Publicitat
Política · 18 de Gener de 2009. 17:55h.

Terricabras: "Em posiciono amb els palestins"

'Avui' analitza "l'atracció pel país dels jueus de sectors del catalanisme"

Terricabras: "Em posiciono amb els palestins"

Bandera d'Israel

El diari Avui analitza en un informe titulat "L'atractiu persistent de David", "l'atracció que encara senten pel país dels jueus sectors influents del catalanisme, entre els quals s'hi compten Jordi Pujol, Josep-Lluís Carod-Rovira i gran part del seu entorn". També es refereix a sectors catalanistes favorables als palestins, com Àngel Colom o el filòsof Josep Maria Terricabras, qui afirma: "El poble jueu mereixia la màxima simpatia per l'Holocaust, i per això ara jo em posiciono amb els que pateixen, que són els palestins".

Segons el diari, "en l'àmbit de l'opinió pública, l'historiador Joan B. Culla, l'escriptor Vicenç Villatoro i la periodista Pilar Rahola són els que han fet sentir més la seva veu en defensa d'Israel des que va començar l'ofensiva sobre Gaza i han estat criticats per això".

Per l'escriptora Isabel-Clara Simó, "en els últims anys Israel ha tingut actituds molt agressives i tota l'esquerra ho ha condemnat, i els independentistes, com a gent d'esquerres, simpatitzen ara amb el poble palestí. "L'escriptor Vicenç Villatoro diu que la identificació entre el catalanisme i els jueus va aparèixer "l'admiració per la creació d'un Estat". I la simpatia pel "projecte nacional concretat" d'Israel també és vist per Salvador Cardús com l'origen dels vincles del catalanisme amb el país jueu.

Miquel Sellarès també es refereix a les simpaties històriques per l'Israel de Golda Meir, Ben Gurion i Itzhak Rabin. I malgrat el "mal de ventre" provocat per personatges com Ariel Sharon, l'exsecretari de comunicació i antic director general de seguretat del primer govern de Pujol no entén que gran part de Catalunya, "un país adolescent", hagi girat l'esquena als valors fundacionals d'Israel. "Aquests joves nostres, ara es deixen arrossegar per gent com Hugo Chávez i Daniel Ortega, i se'n van a Veneçuela i a Nicaragua", es lamenta.

Pilar Rahola afirma que "potser sí que inicialment em vaig acostar a Israel, com a catalana, per l'èpica del país, per la capacitat de construir un Estat i de recuperar una llengua morta, però això és tan vell que ja ni me'n recordo". I afegeix: "Ara em preocupen les llibertats, especialment la de la dona, i la posició d'Israel a l'Orient Pròxim és fonamental en aquest sentit, perquè és un intent de democràcia en una zona de dictadures".

Àngel Colom diu que "en aquest conflicte el fort és Israel, i els israelians demòcrates honorarien la història de sofriment del seu poble si dominessin l’ànima sionista, bel·licista, que els ha fet actuar tan desgraciadament i permetessin que el feble, el poble palestí, accedís a la dignitat i a la llibertat".

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#21 josepxicot, barcelona, 19/01/2009 - 19:16

Aquí no es tracta de posicionar-se,es trac
ta de sabe on es l´enemig nostre,els jueus
mai ens han invaït,la seva religió no vol
dominar el Món,no practiquen el terrorisme
indiscriminat,NO ENS POSSEN BOMBES
ALS TRENS.Els jueus es defensen,res
més.

#20 Jordi m, maresme, 19/01/2009 - 10:37

Defensar que un Estat bombardegi ciutats perque s'hi amaguen terroristes no em sembla just. Per la mateixa raó Euskari seria un munt de runa i Catalunya a l'època de T. Ll hauria patit el mateix.

#19 ezkor, Vic, 19/01/2009 - 02:36

Els jueus han passat d'oprimits a opresors. Han passat d no tenir estat a ser imperialistes. Aquesta gent no te memoria historica i akell ki els critika es antisemita..VA HOME! HAMAS es un exercit pero snse recolzamnt dun estat (x aixo sels diu terrorist

#18 pep, manresa, 19/01/2009 - 00:52

Padrós, les proclames dels ultra-ortodoxos jueus ténen menys influència a Israel que les dels bisbes a Espanya en canvi les fatues dels aiatolàs a certs paísos islàmics són d'obligat compliment per qualsevol musulmà del món, inclús els d'aqui

#17 Miquel, Sant Cugat del Vallès, 18/01/2009 - 23:50

Bombardejar a la població civil és de covard, d'assassí covard.