Política · 5 de Juny de 2009. 15:43h.

'The Economist': "Zapatero treu conills del barret"

El setmanari diu que el president espanyol actua amb "l'il·lusionisme d'un mag"

'The Economist': "Zapatero treu conills del barret"

Zapatero, al Congrés

La publicació anglesa The Economist ha acusat el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, d'actuar amb "l'il·lusionisme d'un mag" i de treure "conills del barret" en presentar les últimes mesures de l'executiu per fer front a la crisi econòmica durant el debat sobre l'estat de la nació. La revista critica que el president no expliqués durant el debat com pensa finançar els ordinadors portàtils, els 2.000 euros per a la compra d'automòbils nous i les desgravacions fiscals per a les petites empreses que no acomiadin els seus empleats.

"La seva actuació va ser de bruixot", assenyala la revista, després d'assegurar que, segons una enquesta, Zapatero va guanyar al líder del PP, Mariano Rajoy, al debat, malgrat la desocupació "trepidant" que s'apropa cada vegada més cap al 20%. "Això representa una fuita de la frustració de molts espanyols a l'Houdini", assegura.

Segons The Economist, el problema de Zapatero és que no està en condicions de fer grans promeses, ja que encapçala un govern minoritari, que no pot aprovar lleis sense els partits més petits i que no pot controlar els governs autonòmics, que necessita per tirar endavant els seus plans econòmics, encara que molts d'ells es dilueixin abans d'arribar al Parlament.

"És una prova més que la debilitat política de Zapatero està perjudicant la seva capacitat de revifar una economia que es va reduir en un 3% l'últim any", critica The Economist, que assegura que algunes de les últimes mesures de Zapatero "tenien truc", encara que reconeix que d'altres van ser prometedores, com la supressió de la deducció per la compra d'habitatge.

En aquest sentit, considera la mesura "políticament valenta", i afirma que s'apropa a l'austeritat fiscal en suprimir una subvenció que ha portat a l'alça el preu de l'habitatge durant molt temps i que podria retardar la decisió de compra.

Malgrat tot, la publicació britànica torna a recordar que Zapatero ha de negociar aquestes propostes amb els partits minoritaris, la qual cosa fa que no pugui complir les seves promeses, que semblen haver estat concebudes de cara a les eleccions europees del 7 de juny.

A més, denuncia que Zapatero parla d'un acord amb els sindicats i la patronal per transformar l'economia "del maó i el morter" en una economia basada en el coneixement. "Necessitarà més que un barret per treure això endavant", assevera.

The Economist recorda que les enquestes situen el PP al mateix nivel o per davant del PSOE en les eleccions europees, encara que els senyals indiquen que la crisi econòmica encara no ha enfonsat Zapatero. "Li reforça el fet que PP té els seus propis problemes", assenyala, després de recordar la trajectòria d'escàndols que han entelat la seva reputació en bastions populars com Madrid i València.

També parla del partit Unió pel Progrés i la Democràcia (UPyD) liderat per Rosa Díez, i analitza la figura de l'exsocialista que es nega a autodefinir-se a l'eix de dretes o esquerres, al·legant que s'ha convertit en una etiqueta sense sentit.

Finalment, afirma que Díez, que té un to que atreu tant els esquerrans descontents com els antics votants del PP, té per objectiu ocupar el tercer lloc en les eleccions europees, desplaçant Izquierda Unida.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Olga Sants, Badalona, 05/06/2009 - 20:29

...però morts. Se li han mort els conills de dins del barret i els treu mig podrits, com ha deixat podrir la ilusió de les esquerres catalanes. L'estatègia de por al PP ja no dóna de si. a Catalunya Ens fa més por ell.

#2 Kropotkin, Vic, 05/06/2009 - 19:16

Obama, Zapatero y Montilla, el trio que transformará la Galaxia.... Y Darth Caroder redondeando la jugada....

#1 rert, BCN, 05/06/2009 - 17:55

Es curioso que lo tengan que ver a miles de kilómetros y que no lo hagan sus votantes aquí, entre los que su nivel cultural les llega justito para terminar el día y los que afrontan las vergüenzas de su partido mirando para otro lado. ¡Patéticos!