Publicitat
Política · 6 de Novembre de 2018. 18:25h.

Tortosa retira un monòlit d'homenatge a la Guàrdia Civil

Després que ho aprovés el ple municipal a partir d’una moció de la CUP

Tortosa retira un monòlit d'homenatge a la Guàrdia Civil

El monument de Tortosa

L’Ajuntament de Tortosa no ha trigat ni un dia a treure el monòlit d’època franquista que estava situat al parc municipal Teodor González, després que aquest dilluns a la tarda s’aprovés al ple una moció de la CUP que instava a la seva retirada. Tècnics de la brigada municipal han tret aquest dimarts el monument, que estava tapat amb un plàstic blau, fent servir una grua.

El monòlit va ser col·locat a finals dels anys 60 per la Organización Juvenil Española per commemorar el 30è aniversari de la victòria de Franco a la Guerra Civil. El monument era un homenatge a la “Promoción Ebro” de la Guàrdia Civil, tal com figurava a les inscripcions que hi havia a la pedra.

Aquesta era la segona vegada que la CUP portava aquesta moció al ple de Tortosa. Fa un any i mig, la mateixa moció va ser rebutjada pel plenari, ja que la majoria de partits van preferir supeditar la seva retirada a l’elaboració d’un catàleg de vestigis franquistes i de la Guerra Civil, que havia reclamat un jutjat tarragoní a l’Ajuntament de Tortosa.

Tot i que aquest catàleg no ha arribat encara, el paper de la Guàrdia Civil durant el referèndum de l’1-O del 2017 ha impulsat a la CUP a presentar de nou la moció i, aquest cop, sí que ha rebut un suport majoritari. Hi han votat a favor el PDeCAT, ERC, Movem Tortosa i la mateixa CUP, mentre que el PSC i el PP ho han fet en contra.

La moció establia que el monòlit es retirés abans de començar l’any 2019, però el consistori ho ha fet aquest mateix dimarts al matí. Al ple d’ahir dilluns també es va rebutjar una moció presentada pel PP per celebrar els 40 anys de la Constitució Espanyola.

La retirada del monòlit del parc Teodor González contrasta amb la decisió de mantenir el monument franquista situat al mig del riu Ebre al seu pas per Tortosa, que es va decidir mitjançant una consulta el maig del 2016. Un 68% dels veïns de la ciutat que van prendre part a la consulta van decidir mantenir el monument i reinterpretar-lo.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 pepe, andorra, 07/11/2018 - 18:45

por cierto, la estatua, antes de tirarla, traedla aqui...
q yo lo puedo ablar con mis influenzers y os la instalamos en la seccion de congelados del River.

#6 pepe, andorra, 07/11/2018 - 18:42

¿conio, menudo atrevimiento, y q han hecho con el capote y la montera?

#5 Julio Loras Zaera, Tortosa, 07/11/2018 - 18:36

Est monòlit té una història: van venir molts guàrdies civils a Tortosa i als alumnes de l'institut (llavors només n'hi havia un) ens van fer desfilar com militars, per a la qual cosa ens van ensinistrar durant dos mesos. Assenyalo que llavors a l'institut hi anàvem des dels deu anys. Encara estic agraït a mon pare que es va negar que jo hi an

#4 Venanci, Barcelona, 07/11/2018 - 09:17

Sort en tenim que la GC encara que estiguin afincats aqui, perque aquests sí que tenen la vocació de servei, son lleials a la legalitat, tot el contrari que aquests d'aqui que son incompetents, pedants i deslleials i estan abocats als dictats dels sediciosos que els han convertit en una policia politica. Fins i tot a trànsit s'enyora a la GC

#2 MariaBCN, Barcelona, 06/11/2018 - 20:49

Quan la necessitin bé que la cridaran. Desgraciats!