Publicitat
Política · 19 de Juliol de 2012. 21:45h.

SI explica que "Estat propi" no vol dir necessàriament independència

López Tena recorda que Guanajuato, Nevada o Baviera són Estats

SI explica que "Estat propi" no vol dir necessàriament independència

Tena, en una imatge d'arxiu al Parlament

El diputat de Solidaritat, Alfons López Tena, ha aclarit que tenir un "Estat" no vol dir tenir independència i ha posat com exemple els casos de Guanajuato, Nevada o Baviera. Tena, durant la moció sobre el manteniment de la immersió lingüística a les escoles presentada per Solidaritat i votada aquest dijous al Parlament, ha explicat, en referència a Esquerra que no han recollit la prellei "sobre l’Estat propi, i no l’hem recollida per una senzilla raó, perquè dir l’Estat propi és no dir res, un estat propi com què? Un estat propi com Baviera? Un estat propi com Guanajuato? Un estat propi com Curitiba? Un Estat propi com Nevada?".

"És a dir, una comunitat autònoma que posa el títol d’estat, Guanajuato Estado Libre y Soberano, si vostès haguessin dit un estat independent que és una de les opcions possibles, perquè això és una claredat clara, és a dir, tots sabem el que és un estat independent, el que no sabem és el que és un estat propi, perquè un estat propi és Guanajuato", ha afegit.

"I suposo que per Esquerra Republicana el model no és ser un estat unitari espanyol en el qual hi hagi un règim provincial que s’hi posa el títol d’estat propi", ha comentat abans de dir que determinades competències "es tenen de dues maneres: o bé per la independència o bé perquè tens aquestes facultats, cosa que tenen els cantons suïssos que no són estats propis".

"Però cosa que, en canvi, no tenen ni l’Estat Lliure de Baviera, ni l’Estat Lliure i Sobirà de Guanajuato, ni de l’Estat de Curitiba, ni l’estat de Nevada. Per això no hem admès aquesta esmena, i no solament pel fet de l’acord amb Convergència i Unió o amb Iniciativa", ha recordat.

Publicitat
Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#14 Fran, Llinars, 21/07/2012 - 23:30

Barcelona ja va ser un estat, així que a veure si ens independitzem ja de Catalunya, que estem farts de mantenir a la resta d´aprofitats i deficitaris territoris. Catalunya ens roba.

#13 Manel de Sant Antoni, SANT ANTONI (Costa Brava)., 20/07/2012 - 21:51

Com sempre, Alfons López Tena te tota la raó. Tenir estat propi no forçosament significa ser un país independent.

#12 el cantao de flamenco , ciudadano barcelones, 20/07/2012 - 19:46

el (señor) alfonso lopez tena , esta en el parlamento por que los catalanes somos muy cachondos y nos gusta poner el tv3 y ver el circo para acostarnos con una sonrinsa en los labios , gracias alfonso gracias

#11 Jaume, Reus, 20/07/2012 - 14:22

Quin gran parlamentari. Només un defecte (generalitzat): la manca de cultura geogràfica doncs Curitiba no és un estat: es la capital de l'estat brasiler de Paraná. Potser es referia a Carabobo a Venezuela

#10 Francisco Javier, Barcelona City, 20/07/2012 - 13:16

Ja tenim a l'Elvis de Reus. Eurovegas sembla que també ho tindrem... Només ens faltava ser un estat com Nevada! Vivaaaa las vegas!!!