aleshores, com ho fan això els de CiU?

Amb l’entitat associada Nous Catalans que dirigeix Àngel Colom, que no busca una integració real. Només utilitza la immigració per tal d’inculcar el dret a un estat propi per Catalunya i que aquesta se separi d’Espanya.

- Que no es pot separar?

... amb la Constitució al davant no. I sinó, llegeixi l’article 2.

- I està llegit. Amb la Constitució es pot.

No, i el mateix Tribunal Constitucional ho ha posat de manifest. I aquest dret d’autodeterminació, excepte Etiòpia amb tots els meus respectes, no el reconeix ni França, ni Alemanya, ni Itàlia.

- Lògic, perquè són estats. Però el concepte estat-nació no arrenca precisament abans d’ahir Sr. Santamaria.

Les respectives constitucions enlloc ho concreten. I per més que es digui que només pertoca al poble català és competència del poble espanyol.

- Vist així, seria competència també de Portugal, Gibraltar, part d’Itàlia i de França, dels Països Baixos...

No es comparable. Nosaltres portem 500 anys vivint junts.

- I fa poc més de tres-cents, just abans dels Borbons i amb els Àustries, Catalunya tenia gairebé el seu estat propi. Impossible, impossible no ho és.

Els referents històrics hi són. Però el sistema polític i jurídic que tenim avui és bo. La Constitució aconsegueix transitar d’una situació dictatorial molt complexa a la creació d’un estat que no hauríem de posar en revisió.

- No es pot revisar la Constitució?

És pot, però sempre des d’un consens i no des de la perspectiva separatista d’una part d’Espanya què l’única cosa que pretén és fer-la esclatar.

- Vostès no la van votar ‘del tot’ el 1978 i ara la defensen molt.

És cert, però tampoc Alianza Popular és el mateix que el PP. Quan parlem de Constitució parlem d’un contracte. Res de res de ”arma arrojadiza”. És un pacte. Renunciar-hi seria un greu error.

- El mapa electoral de les pròximes eleccions no creu que s’assemblarà al que va sortir el 1979 i aquest bipartidisme és més aviat un miratge?

El bipartidisme ha funcionat a Espanya francament bé.

- No precisament a Suàrez, el pare de tot plegat i dels pocs polítics que ha dimitit quan tocava.

Eren unes altres circumstàncies. La participació que es preveu de més partits només reforça la democràcia.

- Hi ha qui diu que dins el PP hi té el niu l’extrema dreta.

Un tema purament anecdòtic. Si alguna cosa ha fet el PP durant molts anys és transportar gent cap a la democràcia. Cap altra força política ho ha fet. O sigui que poques lliçons de democràcia al PP.

- Catalunya encara funciona amb la llei electoral d’aleshores. Tothom la vol canviar, però no hi ha manera de fer-ho. S’ha de canviar o no?

El tràmit segueix amb l’acord d’ERC i CiU i l’oposició de tota la resta.

- És majoria, però algun inconvenient?

Que no ataca la qüestió fonamental: un model electoral per primar “una persona un vot” i on no hi hagi una sobreponderació territorial.

- Aquesta llei és la mateixa per la qual Mariano Rajoy és president. I un vot a Sòria no val el mateix que un a Madrid.

Efectivament, però nosaltres no compartim aquesta sobrerepresentació.

- Barcelona està ‘sobreperjudicada’.

Sens dubte.

- I darrere de tot això no vol dir que hi ha una concepció de país diferent?

Segurament sigui així.

- Com ho farien vostès?

Amb el model alemany.

- Però Alemanya és una república federal, i nosaltres no sabem ben bé que som.

En tot cas, establir dues urnes: una que primi la representació de partit i una segona d’uninominalitat.

- No seria la Llei d’Hont, però tampoc aquesta assignació serà mai ni exacta ni perfecta.

Però molt millor.

- Vostè és un exemple de persona, amb coneixement professional provat, que el posa al servei del poder legislatiu?

Sí, i és un tema personal que no vull mesclar amb la política.

- La pregunta li faig jo, no hi ha mescla possible. És el primer cop que té un càrrec polític i fins ara s’ha guanyat la vida com advocat. No és aquesta una qüestió que s’hauria de tenir políticament més present?

És un tema interessant i profund, però només puc parlar en primera persona. Porto exercint d’advocat des de 1995 i, sens dubte, combinar l’experiència professional i la política ajuda molt al seu exercici.

- Vostè vol ser alcalde de Salt. S’han de privatitzar els serveis públics?

No sóc partidari de les privatitzacions de bones a primeres, sinó d’uns serveis eficaços i rentables, cosa que és diferent.

- No obstant, molts serveis públics és traspassen a la gestió privada!

Una altra de les manipulacions dels partits d’esquerres. Els serveis públics s’han de gestionar bé perquè no perdin qualitat. I això no necessàriament vol dir privatitzar.

- Salt hauria de ser Girona?

S’hauria d’assemblar molt més a Girona, i avui és massa diferent.

- És l’"abocador" de Girona? ho va dir vostè...

Aquesta és una expressió gràfica que pot provocar un cert estupor, però de la que n’estic especialment satisfet i no pretén anar més enllà. No pot ser que les polítiques de Girona repercuteixin sempre negativament a Salt. Ni que hi hagi un creixement desordenat d’una població en benefici d’una altra.

- Avui tenen un regidor tan sols. El PP haurà de fer –i valgui l’expressió- el salt de la cardina per arribar-hi!

No descarto res.

- Què han de fer els poders polítics perquè es compleixi la seva proposta: “No puede haber burkas en nuestra sociedad”.

Primer proporcionar seguretat ciutadana. Les persones pel carrer han de poder ser indentificades.

- Tota la raó.

La segona: cuidar la dignitat de la dona, una qüestió que ens marca la pròpia Constitució i la cultura occidental. Això no permet cap complicitat, i massa diputats -i especialment diputades- indignament s’ho passen pel clatell.

- Però al final la prohibició del burka o s’imposa o no es compleix, especialment en un país com Espanya, on la gent només baixa la velocitat del cotxe quan sap que hi ha un radar.

Cert, i això s’ha d‘inculcar des de la infància. Però les persones d’edat ho han de complir. Igual que, com vostè diu, passar-se de la velocitat permesa suposa una sanció.

- El sector Centre de Salt no és un gueto?

Primer hem d’intentar que les ordenances es compleixin. No podem tenir carrers amb excrements de gos, o en els quals la gent decideix anar amb bicicleta per on li sembla.

- Als immigrants que se’ls ha d’exigir?

Compromís amb al integració, que passa perquè acceptin les normes que els hem donat. Això afecta també les ajudes, que s’han de donar en base d’uns requisits d’arrelament que s’han de complir escrupolosament. És intolerable que es produeixin situacions de frau. No són generalitzades però n’hi ha.

- Algun exemple?

L’accés a l’habitatge. Hi ha veïns de Salt, en idèntica situació que la d’immigrants, perjudicats. Ho pot preguntar a qui vulgui. ¡Però que algú ho pregunti com a mínim! I això vaig proposar al Parlament.

- Com combatria la poligàmia?

Aquells que vénen no només han de complir amb això sinó entendre-ho.  Es tracta de vincular la concessió de l’ajuda al titular, per poder comprovar que és una unitat familiar i aquesta no es faci extensiva. És elemental.

- Vist l’espectacle de les enquestes del Regne Unit, les expectatives del PP a Salt per a les pròximes municipals quines són?

Volem governar el municipi i donar-li la volta com un mitjó perquè tinc la impressió que, en matèria d’immigració, Salt ha estat un banc de proves.

- Tan sols els separa mig carrer de Girona, una banda i l’altra del c. Santa Eugènia.

I el percentatge d’immigració entre un i l’altre és d’un abisme escandalós. No hi ha solució de continuïtat entre Salt i Girona i l’evolució ha estat radicalment diferent.

- A part de la comissaria dels Mossos que vostè reclama, que creu que s’ha de fer i no és fa?

La comissaria dels Mossos no és un tema a part sinó fonamental. Avui Mossos i Policia Local comparteixen un espai i no pot ser. L’ordre als carrers, sense que això signifiqui un estat policial, és importantíssim. Reclamem més igualtat, o com a mínim justa per la gent nascuda aquí.

- Finalment, vostès tenen una certa estigmatització amb la qüestió del català i el sistema d’immersió lingüista. Quin és el problema? Avui tot alumne surt parlant les dues llengües?

No hi ha ment que pugui concebre que els alumnes tinguin només dues hores lectives de llengua castellana. La Llei Wert parla d’un 25% i em sembla més que correcte. En aquest sentit es discrimina el castellà i penso que hem de mirar no tant per nosaltres sinó pels alumnes i el seu futur. /Una entrevista de Bernat Capell
 

Publicitat
Publicitat

19 Comentaris

Publicitat
#15 PxC, bcn, 20/05/2015 - 21:34

Estos del PP otra vez copiando el discurso de Plataforma per Catalunya ..... siempre antes de las elecciones ..... despues vuelven al neoliberalismo y proinmigración

Que asco de peperros falsos como judas

Y luego C´s defendiendo directamente la inmigración y el mestizaje

Estado islámico feliz

#14 joan, bdn, 19/05/2015 - 18:22

Em pregunto si aquest polític pensava e mateix quan ELL era l´immigrant.... uin fºastic

#13 jordi, SALOU, 19/05/2015 - 00:53

Salou té el 40 de poblacio latina, això si què es asumible, vam ser portar per baixar el preu de lama d'obra destinada al turisme, acaben de montar el parit les Latinos, amb l'ajuda dels seus caps això és assumible per dues raons no parlen Catala i el Loby Hoteler tallara el Bacallla a l'obra

#12 pepet, bcn, 18/05/2015 - 16:43

PP = C's = xenofòbia rampant.

#11 pilar, barna, 18/05/2015 - 16:27

doncs miri, els de Salt ja són prou grans per triar els seus representants, així que jo penso que estan contents amb la realitat del seu poble.
No penso dedicar una ratlla més , jo no sóc de Salt, i per tant, no puc opinar amb coneixement de causa.
ja s´ho faràn