Publicitat
Política · 15 de Gener de 2020. 19:35h.

"Tenim una burgesia acomplexada"

Carles Castro, expert electoral: "Podrien donar-se episodis de violència amb el procés"

Carles Castro i jo vam conviure durant molts anys a l'antiga redacció de La Vanguardia al carrer Pelai. Juraria que fins i tot érem veïns de taula en aquella secció de política. Expert electoral d'aquest diari -amb una justa fama guanyada a pols-, ara acaba de publicar "Com derrotar l'independentisme a les urnes" (ED Llibres).

La tesi del llibre és que, com indica el títol, es pot derrotar el sobiranisme perquè hi ha una bossa d'uns 400.000 electors que pot fer inclinar la balança. El taló d'Aquil·les, però, és que el fet que perdi la majoria no vol dir necessàriament que la resta de partits puguin posar-se d'acord per governar però això que res.

En aquesta entrevista explica que "es pot desallotjar l'independentisme del poder" i considera que l'hegemonia nacionalista -ara indepe- s'ha basat en part en uns mitjans de comunicació públics i privats. "Els mitjans de comunicació de la Generalitat alimenten el recel respecte a Espanya", ha afirmat.

Tot i així considera que "l'independentisme s'ha desgastat estratègicament amb ofertes inviables que només condueixen al desastre" i que en conseqüència "no és tan sòlid com sembla". D'altra banda estima que "el PSC hauria de fer autocrítica, ha jugat amb l'ambigüitat o s'ha passat de frenada i això ha descol·locat al seu electorat".

"El problema de l'independentisme no és Madrid, és amb la meitat de Catalunya que no està d'acord amb la seva opció", insisteix. No descarta, en aquest sentit, un conflicte civil perquè "les guerres civils ara són culturals o mediàtiques però si es vulnera el dret de la majoria podrien donar-se episodis de violència".

En l'obra ja recorda els enfrontaments entre La Biga i La Cerca, els partits medievals que van desembocar en la Guerra Civil catalana (1462-1472). "Una de les constants de Catalunya és la divisió".

Segons la seva opinió, es podria construir una alternativa electoral per seduir a aquests 400.000 votants però per a això el "catalanisme hauria de fer acte de contrició" i oferir lideratges "potents".

També lamenta, finalment, el paper de la burgesia catalana. "Tenim una burgesia acomplexada que no gosa donar la cara, va deixant fer fins que la situació es complica".

Carles Castro
Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#11 josep ruiz, santa coloma f,, 16/01/2020 - 11:50

SI, ACOSTUMADA A ANAR A MADRIT A LLEPER CULS.

#10 Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU UN CATALÀ EMPRENYAT , SE PUEDEN GANAR A LOS INDEPENDENTISTAS SI , PERO ESTOS TAMBIEN GANAN A SOCIALISTAS Y PODEMOS HU , 16/01/2020 - 09:33

INES ARRIMADAS Sin leer ningun LIBRO Supo GANAR A LOS INDEPENDENTISTAS en unas ELECCIONS CATALANES ..SI ES POT Como dicen los de PODEMOS .. Claro que lo INDEPENDENTISTA S TAMBIEN Ganan a los Socialitas y a Podemos y a los de ADA COLAU .Lo hisieron en BARCELONA COLAU Con ajuda de la DRETA ES ALCALDESSA . ES UN FET

#9 Carles Fortuny, Palau de la Degeneralitat, 15/01/2020 - 22:59

Sr. Rius, por si acaso se le ha pasado la noticia: https://okdiario.com/espana/cdr-denuncian-traicion-erc-cabeza-cerdo-sobre-bandera-espana-sede-5040927

#8 Joan, Tarragona, 15/01/2020 - 22:04

La burgesia catalana ve ser franquista, després Pujolana, i ara amagada a casa a la guaita a veurà que pasa. Si el procès va endavant serà independentista. Si s’els espera que es pronuncíen ho teniu clar.
Primer la butxaca i després el país

#8.1 Divergent total, BcN, 15/01/2020 - 23:04

Doncs demaneu comptes a La Vanguàrdia, artífex del procés, i no als particulars, que prou feina tenim amb sobreviure i pagar impostos per mantenir tots els que viuen de la política i de comentar la jugada. I repeteixo, no hi ha alternativa: el PSC no és de fiar, a C's no hi ha catalanoparlants, el PP actúa com una secta i Vox és la caverna.

#8.2 Divergent total, BcN, 15/01/2020 - 23:09

No és veritat. Molts no hem combregat mai amb les bestieses del Pujol, el franquisme ens va agafar uns pocs anys d'infància i tampoc no ens hem amagat a l'hora de denunciar-ho. Però tot té un límit i, lògicament, cadascú guarda els estalvis on vol, especialment si et fan la vida impossible. Y LA ESCUELA ES UNA MÁQUINA LETAL DE PROPAGANDA INDEP

#7 FRAN BCN, Bcn, 15/01/2020 - 21:14

El què cal, és un gran partit de centre catalanista. Molts votants estan perduts i voten segons bufi.tramuntana....