Publicitat
Política · 20 de Desembre de 2008. 18:44h.

Sis hores per no res

Zapatero i Montilla, incapaços de tancar l'acord de finançament

Sis hores per no res

Zapatero i Montilla, en la seva anterior reunió a la Moncloa el 8 de gener del 2007. Foto: Jordi Bedmar

Sis hores de negociacions a La Moncloa -amb dinar de treball inclòs- de delegacions encapçalades pels presidents José Luis Rodríguez Zapatero i José Montilla, han acabat sense acord, de moment, sobre el nou sistema de finançament per a Catalunya. Els presidents i els titulars d'Economia corresponents, han intentat definir aquest dissabte el sistema però, malgrat que hi ha hagut avanços, l'acord definitiu haurà d'esperar noves jornades de treball a partir de la setmana vinent. De moment, es manté la data del 31 de desembre per arribar a una entesa. La trobada ha estat la primera que s'ha fet amb presència de José Luis Rodríguez Zapatero, que s'ha implicat finalment per tancar una qüestió que fa més de dos anys i mig que cueja.

A més ded Zapatero i Montilla, en les negociacions han participat el vicepresident segon i ministre d'Economia, Pedro Solbes; el conseller d'Economia de la Generalitat, Antoni Castells; els seus respectius números dos, Carlos Ocaña i Martí Carnicer, i el responsable de política econòmica del PSOE, Octavio Granados.

Les negociacions afrontaven el que semblava un dissabte definitiu després de dos anys i mig de converses. Finalment, però, no ho ha estat així. En el discret dinar de treball que hi ha hagut a La Moncloa, s'ha donat una empenta a la negociació i sembla que s'ha parlat a fons de com ha de ser el model. No hi hauria hagut, però, consens amb la quantitat de diners que haurà de percebre Catalunya a partir de l'any que ve, el principal escull per l'acord.

Els "acostaments en qüestions importants" que hi ha hagut, però, no treuen que continuïn existint "distàncies significatives" segons fonts del Govern català. Des de la Generalitat no volen donar detalls sobre si les diferències sobre el model radiquen en l'anivellament dels serveis o en el principi d'ordenament i mantenen la seva aposta perquè els contactes tornin a ser ara al més discrets possibles per tal d'aconseguir un acord com més aviat millor.

Quan falta poc més d'una setmana per encetar l'any 2009, última data proposada per Zapatero per tenir enllestit el nou model i quan aquest hauria d'entrar en vigor segons fixa l'Estatut, el temps per l'acord es preveu molt just. Després de dos terminis incomplerts, però, la Generalitat i el Govern espanyol continuaran negociant contra rellotge.

Publicitat
Publicitat

22 Comentaris

Publicitat
#22 MONTILLA love, CADOT, 22/12/2008 - 10:35

I els pitjors de tots, ERC! es q us fotre el meu vot pel cul malparits! com podem seguir amb el govern?¿ com teniu el valor de cridar mort al borbó i seguir amb en zaragoza, en guerra, en bono? LA MENJADORA, ËS LA MALEÏDA MENJADORA!

#21 Jsep Mª, Terrassa, 22/12/2008 - 10:04

De què ha servit la publicació de les balances fiscals que demostren l'atracament a Catalunya i el seu empobriment?
Ni el govern ho vol corregir ni els espanyols ho volen acceptar.
Només pot salvar Catalunya de la ruïna l'independència.
Mal parits,

#20 jo, jo mateix, 22/12/2008 - 09:56

Per no res, no. Em sembla que es una escenificació més. Que ja està tot lligat i el dia 31 hi haurà anunci. Posaria la mà al foc. I espere que en Esquerra no "piquem l'ham" i paguem nosaltres el desgast de dir no.És evident q hem guanyat el debat

#19 Carles Munt, Barcelona, 22/12/2008 - 09:08

César, si no fuera por el Estado de las Autonomías, el Bierzo sería un desierto, todo el mundo habría emigrado

#18 cesar, noceda del bierzo, 21/12/2008 - 14:59

el mayor fracaso en españa son las autonomias yo las suprimiria todas ademas zp y montilla vaya dos pajaros