Publicitat
Política · 9 d'Abril de 2010. 16:07h.

'The New York Times' dóna suport a Garzón

El diari nord-americà considera una "injustícia" la causa oberta contra el jutge

'The New York Times' dóna suport a Garzón

Garzón, en una imatge d'arxiu

El diari 'The New York Times' ha sortit en defensa de Baltasar Garzón amb un editorial que titlla d'"injust" el seu processament i afirma que "els verdaders delictes són les desaparicions (de la guerra civil i el franquisme) i no la investigació" del jutge espanyol.

"El jutge més conegut d'Espanya, Baltasar Garzón, està sent processat per una causa políticament motivada que hauria d'haver estat rebutjada" en el tribunal", agrega el diari novaiorquès en un editorial titulat "Una injustícia a Espanya".

El jutge Garzón s'haurà d'asseure a la banqueta, acusada d'un presumpte delicte de prevaricació, per haver-se declarat competent per investigar els crims i desaparicions durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939) i la posterior dictadura del general Francisco Franco (1939-1975), segons un auto|acte notificat dimecres pel magistrat del Tribunal Suprem Luciano Varela.

El New York Times diu que Garzón està acusat d'"ignorar la llei d'amnistia de 1977 quan va decidir investigar la desaparició de més de 100.000 persones en la guerra civil espanyola dels anys 30 i en la dècada de repressió franquista que va seguir", i destaca que la demanda va ser impulsada per "dos grups d'extrema dreta que temen una investigació".

"Desgraciadament un col·lega de Garzón ha admès la demanda i ha presentat càrrecs contra ell", afegeix el diari, que recorda que, com a resultat, el jutge serà suspès de les seves funcions en espera del judici i alerta que, si és declarat culpable, es posaria fi "a una carrera dedicada a què terroristes i dictadors responguin pels seus delictes".

L'editorial considera que "això complauria als seus enemics polítics, però seria una paròdia de Justícia" ja que "els verdaders delictes en aquest cas són les desaparicions, no la investigació de Garzón".

"Si, com sembla probable, es tractava de crims contra la humanitat sota el dret internacional, l'amnistia d'Espanya el 1977 legalment no podia absoldre'ls", afirma el diari, que recorda que "els presumptes autors estan morts i el jutge va aturar fa molt temps la seva investigació", que va passar a la jurisdicció local a les zones on les víctimes van ser exhumades.

En la seva editorial, el diari més prestigiós dels Estats Units descriu el jutge espanyol de "valent i polèmic" i una persona "que ha fet molts enemics amb els anys".

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 Gràcies Garzón., Reyno de Navarra, 11/04/2010 - 18:31

Tothom dona suport en Garzón, excepte l'ultradreta i els independentistes, mostra inequívoca de que ha fet una bona feina.

#6 Garzon a la trena, Gran jutge però s'ho ha guanyat, 11/04/2010 - 16:56

250.000 EUROS regalats pel Sr. Botin com estança i dietes a Garzon quan es va agafar l'any "sabatic" a NYC. I clar, després ajuda al Santander en un judici. Garzon ha fet coses molt bones però si això no és PREVARICAR no sé que ho és.

#5 lucifer, Avinyonet de Puigventós, 10/04/2010 - 19:18

http://www.kaosenlared.net/media/14/14923_1_Maru_Menendez.jpg

Eso, eso, a ver si se juzga de una vez los crímenes del franquismo, caiga quien caiga. Y de paso que juzguen a chequistas como Carrillo.

#4 Bacus, Tarragona, 10/04/2010 - 17:09

Que Garzón provi la seva pròpia medecinia em sembla be.

#3 Tori, BCN, 09/04/2010 - 17:14

Kropotkin no te confundas, es el nacionalismo mas rancio español (de hecho algunas organizaciones fascistas) el que quiere empapelar a Garzón. Mira las editoriales de los diarios de las diferentes CCAA y disfruta.