Publicitat
Política · 29 de Febrer de 2012. 20:29h.

'Sociovergència' fiscal

Navarro es mostra obert a "compartir" la proposta de finançament de CiU

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, acompanyat pel conseller d'Economia durant el govern tripartit, Antoni Castells, ha fet aquesta tarda un intent d'apropar el seu partit a les posicions de CiU sobre el finançament de Catalunya. Fins i tot ha parlat de "compartir" la proposta dels nacionalistes.

Navarro ha presentat la proposta del PSC per a un nou model de finançament, després d'afirmar sobre el pacte fiscal de CiU que "tenim una proposta del Govern sobre la taula. Una proposta de canvi del model de finançament, diguem-ho ben clar que, més enllà l'eufemisme del pacte fiscal, vol aconseguir una espècie de concert econòmic per a Catalunya".

Inicialment ha admès sobre la proposta de CiU que "objectivament falten moltes concrecions perquè sapiguem exactament en què es tradueix aquest model a Catalunya i quins rendiments en trauríem". Però, malgrat tot, veu "la voluntat d'obtenir el màxim poder polític sobre els nostres ingressos, cosa que expressem col·loquialment com la clau de la caixa, i de millorar els recursos de què disposa Catalunya per fer front a les seves necessitats".

Després, el líder del PSC s'ha referit a la reivindicació de CiU i ha expressat la seva intenció d'apropar-s'hi, tot afirmant que es tracta "d'una proposta, en qualsevol cas, que de ben segur podem arribar a compartir, plantejada en aquests termes".

Igualment, després de presentar la proposta del PSC, Navarro ha assegurat que "el PSC no té cap problema a parlar sobre aquest tema, a dialogar i pactar, des de posicions raonables i amb objectius clars que podem compartir, perquè crec que no estem tan lluny com sembla".

En concret, el PSC proposa inicialment "la creació immediata del consorci entre l'administració tributària de l'Estat i l'agència tributària de Catalunya, tal com disposa l'article 204.2 de l'Estatut. El consorci ha d'estar presidit per la Generalitat, que també és administració de l'Estat, i s'ha d'establir en condicions d'igualtat efectiva, per tal de compartir la gestió, recaptació, liquidació i inspecció de tots els impostos que es paguen a Catalunya".

"Perquè tothom ens entengui", ha afegit Navarro, "volem compartir la clau de la caixa i tenir l'última paraula. Aquest consorci s'ha d'establir com a única administració tributària a Catalunya".

Un altre punt destacat de la proposta és la limitació de les aportacions al fons de solidaritat. Navarro ha recordat que, amb el model actual, "el 25% dels recursos tributaris que generem, ens els quedem directament, i el 75% restant van a la bossa comuna per a la seva redistribució".

Després d'indicar que "creiem que aquest anivellament parcial encara és excessiu", ha dit que "el que proposem és reduir el volum de recursos que anivellem, és a dir, la nostra aportació a la bossa comuna, des del 75%, que posem actualment dels recursos que obtenim pels impostos cedits, fins al 50%, al llarg de les properes dues revisions del model", és a dir, que també s'estableix un límit temporal.

També ha afirmat que "proposem renovar, a través del corresponent acord polític, la vigència pràctica de la disposició addicional tercera de l'Estatut, per al període 2013-2018, per compensar el dèficit d'inversions acumulat al llarg dels darrers anys", i ha demanat "major capacitat per modificar els impostos".

Segons Navarro, "l'espoli del frau fiscal i l'economia submergida suposa una pèrdua de recaptació per a les nostres arques públiques que alguns xifren en més de 20.000 milions d'euros només a Catalunya".

Pere Navarro i Antoni Castells, durant l'acte
Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#5 angel, ikrddo, 01/03/2012 - 20:23

Navarro i PSC estan malament del cap, fa poc que van dir que han tancat les portes amb el CyU i ara vol llepar el cul al CyU. no entenc?

#4 Manolo, Barcelona, 01/03/2012 - 14:14

Sr. Navarro.
Un consejo. Aléjese del sr Antoni Castells. No creo que sea una buena compañía.

Medite un poco sobre el contenido, la historia y los votantes del PSC, y se dará cuenta que esto que plantea no es conveniente para el Partido ni le interesa personalmente, si quiere mantenerse en su sillón

#3 joan, manresa, 01/03/2012 - 12:37

El Casal,12,25 h.--Ya li varem dir en el seu moment que menys prpostas i fer costat a la prposta del Govern..,Vostés van per diluir el vi,que per cert ya está prou aigualit....Vostés no parlen de la LOFCA..,¿ Qué nem de fer..??I Com pot fer una proposta que digui que L'Estat tindrá l'ultima parau

#2 Pere, Manresa, 01/03/2012 - 12:16

Aquest Navarro deu estar en plena adolescencia i no sap encara el què vol. Ara es torna a acostar a CIU i la setmana passada va dir que s'havien acabat els acostaments. Madureu una mica gent del PSC, que ja sou una mica grandets!

#1 Enric_J_M, Bcn, 01/03/2012 - 11:24

Ja ho sap la sr. Chacón?? Encara haurà de tornar al ''Mande firmes'' amb el PSC...