Publicitat
Política · 27 de Març de 2009. 15:32h.

Saura, a l'ull de l'huracà

La gestió del líder d'Iniciativa a Interior desgasta el Govern

Saura, a l'ull de l'huracà

Joan Saura, aquest divendres, al parc de bombers de Palafrugell (foto: Eva Guillamet)

Els problemes del conseller d'Interior, Joan Saura, amb els Mossos d'Esquadra s'han afegit a d'altres recents, com la polèmica gestió del Departament d'Interior dels últims ventades, i en aquests moments, la seva situació és la d'un conseller desbordat pels conflictes interns a la policia catalana. Encara que públicament només han transcendit dades parcials, tant a ICV com a ERC s'està qüestionant la pertinença de Joan Saura al Govern de Montilla, i el PSC està incòmode. La situació actual del conseller està provocant una certa desestabilització al tripartit català.

Saura ha demostrat que no pot controlar els comandaments de la policia catalana. El seu número dos, Joan Boada, favorable a plantejaments dialogants i a que les actuacions policials s'ajustin a esquemes de transparència i de respecte a les garanties judicials, està enfrontat al secretari de seguretat ciutadana, Joan Delort, un partidari de la vella escola policial, que defensa la línia dura.

De moment, la víctima política del conflicte ha estat el director general de la Policia, Rafael Olmos, un home de Delort, que s'ha trobat entre les instruccions del seu cap directe i la pressió de Boada, que no coincideix amb Delort.

Els comandaments de la policia catalana estan clarament en contra de Saura i de Boada, perquè creuen que l'actuació d'ambdós està desprestigiat al cos. Aquests comandaments rebutgen la instal lació de càmeres a les comissaries per garantir el tracte als detinguts, i de la publicitat que es dóna a les condemnes que els jutges estan imposant a diversos agents acusats de maltractaments.

El conseller no ha pogut posar ordre, i està comprovant que no és fàcil dirigir un Departament que té la direcció de la policia entre les seves competències. Cal recordar ara que, durant les negociacions per constituir l'actual tripartit, Saura va tenir l'oportunitat de ser conseller de Justícia, i no obstant això va preferir Interior.

En aquests moments, ERC veuria amb bons ulls la substitució de Saura, i el PSC, més prudent que Esquerra, està molt incòmode pels continus problemes que Saura està creant al tripartit. Aquests dos partits preferirien un relleu net, és a dir, que ICV decidís, sense traumes, substituir Saura i Boada.

Però Saura no sembla disposat a cedir. A més, és el líder d'ICV i, malgrat tot, manté un important poder en la formació. Si les coses no canvien, és possible que Delort i fins i tot Boada puguin ser les properes víctimes de la situació de crisi al Departament d'Interior.

Montilla s'està comportant amb la seva habitual prudència i discreció. La realitat és que en aquest assumpte no pot actuar d'una altra manera, perquè el tripartit funciona mitjançant quotes de partits. En aquest sentit, Montilla no podria destituir Saura, sinó que es limitaria a acceptar que ICV substituís al conseller. En qualsevol cas, la destitució de Rafael Olmos no ha tancat la crisi.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 FERRAN, Sant Vicenç de Montalt, 28/03/2009 - 13:05

Espero amb ganes les eleccions,a veure si abans fan fora a ICV,i que reaccioni ERC,si no ho tindrem malament.

#6 Tate, Catalunya arruinada, 27/03/2009 - 22:17

Bé, res a dir, és el tarannà d'aquesta colla d'oportunistes. S'han fos amb un any 5000 milions d'euros i encara s'en foten de Catalunya. Són els gestors de l'ignomínia social, econòmica, cultural i política de Catalunya.

#5 Sisco, Girona, 27/03/2009 - 20:37

I tant que fot mal al MONTILLAi AL TRIPARTIT....Ell l\'ha posat i li està petant a la cara. Tot i que dels estrategues sociates diuen que és un ENCERT DEL PRESIDENT PASSAR INTERIOR LA PATATA CALENTA A ICV,Jajajaja!!!!Convoqueu el·leccions i a riure tots

#4 Català, catalunya, 27/03/2009 - 18:06

Quin somriure més faç que arriba a tenir aquest paio

#3 joan, manresa, 27/03/2009 - 17:59

En primer lloc remarcar la dimissió ya den Saura i en Boada.El President ha de pendre part,li agradi o no,i ha de fer foc nou,si no pren aquesta decissió potser en sortirá més escaldat que are...Masses galls en aquest galliner.Es tufeja eleccions antic