Publicitat
Política · 11 de Març de 2017. 17:03h.

Toc d'Europa a l’Estat per la reforma del Constitucional

La Comissió de Venècia diu que compleix "els estàndards europeus", però demana “millores”

Toc d'Europa a l’Estat per la reforma del Constitucional

Una imatge d'arxiu del Consell d'Europa

La Comissió de Venècia del Consell d'Europa ha avalat la compatibilitat de la reforma del Tribunal Constitucional (TC) espanyol amb "els estàndards europeus" però ha recomanat a Espanya que realitzi algunes "millores" per garantir la neutralitat de l'òrgan de garanties i la separació de poders.

Aquesta reforma, duta a terme al final de la passada legislatura amb l'objectiu d'enfortir aquest òrgan davant de l'incompliment de les seves sentències per part del govern de la Generalitat, permet que el TC apliqui mesures executives per obligar la resta de poders de l'Estat a assumir i complir amb els seus veredictes.

El Consell d'Europa reconeix que, en els casos en què un representant públic "es nega a executar les sentències del Tribunal Constitucional, està violant els principis de l'imperi de la llei, la separació de poders i la cooperació lleial entre els òrgans estatals".

A més, donat el caràcter "vinculant i definitiu de les seves sentències", l'incompliment de les mateixes suposa, segons recorda, una falta equivalent a "fer cas omís de la Constitució i del poder constituent". No obstant això, subratlla que el reforç de la capacitat de l'òrgan judicial per garantir l'execució de les seves pròpies sentències "són legítimes" l'exercici d'aquesta facultat "és l'excepció i aquesta tasca està usualment atribuïda a altres poders estatals".

"Hauria de replantejar-se la decisió d'atribuir al tribunal la total i directa responsabilitat d'executar les seves pròpies sentències amb la finalitat de promoure una percepció del tribunal com un àrbitre neutral, com un jutge de lleis. Per a qualsevol mesura executiva, el tribunal no hauria d'actuar de motu propi sinó sota requeriment dels partits polítics", suggereix la comissió.

"La Comissió de Venècia és conscient que el Tribunal Constitucional hauria de prendre mesures executives en una situació en la qual ja enfronta la negativa a executar els seus mandats. La negativa a complir també les mesures executives podria suposar un qüestionament de l'autoritat del propi tribunal i de la mateixa Constitució", adverteix.

Per això, proposa que en casos com aquests, "intervinguin altres cossos de l'Estat per defensar la Constitució i el Tribunal Constitucional" i subratlla que, encara que ampliar les capacitats executives del tribunal "pugui semblar al principi un increment de poder", la divisió de competències contribueix a l'enfortiment dels mecanismes de "pesos i contrapesos" i a la independència del Tribunal Constitucional.

Publicitat
Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#14 Luigi., Barcino, 12/03/2017 - 22:34

Esta es la sentencia del 29 de Septiembre de 2016.La que se publicará mañana es de fecha 20 de Febrero de 2017 que desestima el requerimiento de la Generalitat:
http://www.venice.coe.int/webforms/documents/default.aspx?pdffile=CDL-REF(2017)007-e

#13 Aviso al marinero, y al capitán, 12/03/2017 - 14:38

Será cosa mia, pero el gran zasca parecen llevárselo los que no cumplen las sentencias

#12 xexo, Premia, 12/03/2017 - 13:45

Pues lo mismo que lo que quieren en el parlament estos estrellados transitorietat expres sin debate

#11 Juli, Barcelona, 12/03/2017 - 13:41

Però, algú s'ha llegit l'article? Quina part de "ha avalat la compatibilitat de la reforma del Tribunal Constitucional (TC) espanyol amb "els estàndards europeus"" no s'ha entés? Es clar que es demanen millores: tot es pot millorar. La clatellada, però, és pels representants públics que "e

#10 Alejandro, Barcelona, 12/03/2017 - 12:45

Bien. Ya sería hora que los organismos de justicia sean totalmente independientes en todo el territorio español y, digo en TODO porque no se crean los del procés que la justicia catalana está a salvo de injerencias del poder político catalán, que no.