Publicitat
Política · 22 de Juliol de 2008. 15:11h.

Solbes rebutja la negociació bilateral amb Catalunya

"Ha de ser compatible amb la multilateralitat"

Solbes rebutja la negociació bilateral amb Catalunya

Pedro Solbes amb Zapatero

El vicepresident segon del Govern i ministre d'Economia i Hisenda, Pedro Solbes, ha dit que és "difícil" que hi pugui haver un acord bilateral amb Catalunya en finançament autonòmic "diferent" del general, ja que és precís tenir "certa sensibilitat" respecte al que opinen altres comunitats autònomes. Solbes ha afirmat que les opinions de la comunitat catalana "són molt importants" i que Catalunya sempre ha estat "molt generosa" en els acords, encara que ha advertit que la intenció del Govern central és assolir un acord per a que totes les comunitats "puguin conviure".
         
També ha indicat que coneix el descontentament de Catalunya amb la proposta del Govern central, agregant que espera que expliqui els motius d'aquest descontentament: "Espero reaccions concretes, sé que a Catalunya no li agrada i vull que expliqui per què".

Ha agregat que el sistema proposat és "respectuós" amb l'Estatut català, i que el model que sorgeixi de la negociació amb les comunitats autònomes ha de contenir acords bilaterals amb cada una de les comunitats, però també ha de ser compatible amb la multilateralitat. "Per a ells [Catalunya], la bilateralitat és que es faci l'acord amb ells, però per a mi ha de ser compatible amb la multilateralitat".
         
Sobre la possibilitat que alguna comunitat es "despengi" de l'acord multilateral que pretén el Govern de Madrid, Solbes ha admès que, ja que la negociació preveu acords bilaterals amb cada comunitat, alguna se'n "pot despenjar". Ha precisat que la negociació "és bilateral per a totes les comunitats, per la qual cosa se'n pot despenjar alguna".

Solbes ha recordat que, en els últims anys, el creixement d'ingressos i despeses de les comunitats autònomes ha estat "substancialment superior" al de l'Estat, i per això ha demanat prudència a les comunitats, assegurant que l'administració central pot fer un esforç, " i ho farà", però "no es tracta de 'doni'm perquè el meu funcioni millor' ".

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#14 arcadi, Reus, 22/07/2008 - 23:06

No hi ha res a fer. Espanya no deixarà anar la mallella de cap de les maneres. L'expoli fiscal de Catalunya, és imprescindible per sostenir España i més en èpoques de crisi com ara.

#13 Alba, Igualada, 22/07/2008 - 22:18

Expoliacio again

#12 joan, Reus, 22/07/2008 - 19:22

La multilateralitat que volem és la del concern.

#11 Ramon, Barcelona, 22/07/2008 - 19:06

El 23F no hagués estat possible sense la connivència d'un PSOE entestat en mirar a una altra banda cada cop que sentia soroll de sabres. És clar que llavors els sociates estaven a l'oposició. Almenys amb Franco sabies a què atenir-te.

#10 Joan Garcia, Reus, 22/07/2008 - 18:41

El de sempre, nosaltres paguem els decideixen.