Publicitat
Política · 16 d'Abril de 2013. 08:18h.

"Si només som una comunitat, les delegacions no tenen sentit"

La delegada de la Generalitat a París preguntarà al ministre de l'Interior francès què en pensa de la sobirania de Catalunya

"Si només som una comunitat, les delegacions no tenen sentit"

La delegada de la Generalita en París, Maryse Olivé

Maryse Olivé és nascuda a Perpinyà, filla d’exiliats polítics. Escolaritzada a França, va tornar a treballar a Catalunya com a professora el 1973. És la delegada de la Generalitat de Catalunya a París des de 2012. Ens rep a la seva oficina de la Delegació, prop dels Camps Elisis de París.

La primera pregunta és obligada: Per a què serveix aquesta oficina?

Per a que Catalunya es pugui relacionar institucionalment amb el Govern francès i amb les altres institucions amb seu a París, com l’OCDE i la Unesco.

Ens en podria donar un exemple?

Mira, fa molt poc vam resoldre un problema que semblava irresoluble: S’havia de construir una rotonda d’accés al nou hospital transfronterer de la Cerdanya, que portava bloquejada des de feia anys perquè els municipis no es posaven d’acord i el Govern francès, que era qui l’havia de construir, no sabia amb qui havia de parlar. Puigcerdà queda molt lluny de Madrid i París, però nosaltres vam muntar una reunió a la qual van assistir tots els municipis implicats i vam aconseguir posar-los d’acord i desbloquejar el projecte de la rotonda.

Ara que estan buscant una nova oficina més barata per a la delegació, per què no s’instal·len a les dependències de l’Ambaixada d’Espanya a París, com s’ha suggerit repetidament des del Govern central?

Cap de les autonomies espanyoles amb delegacions a París no han escollit ser dins l’Ambaixada d’Espanya, alguna raó deuen tenir. Però, a més, per la situació política de Catalunya no té sentit. Catalunya està iniciant un procés de sobirania, tenim i seguirem tenint una relació cordial amb les institucions espanyoles, però hem iniciat un camí diferent.

Això vol dir que si la situació política canviés, una delegació separada deixaria de tenir sentit?

Evidentment, si tornéssim 30 anys enrere, si només hem de ser una comunitat autònoma les delegacions no tenen sentit. Però de moment no és el cas, tenim unes competències que hem de defensar, i estem en un procés marcat pel Parlament de Catalunya. Si això canviés, tot s’hauria de repensar.

França té un ministre de l’Interior nascut a Catalunya, Manuel Valls. Facilita això el contacte?

Hem tingut contacte a nivell de caps de gabinet i ens vam trobar en un partit del Barça, però encara no hem pogut tenir una conversa llarga. Em consta que té ganes de parlar amb nosaltres i segurament ens reunirem aviat.

No sabem, doncs, què pensa Manuel Valls de la sobirania de Catalunya...

Encara no, però ja li ho preguntarem. És clar que potser no ho podrem explicar (riu).

Més enllà del ministre Valls, què està explicant la Delegació de Catalunya a França sobre el procés català?

De moment no tenim ordre d’explicar un relat concret, però sí que estem avançant en la informació sobre què és Catalunya i quines són les seves particularitats. Un exemple és el seminari en què participarem a Sciences Po (l’Escola de Ciències Polítiques de París) aquest juny. Hi ha molt d’interès i molta receptivitat entre els professors, tot i que ja ens han avisat que anem amb compte amb la paraula “independentisme” a França.

És a dir, no hi ha encara ni ordres ni discurs concret?

S’hi està treballant, no puc explicar res més.

Com va la col·laboració amb la Unesco i l’OCDE?

Les portes estan obertes, però els dossiers van lents. El nou ambaixador espanyol davant la Unesco és més receptiu a permetre una participació directa de la cultura catalana a la Unesco, i amb l’OCDE acabem de començar a tenir-hi reunions.

La Delegació es va crear al 2008, i ja ha tingut tres delegats, no es pot dir que sigui un càrrec massa estable

El senyor Apel·les Carod-Rovira va marxar quan va canviar el Govern, i el senyor Miquel Vila va ser-hi durant dos anys fins que va haver de marxar a Barcelona per qüestions personals. Jo era la número dos de la delegació i n’he assumit la direcció, entenc que es pot parlar de continuïtat total.

Quin és l’èxit principal del seu mandat? I el fracàs?

Estic molt orgullosa d’haver contribuït a que la comunitat de catalans del sud i catalans francesos del nord es coneguin millor, i que hi hagi una programació cultural estable catalana a París. No considero que hàgim tingut cap fracàs, de moment.

Publicitat
Publicitat

25 Comentaris

Publicitat
#14 pelaez, barna, 16/04/2013 - 19:56

"Si sólo somos una comunidad, las delegaciones no tienen sentido"
Por eso ponemos primero delegaciones,y asi como quien no quiere la cosa,nos convertimos en pais.

#13 joan, manresa, 16/04/2013 - 17:01

El Casal,16,55 h.--# 9.1 Albert de Terrassa.Ens u ha tret de la llengua.El veure el seu comentari tots hem dit..,ostia...!!,i que escribim are..?.Sra.Delegada,no som una comunitat,som una nació;,abans, are i sempre.No som un invent de cuatre díes.Venim dels primers Parlaments democrátics europeus

#12 Kropotkin, Vic, 16/04/2013 - 15:34

Embajadas catalanas: 10M€ Mantenimiento solo del jardín de la embajada española en París: 5M€...sobran las primeras...juas, juas

#12.1 Pananatas, Barcelona.No more Africa, 16/04/2013 - 19:47

Si, y tu pagando las dos juas juas

#11 BEJOTA, bcn, 16/04/2013 - 13:33

Barcelona.- ?Si Cataluña continúa por la vía de declararse independiente, trasladaríamos nuestra sede a Madrid?, ha afirmado Ludger Fretzen, el presidente de Volkswagen-Audi España, que ha desvelado que ya ha celebrado varias reuniones en las que ha tratado este conflicto.

#10 Kropotkin, Vic, 16/04/2013 - 13:05

202 leyes obligan a etiquetar en español (114 multas); 2 en catalán (0 multas). La dictadura lingüística nazionalista es implacable...juas, juas