Publicitat
Política · 14 de Febrer de 2011. 18:44h.

Tony Judt està de moda

Els polítics aprofiten les paraules de l'historiador i escriptor britànic per a analitzar la situació actual

Tony Judt està de moda

Tony Judt

El britànic Tony Judt, historiador, professor i escriptor especialitzat en política, mort el passat 6 d'agost, està de moda. I és que darrerament diversos polítics i periodistes han aprofitat cites seves per analitzar la situació actual, sobre tot després de les darreres eleccions al Parlament per a analitzar la davallada del PSC, basant-se en fragments del seu darrer llibre Algo va mal (Taurus).

Fins i tot polítics del PSC han tirat de Judt per a emfatitzar les seves afirmacions. Miquel Iceta, per exemple, ha comentat en la roda de premsa d'aquest dilluns que, referint-se a paraules de Judt, "la crisi proporciona a la dreta l’excusa per fer tot allò que li agrada fer, retallar la despesa pública i afavorir les classes més benestants dient que així s’afavoreix el dinamisme econòmic".

Iceta, en la seva compareixença, ha denunciat que "l’intent de presentar la situació financera com a pitjor només té el sentit de justificar una política regressiva pel que fa als serveis i a les polítiques públiques". També ha lamentat que des del Govern "no es donen xifres, no s’expliquen a Catalunya, però si hi ha retallades serioses en inversions i equipaments, en els sectors més sensibles, com són Educació i Sanitat". "Ens preocupa, no se justifica -ha apuntat- i si hi ha un motiu econòmic que ho indiqui no és per les informacions que dóna el Govern, que no en dóna cap, i que hem de deduir", ha afegit.

El viceprimer secretari ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa posterior a la reunió de la Comissió Executiva, on també ha lliurat el Document que va encarregar el primer Secretari del partit, José Montilla, sobre la situació financera de la Generalitat, i que "dóna pistes del que està sent la seva gestió". En aquest sentit, ha explicat que d’aquest Document s’extreu que el Govern "dramatitza la situació econòmica, caricaturitzant-la, quan no la manipulació pura i simple de les dades, per després justificar una política de contenció i unes retallades". Per això, Iceta ha demanat que la Generalitat "no faci mal dramatitzant una situació que ja és prou difícil".

D'altra banda, aquesta no és l'única vegada que Iceta cita Judt. El passat mes de setembre, en un article publicat al seu bloc personal titulat Explicant la gestió del govern Montilla, assegurava que "si la conjuntura apareix especialment difícil per a l'esquerra, estic convençut que la seva recuperació dependrà en gran mesura de la nostra capacitat d'aplicar la saviesa de Tony Judt continguda en el seu últim llibre".

Tanmateix, el diari La Vanguardia publicava el 6 de desembre passat una entrevista al secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, que començava de la següent manera: "Al seu despatx del carrer Nicaragua, el secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, rep a La Vanguardia per analitzar el 28-N i el procés de renovació del partit. Darrere d'una taula plena de documents, carpetes i publicacions (entre elles, el llibre I'll Fares the land, de Tony Judt) es mostra tranquil i confiat".

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 Ramon de les olives, Barcelona, 15/02/2011 - 01:05

Els 4 països europeus amb més crisi de la zona euro (Portugal, Espanya, Irlanda i Grècia) tenen el mateix denominador: governen les esquerdes.

#3 Ramon de les olives, Barcelona, 15/02/2011 - 01:03

Les esquerres? Ah, sí... aquells que han expulsat ara a Mubarac de la Internacional Socialista després de quasi 40 anys de permanència. Preneu el pél a un altre. Cap a on anava la gent quan va caure el mur de Berlín? Sempre que manen les esquerdes, tot a norris. Casualitat o causalitat?

#2 Font Cuitora, La Llacuna, 14/02/2011 - 21:06

Allò que no diran mai els socialistes és el que Tony Judt afirma en la seva monumental obra "Postwar. A History of Europe since 1945", que és el següent: "Si Catalunya fos independent seria una de les nacions més prósperes d'Europa"

#1 Pep, Manresa, 14/02/2011 - 20:08

Amb les seves idees economiques i amb seves critiques a l'estat d'Israel (que no als jueus, que ell era jueu tambe) el judt era l'enemic numero 1 de la dreta mundial. I de la Pilar Rahola es clar