Publicitat

Torra marxa d'un acte oficial després d'enfadar-se amb l'ambaixador espanyol

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat la dimissió de l'ambaixador espanyol a Washington, Pedro Morenés, després que aquest l'hagi acusat de mentir sobre la situació catalana en l'acte inaugural del festival Smithsonian FolkLive, en el qual Catalunya és cultura convidada. La delegació catalana ha abandonat la sala en senyal de protesta.

L'incident ha passat durant el sopar d'inauguració del festival, que s'ha fet al Museu d'Història Afroamericana dels EUA. Era un acte privat, en el que no s'hi ha permès l'entrada de periodistes, però una redactora de La Vanguardia n'ha tingut accés.

Segons Torra, Morenés l'ha titllat de mentider després que aquest, en el seu discurs, hagi parlat dels presos polítics i del dret a l'autodeterminació de Catalunya. L'exministre de Defensa del PP Pedro Morenés el va nomenar ambaixador a Washington Mariano Rajoy el març i és possible que el govern de Pedro Sánchez ja en tingués previst el relleu.

"Preguntar si el partit socialista, si el president espanyol, si el ministre d'Afers Exteriors d'Espanya comparteix aquest discurs de sis folis, que venia ja preparat i escrit, justament per titllar-nos de mentiders i per continuar falsejant la història del que està passant a Catalunya", ha dit el president.

"Demano la dimissió immediata de l'ambaixador, perquè no em sembla que el grau d'insult al que avui s'ha arribat es pugui tolerar, es pugui acceptar, i per tant, m'agradaria que el govern espanyol fes pública també la seva protesta pel que ha succeït i que s'adoni de la gravetat de la situació política que viu Catalunya", ha afegit.

Abans de Morenés, Quim Torra ha fet un discurs curt centrat en el conflicte polític català i en el qual ha reclamat per a Catalunya el dret a l'autodeterminació. En el seu discurs posterior, força més llarg, Morenés ha assegurat que la situació política de Catalunya és "privilegiada", i ha qualificat de "propaganda" el discurs de Torra.

També ha negat que els polítics independentistes en presó preventiva siguin presos polítics i ha assegurat que hi ha centenars de milers de catalans que "viuen amb por" l'hegemonia independentista. Ha estat aquest el moment en què Torra i bona part de la delegació catalana s'ha aixecat i ha marxat, enmig de crits a l'ambaixador.

Publicitat
Publicitat

80 Comentaris

Publicitat
#61 olaktal, vila, 28/06/2018 - 21:06

el discurso victimista no siempre cuela especialmente si en medio de la gala se ponen a gritar y a cantar para luego hacerse los ofendidos cuando no les llaman guapos y bonitos o el embajador les recuerda cuatro verdades incomodas

#60 M, Sabadell, 28/06/2018 - 19:34

A estos actos se les denomina internacionalizar el ridículo.
El mundo los mira, los esquiva y se cschondea.

#59 Lobisome, BCN, 28/06/2018 - 17:15

El procés lo está contaminando y pudriendo todo. En la mejor tradición de la fábula del escorpión y la rana, los procesistas, viéndose perdidos, no dudan en arruinarlo todo, su propia reputación, la reputación de España, la imagen de los catalanes y del resto de los españoles en el estranjero. El odio africano que les corroe es lo que tiene.

#58 Albert, BCN, 28/06/2018 - 16:41

Como un niño pequeño...buahhh buahhhh ponerle el chupete

#57 Tabarnés puro, Barcino, 28/06/2018 - 16:25

No se les puede sacar de casa a estos tractorianos..