Publicitat

El conseller d'Interior no ha estat capaç d'imposar la seva política als Mossos d'Esquadra

Saura, desbordat

Saura, amb Mossos

El conseller d'Interior i líder d'ICV s'ha vist completament desbordat pels conflictes interns als Mossos d'Esquadra i per la contradicció existent entre la seva condició de cap polític d'un cos policial i la seva posició com a màxim dirigent d'una formació política tradicionalment separada de les concepcions policials. Aquesta situació ha provocat crítiques internes i externes molt dures contra Saura, que és en aquests moments el membre del Govern català que es troba en una posició més feble.

Als Mossos d'Esquadra, com a qualsevol cos policial, hi ha una tendència dels comandaments a considerar que els conflictes del cos s'arreglen internament. En aquest context, l'intent de Saura d'aplicar criteris de transparència, com la instal·lació de càmeres a les comissaries, no ha agradat a molts comandaments. Tampoc agrada la publicitat que s'està donant als judicis contra agents del cos. Aquests comandaments culpen ICV, és a dir, Saura, i fins i tot als jutges, d'aquesta publicitat que consideren excessiva.

També s'està produint un cert conflicte entre els qui són partidaris d'una línia dura d'actuació i els que prefereixen mètodes més dialogants i menys tradicionals. Dins del cos, alguns identifiquen al secretari de Seguretat, Joan Delort, amb el primer sector, i al secretari general d'Interior, Joan Boada, número dos del departament, amb la línia més tova. El director de la Policia, Rafael Olmos, un home de Delort, es troba pressionat per ambdós sectors, i tot indica que podria ser la víctima política de l'actual situació.

En qualsevol cas, el problema de fons és que gran part dels comandaments no confien en Joan Saura com a cap polític d'Interior, i a més, segons alguns experts en qüestions policials, les presses a finalitzar el desplegament dels Mossos d'Esquadra a Catalunya han provocat que el nivell de formació de part dels agents no sigui l'adequat.

Saura està també pressionat per uns sindicats policials que no accepten cap tipus de crítica a les actuacions dels agents. I un dels socis de govern d'ICV, ERC, es mostra partidari de no criticar la policia catalana, per considerar que el caràcter nacional del cos està per sobre de qualsevol actuació errònia dels seus agents.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, José Montilla, es limita a salvar la seva figura davant els Mossos d'Esquadra expressant contínuament el seu suport a la policia catalana, però sense entrar a fons en el problema i sense prendre cap decisió sobre el futur de Saura. Una vegada més, les quotes dels partits que formen el Govern impedeixen al president actuar amb llibertat sobre la composició del seu executiu.

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#5 joan, bcn, 25/03/2009 - 14:40

Hi ha algún conseller que hagi fet coses de relleu? Manar es difícil, especialment per la gent que en el millor dels casos ha estat regidor d\\\'un ajuntament mitjà.

#4 sulfuro sulfuro, Barcelona, 25/03/2009 - 14:09

Saura y Olmos penden de la misma cuerda.Caiga o no caiga éste, Montilla debe librarnos de un Saura que no sé si valdrá para algo pero seguro que no para ser responsable de Interior de un pais serio como Cataluña.Con lo que va avenir, Saura es un peligro

#3 Lola, Barcelona, 25/03/2009 - 10:34

Este relevo lo ha filtrado el sr.Delort, que así quiere salvar su cargo. Antesdeayer filtró el borrador del informe de mossos, y ayer hizo lo que cualquier desesperado que quiere salvarse y sabe de medios, crear opinión para que haya hechos consumados.

#2 carles, Sant Just, 25/03/2009 - 10:33

I JOAN DELORT també ha de plegar, que el tàndem DELORT-OLMOS sempre van agafats de la mà, i fa molts anys que porten vivint de la menjadora pública. Han estat uns llepaculs de CiU, del PSC i ara d\'ICV. No es pot estar a tots llocs. CAP A CASA senyors.

#1 Silvestre, Sant Sebastià Màrtir, 25/03/2009 - 02:20

Qué vol dir progressistes? Socialistes? Comunistes? Okupes? Anti-sistema? Qué vol dir Jutges Progressistes? I Periodistes Progressistes? El Tripodrit és Progressista? El Saragossa y la Manuela són progressistes, no? Els 1300 informes a 11900 eur. també?