Publicitat
Política · 22 d'Octubre de 2009. 18:19h.

Tarradellas sobre Companys: "Són una colla de brètols"

Es publiquen textos inèdits del primer president de la Generalitat a l'exili

Tarradellas sobre Companys: "Són una colla de brètols"

Tarradellas, al balcó de la Generalitat, en una imatge d'arxiu

Josep Tarradellas va escriure que Lluís Companys, Manuel Azaña i Juan Negrín "són una colla de brètols i covards", en unes notes manuscrites realitzades el dia 27 de gener de 1939, quan la els republicans estaven a punt de perdre la guerra civil espanyola.

Aquest comentari i d'altres han estat publicats per l'editorial Dau, en el segon volum de la Crónica de la Guerra Civil a Catalunya. Tarradellas va guardar aquests diaris durant 38 anys, segons informa La Vanguardia. En ells, el que fóra el 125è president de la Generalitat manifesta el seu desacord amb l'actuació dels últims dirigents de la II República.

Entre la documentació que ara ha estat publicada, Tarradellas critica la manca de recursos de tot tipus per als refugiats, i retreu Negrín que critiqués la manca de col·laboració catalana amb el Govern espanyol quan el país es va abocar en la indústria de la guerra o en l'ensenyament laic, per exemple. En un text de l'any 1937, dotze dies abans dels Fets de Maig, Tarradellas advertia que si les forces polítiques no es mantenien unides arribarien dies de dolor per a la República i per a Catalunya.

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#6 Bernat, Terrassa, 23/10/2009 - 12:50

\"el que fóra el 125è president de la Generalitat\".... ara entenc la senilitat del paio!

#5 Ben, Reus, 23/10/2009 - 12:15

Aquest pàjaru va viure com un rei en el seu exili daurat. Va tornar amb tots els honors. Va morir com un cap d'estat. I ens va deixar un nivell d'autogovern com el de la Rioja. Bon un per anar criticant.

#4 un patriota un idiota, Barcelona, 23/10/2009 - 12:09

Joan (Manresa): el casal? Però no és en aquests llocs on van els vagos, fracassats i desgraciats de Catalunya? Els casals? Però si apesten! Collons la gent que tira endavant dedica el seu temps a si mateix, els perdedors el dediquen a la seva pàtria

#3 Saprissa, Sants, 23/10/2009 - 10:10

aquests liders(?) estan sobrevalorats,pq cony van fugir abans de la guerra a l'exili?,un lider es queda fins al final amb el poble i per el poble,en aixó ALLENDE va donar una lliçó al mon,fins al final va defendre la legalitat democrtica

#2 albert, Tarraco, 22/10/2009 - 20:22

Aquest homenet és qui va renunciar al concert econòmic català davant del Suárez i Sentís i així ens va...