Publicitat
Política · 9 de Novembre de 2008. 19:44h.

'The Economist' denuncia "dogmatisme lingüístic" a Catalunya

El setmanari assegura que "la llengua ha esdevingut una obsessió per als nacionalistes"

'The Economist' denuncia "dogmatisme lingüístic" a Catalunya

Acte a favor del català a Europa

El setmanari The Economist denuncia, en la seva opinió, el "dogmatisme lingüístic" a Catalunya en el suplement dedicat a Espanya ("The party's over") del seu número d'aquesta setmana (8-14 de novembre del 2008). El setmanari britànic assegura que l'Estat de les autonomies "ha estat beneficiós per a Espanya, però potser ha anat massa lluny" i, entre altres afirmacions, explica que "la llengua ha esdevingut una obsessió per als nacionalistes".

La revista recorda que Franco va prohibir el català, el basc i el gallec i que ara aquestes llengües són oficials "en els seus respectius territoris". "A Catalunya, la política oficial del Govern de la Generalitat (el govern regional), sota els nacionalistes -alguns dels quals eren realment localistes- o ara amb els socialistes, es de 'bilingüisme-". "A la pràctica -continua- això significa que tot l'ensenyament primari i secundari es fa en català amb l'espanyol com a llengua estrangera. El català és també la llengua del govern regional. Un español que no parla català gairebé no té cap possibilitat d'ensenyar a la universitat a Barcleona. Una pel·lícula en espanyol no rebrà subvencions públiques".

El setmanari ho contraposa amb unes declaracions d'Artur Mas, de CiU: "si no fem un gran esforç per a preservar la nostra llengua, corre el risc de desaparèixer". The Economist recorda també, tanmateix, que Fernando Savater, Plácido Domingo, Iker Casillas i d'altres han signat "un 'Manifiesto' en defensa del dret dels ciutadans a ser educats en español".

Publicitat
Publicitat

120 Comentaris

Publicitat
#120 Francesca, palma, 17/11/2008 - 00:06

què dius de escocès i irlandès llengües majoritàries???

el periodista akesta estava mal informat o tenia ganes de donar per cul.

#119 Antoni de Capmany, Cardedeu, 13/11/2008 - 09:10

Ja era hora que algú digués que el castellà es parla a Catalunya des del segle IX (em sembla que hi havia un ambaixador que el parlava) i que els infants tenen dret a ser educats en la llengua materna: urdú, àrab, espanyol, etc.

#118 charnego, Tarragona, 12/11/2008 - 15:30

Yo soy catalan, nacido en Barcelona, de madre catalana y padre castellano. Pago mis impuesto igual que tu, sdfasd, y tengo tanto derecho como tu a hablar catalan o castellano. En catalu?mal que te pese, siempre se han hablado las dos lenguas!

#117 lo tio pep, bocairent, 11/11/2008 - 19:43

és fals que a Cat. no es subvencionen pelis en castellà... un exemple és La Soledad, guanyadora dels Goya que, a més, transcorre íntegrament a Madrid...

#116 sdfasd, uk, 11/11/2008 - 19:21

tornemi a lo de sempre, ki no vulgui ser catala ni entengui que la llengua catalana es la propia del nostre pais, QUE FOTI EL CAMP!!! sense compromisos ni rencors cony!