La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha defensat en una entrevista a l'Ara la llei del només sí és sí, impulsada per la ministra Irene Montero; i ha qualificat de retrocés la reforma de la norma registrada pel PSOE ahir al Congrés perquè la considera un "retrocés". També considera que la reducció de penes que estan aplicant els jutges "és una alarma mediàtica" que, segons ella, "és intencionada per part d'un sector del poder judicial".
"Posar al centre el consentiment no té a veure amb l'increment de penes, que és la proposta del PSOE, i si el text quedés així tornaria a introduir aquest supòsit, en què les dones hauran d'acabar demostrant una vegada més haver patit aquesta violència o que s'ha anul·lat la seva voluntat", defensa Verge, que ho veu "un retrocés important en el plantejament de la llei".
La titular de Feminismes també diu que "bona part d'aquesta alarma social també és mediàtica i també és intencionada per part d'un sector del poder judicial, que li té la guerra declarada al govern espanyol i que tampoc accepta de bon grat els avenços en polítiques feministes". En aquest sentit, recorda que ja va passar el 2004 "quan es va aprovar la llei integral de protecció a les víctimes de violència de gènere, l'estatal".
"Per què el ministeri de Justícia no diu quina és la proporció de penes que s'han rebaixat sobre el conjunt d'agressors penats que ja tenien condemna?, es pregunta la consellera i exposa que "potser s'hauria d'explicar millor que en la major part dels casos la reducció de penes ha sigut relativament lleu i que ningú ha quedat impune, perquè ja estàvem parlant d'agressors penats".
Finalment, diu que "si no hi hagués una qüestió d'interpretació, a tots els tribunals d'arreu de l'Estat s'estaria fent exactament la mateixa aplicació". "Estan fent una aplicació automàtica d'aquesta rebaixa de penes d'acord amb les noves forquilles, quan la llei ja permetia que la condemna que pugui cabre en la mateixa forquilla no hagi de ser rebaixada. I, sobretot, s'haurien de mirar els casos un per un. Si el poder judicial tingués més formació en perspectiva de gènere, clarament moltes d'aquestes rebaixes no s'haurien produït", conclou.