Publicitat
Política · 31 de Desembre de 2009. 17:56h.

Torna el 'peix al cove'

El traspàs de la competència sobre Rodalies pot convertir-se en un problema per a la Generalitat

Torna el 'peix al cove'

La secretària d'Estat de Transports, Concepción Gutiérrez del Castillo; el president Montilla; el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, i el delegat del Govern de l'Estat, Joan Rangel, aquest dijous a l'estació de Sants (foto: ACN / Abel Sierra)

El Govern tripartit de Montilla està posant en pràctica una estratègia de l'època pujolista, la del peix al cove, que va ser criticada per molts sectors perquè consisteix, bàsicament, en augmentar les competències de la Generalitat de Catalunya acceptant traspassos de l'administració central sense analitzar en profunditat les condicions d'aquests traspassos.

Aquesta estratègia pot provocar que s'acceptin traspassos sense unes dotacions econòmiques suficients o amb un dèficit que, moltes vegades, no està clar quina administració ha d'assumir en el futur i que pot convertir-se en un llast financer per a la Generalitat.

El traspàs de la xarxa de trens de Rodalies de Renfe encaixa perfectament en aquest esquema del peix al cove que està practicant la Generalitat, perquè alguns sectors consideren que, de fet, l'administració central -el ministeri de Foment, en aquest cas- ha traspassat a la Generalitat un problema.

El traspàs ha estat acceptat pel tripartit sense un acord concret sobre el seu finançament, especialment sobre el dèficit, i aquesta situació pot crear problemes en el futur. Sense la signatura del nou contracte programa de Renfe per al període 2011-2015, l'oportunitat d'aquest traspàs és discutible.

També s'han traspassat 50 quilòmetres de la carretera N-II, corresponents al seu polèmic pas pel Maresme, encara que en aquest cas s'ha concretat una dotació de 400 milions d'euros. El dubte és si aquesta quantitat és suficient per transformar la carretera en una via urbana i construir una autovia alternativa.

Estan perfectament encarrilats els traspassos de la inspecció de treball, les beques d'estudi i les biblioteques provincials, tot i que està bloquejada un antiga promesa del Govern espanyol, la transferència de la titularitat sobre els aeroports de Girona, Sabadell i Reus.

En qualsevol cas, l'incompliment més greu de l'administració central es refereix a la promesa de Zapatero i de diversos ministres -entre ells, José Blanco, l'actual titular de Foment-que la Generalitat tindria abans de final d'any una capacitat "determinant" per gestionar l'aeroport del Prat.

En aquesta qüestió, les posicions estan molt allunyades, i tot i que diverses entitats socials, econòmiques i ciutadanes de Catalunya han exigit reiteradament el compliment d'aquest compromís, tot indica que serà molt difícil aconseguir un acord que sigui satisfactori per a la Generalitat. En aquest cas no funcionarà ni tan sols l'estratègia del peix al cove.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#8 pinkpanter, bcn, 01/01/2010 - 08:56

Em passat del "peix al cove" a la "espina de sardineta al cove"....i aixo que tenim un nou Estatut....pandilla de bretols !!!!

#7 Oscar, Lleida, 01/01/2010 - 04:42

ATENSIONNN ATENSION: comienzan las mejoras en cercanías. De aquí a poco tiempo se erradicará el castellano de la megafonía y pasará a ser exclusivamente en catalán el anuncio de las próximas estaciones. Segueixin atents a nous adoctrinaments. GRACIES

#6 Guillem de Varòic, Varòic, 31/12/2009 - 18:36

A hores d'ara ja no hi ha cap dubte que del tripartit presidit per aqiest personatge tant mesquí, no es pot esperar res de bo.

#5 Ufrasico, Villena, 31/12/2009 - 18:31

Entonces, a partir de ahora, cuando los curritos separatistas-lobotomizados tengan retrasos de una hora en los trenes de cercanías para ir al curro, ya no se tendrían que acordarse de la madre del 'ministro' de la cosa, si no de la del 'consejero' ¡No

#4 luis, barcelona, 31/12/2009 - 18:09

¿problemas?
¿¡SERÁ CON EL 3%?
Por que ese porcentaje es minimo, con los gastos que hay y los que esperan XUCLAR. El autentico problema sera el repartirse el pastel