El Govern ha aprovat aquest dimarts atorgar la Creu de Sant Jordi a set persones que s’han posicionat públicament a favor del procés independentista. Són els expresidents del Parlament, Núria de Gispert, Joan Rigol i Ernest Benach; l’esportista Núria Picas, l’il·lustrador Lluís Juste de Nin, el polític eslovè Ivo Vajgl; i l’empresari Josep González.
L’expresidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi “en agraïment a la seva tasca” com 13è presidenta de la Cambra catalana. Més enllà dels càrrecs públics que ha ostentat, el Govern només destaca que és “advocada de formació”. De Gispert va ser reprovada pel Parlament aquest passat octubre per les seves piulades contra la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas.
L’Executiu català també ha distingit amb la Creu de Sant Jordi l’expresident del Parlament, Ernest Benach, per la seva “valuosa tasca com a 12è president del Parlament durant set anys”. La nota de premsa del Govern ressalta que la seva activitat política ha anat acompanyada de “l’activisme en l’àmbit local”, especialment “al món casteller i a l’escoltisme”.
També l’expresident de la Cambra catalana, Joan Rigol, ha estat guardonat per la seva “trajectòria política” com a president del Parlament. Rigol, que va presidir el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, va actuar com a mitjancer d’Artur Mas amb el llavors president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, per celebrar el 9-N. L’històric dirigent d’UDC va tancar les llistes de Junts pel Sí en les eleccions del 27-S del 2015 i va mostrar-se partidari d’una tercera via si la proposava l’Executiu central.
Entre els altres distingits, hi ha l’esportista Núria Picas per “la seva excel·lència esportiva com a corredora de curses de muntanya”. A més del seu palmarès, el Govern subratlla que a través de l’esport “ha refermat un compromís insubornable amb la defensa de la democràcia i les reivindicacions nacionals de Catalunya”. Núria Picas va anar a les llistes de Junts pel Sí en les eleccions del 27-S del 2015 com a número 73 per Barcelona.
L’il·lustrador i dibuixant Lluís Juste de Nin, que va ser un dels promotors del moviment ‘Volem. Sobiranistes d’esquerres’, ha estat premiat a la màxima distinció de la Generalitat per utilitzat en la seva obra “un llenguatge marcadament propi, caracteritzat per l’elegància, la sensibilitat i la profunditat”. De Nin va ser el creador del personatge ‘La Norma’ per potenciar l’ús del català. De fet, el Govern argumenta la seva decisió, en part, pel seu compromís “amb posicions antifranquistes, llibertàries i de defensa de normalització de la llengua catalana”.
L’exministre d’Afers Exteriors d’Eslovènia i actualment eurodiputat d’ALDE, Ivo Vajgl, ha estat premiat amb la Creu de Sant Jordi per defensar “un model democràtic fonamentat en els valors del diàleg, el respecte als Drets Humans i la llibertat”. Vajgl és portaveu de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya que “advoca per una solució política i negociada per al conflicte entre Catalunya i el govern d’Espanya” i denuncia “la vulneració de drets polítics bàsics a Catalunya”, segons detalla el Govern.
Una altra personalitat favorable al procés que ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi és el president de Pimec, Josep González. La patronal catalana va participar en el primera reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. L’Executiu afirma que el “lideratge” de González “ha influït significativament en la millora de la competitivitat, el creixement i la internacionalització del país”.
En l’apartat d’entitats, la Generalitat ha distingit amb la Creu de Sant Jordi la Trinca “pels seus cinquanta anys de trajectòria artística”. La decisió s’argumenta per tractar-se d’uns “referents en l’àmbit de la canço popular”. “La Trinca ha estat un dels fenòmens musicals i escenogràfics de més èxit de la dècada dels anys setanta i primers vuitanta del segle passat”, assegura el Govern. Josep Maria Mainat, un dels integrants del grup, és un reconegut independentista que ha defensat el procés públicament en reiterades ocasions.