Política · 9 de Maig de 2010. 15:45h.

Saura insta la dreta a no usar la xenofòbia

"S’ha demostrat històricament a Europa que pot ser molt perillós”

Saura insta la dreta a no usar la xenofòbia

Saura, amb De la Vega, durant l'acte

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha demanat a la dreta espanyola “que no utilitzi el racisme i la xenofòbia amb fins electoralistes i partidistes perquè això divideix i confronta la societat” i “s’ha demostrat històricament a Europa que pot ser molt perillós”. Des de Mauthausen (Àustria), on ha participat en la commemoració del 65è aniversari de l’alliberament dels camps nazis, Saura ha reivindicat la necessitat d’aprendre les lliçons del passat, recuperar la memòria històrica i “retre homenatge als republicans catalans, que van patir la guerra civil, l’exili, van lluitar a la Resistència, van patir la deportació i la majoria van morir als camps”. També ha lamentat que l’any 1945, quan van ser alliberats, no van poder tornar al seu país perquè a Espanya persistia el feixisme.
 
En la seva intervenció, el conseller també ha recordat que el Govern de la Generalitat ha estat pioner en l’impuls d’una veritable política pública de recuperació de la memòria històrica i continua compromès a “proclamar la vigència dels valors democràtics per construir un país més just, més lliure i més solidari”.
 
L’homenatge, que s’ha celebrat davant el monument que recorda la presència espanyola al camp nazi, ha estat presidit per la vicepresidenta primera del Govern central, María Teresa Fernández de la Vega, que ha recordat les víctimes dels totalitarismes i ha assegurat que “les víctimes espanyoles ja no seran víctimes de l’oblit” a l’Estat espanyol.

Entre les prop de 150 persones convocades per l’Amical de Mauthausen i altres Camps hi havia dos supervivents catalans dels camps nazis, Edmon Gimeno i Josep Alcubierre. “Emocionat” per l’homenatge, Edmon Gimeno ha reivindicat la necessitat de recuperar la memoria d’aquells fets “incomprensibles” que van ser fruit “del mal absolut”.

Una setantena d’estudiants de tot l’Estat, entre els quals hi ha l’IES Can Peixauet i l’IES Numancia de Santa Coloma de Gramenet i l’IES Josep Puig i Cadafalch de Mataró han participat en els acte, amb l’objectiu és que els més joves coneguin en primera persona les víctimes de l’extermini nazi i escoltin els testimonis dels supervivents.

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#11 JO VOTARÉ PLATAFORMA PER CATALUNYA, L'H, 10/05/2010 - 21:50

La xenofóbia és sentir-se extranger al teu propi país,és tenir que mossegar-se la llengua perque si dius alguna cosa et diuen racista,és que si et roben i el que et roba no és blanc t'acusarà de racista i a sobre rebràs si li dones un mastegot.

#10 SAVERIO, BCN, 10/05/2010 - 19:15

Cualquier insulto de este estalinista es un elogio a la persona a quien va dirigido. Lo expresó muy bien Edmond Rostand en su Cyrano de Bergerac: "Lo bien que mancha
el jubón la baba de los cobardes".

#9 Mireia, BCN, 10/05/2010 - 14:39

Falsari ! ho diu el cap d'un partit que, entre nosaltres, només instiga una memòria història sectària i cap enfora, un antisemitisme demagótic i digne dels nazis.

#8 la otra realidad, bcn, 10/05/2010 - 14:14

confunde Saura o no, por eso haber si cuela, el nacionalismo excluyente y perseguidor o la derecha.

No a la normalización cat o xenofia lingüística contra el español

#7 Príncep de Lampedusa, Sabadell, 10/05/2010 - 09:10

El partit més racista de Catalunya és ICV. Tot el dia brameu contra els jueus i Israel. La cantant Noa va ser humiuliada pels tardocomunistes d'ICV. Fora Saura! Fora racistes! Fora ICV.