Publicitat
Política · 11 d'Abril de 2021. 11:20h.

Toni Soler cau del cavall

Admet que el 2017 va ser un "farol", però "no el penso condemnar"

Toni Soler cau del cavall

El presentador de l'Està passant' i estrella de TV3, Toni Soler ha admès que el procés va ser "un farol" però ha considerat que hauria pogut sortir bé si obligaven al Govern espanyol "a negociar" i ho ha equiparat amb "el farol de 1931" que, segons apunta, "va sortir bé gràcies al rampell de Companys".

Soler, en un article publicat aquest diumenge al diari Ara, assegura que "no penso condemnar el farol del 2017 titllant-lo 'd'engany premeditat' només pel fet que fracassés, de la mateixa manera que no cal sobreestimar Companys i Macià pel fet que el seu farol de 1931 acabés amb èxit".

"Els farols poden ser un exercici d'infantilisme o d'audàcia. Poden sortir bé o sortir malament. Però per a col·lectius sense poder real, com és el cas de Catalunya, sovint són l'única opció" apunta Soler.

"Quan Alfons XIII va convocar eleccions el 1931 (primer municipals, després generals) el règim dinàstic continuava fermament instal·lat. Aleshores es va produir la victòria republicana del 12 d'abril, i dos dies després Lluís Companys va entrar amb una colla de regidors electes a l'Ajuntament i va hissar-hi la bandera republicana; Macià, emprenyat amb el seu número dos, va proclamar la República Catalana per tal de forçar una aposta federal a tot l'Estat" explica en l'escrit.

"A Madrid, Azaña i Alcalá-Zamora es posaven les mans al cap: ¡el separatisme podia legitimar una resposta violenta per part del règim! Però no. Poques hores després, el rei emprenia el camí de l'exili, la República Espanyola s'imposava sense violència, i Macià va consolidar la seva posició, tot i que es va haver de conformar amb la presidència de la Generalitat. No hi hauria "confederació ibèrica", però Catalunya obtenia l'autonomia que l'Espanya monàrquica havia negat a Cambó durant trenta anys" assenyala.

"El farol de 1931 va sortir bé gràcies al rampell de Companys. Però hauria pogut sortir malament. Pocs sospitaven que la Monarquia estigués tan afeblida. Els republicans espanyols eren partidaris d'esperar a les eleccions generals abans de fer passes endavant" destaca el conductor de TV3.

"Si el capità general hagués fet ús de la força, s'hauria imposat sense problemes. Companys podria haver acabat empresonat o executat. El seu fracàs potser hauria acovardit els republicans espanyols, i hauria esperonat Alfons XIII a encastellar-se rere un altre dictador. Però no. El farol va ser un èxit. Companys va confiar en la inèrcia guanyadora i l'abstinència dels indiferents" diu.

Toni Soler ho compara amb els fets d'octubre de 2017 i assegura que ell també pensava que "obligaríem el govern espanyol a negociar. I admeto que la meva anàlisi de situació era errònia, i que molts dels nostres líders van fer un trist paper aquells dies. Però no penso condemnar el farol del 2017 titllant-lo d'engany premeditat només pel fet que fracassés, de la mateixa manera que no cal sobreestimar Companys i Macià pel fet que el seu farol de 1931 acabés amb èxit".

Publicitat
Publicitat

56 Comentaris

Publicitat
#48 bu, Barcelona, 15/04/2021 - 11:11

Escolta, Toni, el que tú pensis des del teu tron d'endollat a TV3, ens la porta fluixa. Sempre has estat un col·laboracionista.
............................................
Escucha Toni, lo que tú pienses desde tu trono de enchufado en TV3, nos la trae floja. Siempre has sido un colaboracionista.

#47 Nitato, Navarcles, 13/04/2021 - 00:32

Doncs jo crec que a ell li va molt bé parasitant de la mamella.

#45 electra, Barcelona, 12/04/2021 - 08:42

Amb aquest aprofitat entre tots li estem pagan milions. És un Cara dura i l'insultador de catalunya!!

#44 lo tortosi, Tortosa, 11/04/2021 - 23:27

Este paio te més galtes que un tosino. Avui diu cols i demà dirà naps. I mentres, fato al seu caldero que la butxaca es ampla.

#43 Mayor Dundee, Coll de la Marrana, 11/04/2021 - 22:56

I lo be que li va al Toni? 4 anyets més contractat per TV3 a preu de caviar beluga i sense apretures econòmiques a la vista, almenys fins que ens deixi d'aquest món. No és bon negoci doncs?