Publicitat
Política · 24 d'Octubre de 2012. 10:55h.

Totes les 'invasions' de l'Estat

Un informe de més de 300 pàgines de l'Institut d'Estudis Autonòmics mostra duplicitat competencials en una vintena de matèries

Totes les 'invasions' de l'Estat

Homs, amb l'informe

L'informe de l'Institut d'Estudis Autonòmics (IEA) encarregat pel Govern posa de manifest, segons l'executiu, que l'Estat duu a terme una "invasió competencial" en una vintena de matèries que "perjudica l'activitat econòmica i crea inseguretat jurídica". Les dades que recull l'informe "reflecteixen que, en àmbits materials de competència exclusiva autonòmica, l’Estat utilitza la fórmula de crear organismes als quals dota d’importants recursos econòmics i de personal".

El document, que té més de 300 pàgines, posa de manifest les duplicitats normatives i executives en matèria d'agricultura i ramaderia, aigües, associacions i fundacions, comerç, consum, cultura, educació, esports, habitatge, indústria, joventut, medi ambient, espais naturals i meteorologia, mitjans de comunicació, polítiques de gènere, règim local, serveis socials i menors, turisme i treball i relacions laborals.

Aquesta invasió de competències -algunes transferides per l'Estat- deixen l'autonomia política de la Generalitat "més propera a una gestoria administrativa que a una autonomia política i legislativa", segons ha expressat el portaveu del Govern en la presentació del document. L’informe conclou que les activitats duplicades s’haurien d’atribuir a la Generalitat en compliment de l’Estatut i de la pròpia Constitució. En aquest sentit alerta que altrament es  buidarien les competències reconegudes a la Generalitat.

Per exemple, la Generalitat té atribuïda la competència exclusiva en matèria de turisme d’acord amb l’article 171 de l'Estatut. La Constitució no atribueix de forma explícita cap competència a l’Estat en aquesta matèria, més enllà de les funcions executives que li atribueix la Constitució amb relació a la planificació general de l’activitat econòmica.  Tot i no tenir-hi les competències, l’Estat compta amb una important dotació de personal i pressupostària en matèria de turisme. En total compta amb una dotació de personal de 5.084 treballadors i un pressupost general de despesa de 991 milions d’euros.

En matèria d'Indústria, l’Estat ha aprovat una Llei d’indústria –la 21/1992, de 16 de juliol–, amb els reglaments corresponents, a banda d’una ingent quantitat de reials decrets, malgrat que la Constitució no li reserva cap competència específica en aquesta matèria i que, segons l’article 139 de l’Estatut, la Generalitat té competència exclusiva sobre la seguretat de les activitats, de les instal·lacions, dels equips, dels processos i dels productes industrials i la regulació de les activitats industrials que puguin produir impacte en la seguretat o la salut de les persones.

En l'àmbit dels serveis socials, tot i que la Llei estatal 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència i la Llei catalana 12/2007 atribueix a la Generalitat totes les funcions, l’Estat també exerceix funcions executives invocant criteris de supraterritorialitat i d’instrumentalitat.

Com a mostra de la invasió competencial en aquesta matèria, en són un exemple els Centres de Referència Estatal (CRE) de titularitat estatal i integrats a la xarxa de serveis del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència que desenvolupen accions supracomunitàries per a les persones en situació de dependència que “complementen i reforcen les accions de les administracions autonòmiques”, segons el mateix web del ministeri.

També en habitatge, malgrat que és competència exclusiva de la Generalitat segons l’article  137 de l’Estatut, tant l’Estat com la Generalitat promouen al territori català els seus propis plans d’ajuts a l’habitatge. A més, l’Administració de la Generalitat és qui, al seu torn, concreta i desenvolupa els plans estatals, amb la consegüent duplicitat en aquest àmbit.

Un últim exemple són les competències en treball i relacions laborals. En virtut de l’article 170 de l’Estatut, la Generalitat té la competència executiva, mentre que la legislativa correspon a l’Estat. A la pràctica, però, l’Estat exerceix una amplíssima i intensa funció executiva, com posa de manifest l’important aparell administratiu que encara conserva. Destaca l’elevat nombre de treballadors del Servei Públic d’Ocupació Estatal, amb més de 9.500 i un pressupost general de en un àmbit en què les competències estatals són només normatives.

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#8 spanish, Madrdi, 24/10/2012 - 15:10

para eso utilizan a los funcionarios para hacer informes de lo que ellos quieren ? joderrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.....esto se va a acabarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr chavalin........jajjajjajjajaaaaa

#6 spanish, Madrid, 24/10/2012 - 13:06

es el bufin de la corte y como bufon es muy malo no hace ni reir.....fuera......que explique las iTV y el asalto al palau de la musica

#5 contribuyente, Santo Domingo, 24/10/2012 - 13:01

Sr Homs léase esto:http://www.eldiario.es/zonacritica/casos-corrupcion-catalanes-apuntan-CiU_6_9859022.html
Y esto como se reparten los cuartos en sanidad: http://www.cafeambllet.com/press/?p=17005 Su pobreza http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/10/10/catalunya/1349866090_351512.html ¿quiere seguir?

#4 Bromo, bcn, 24/10/2012 - 12:53

Insisto: Parece ser que no hay duplicidades a la hora de pagar facturas: Cuando la Generalitat no puede, las paga el Gobierno Central...

#4.1 ||*||, bcn, 24/10/2012 - 14:00

Si, si. Insisteix.

Jo també insisteixo: moltes mercès !

#3 Walzer, BCN, 24/10/2012 - 12:20

En comptes de fer un discurs il·lusionant i en positiu per les seves idees insisteixen en el discurs victimista, negatiu, en negre... Tot està malament, tot va malament... Així no hi ha qui s'engresqui

#3.1 Josep, Lleida, 24/10/2012 - 12:42

Si vols ja faràn com ZP i ens diràn que som a la champions league de l'economia, que d'aquí res superarem França i Itàlia en PIB per càpita, que a Alemanya ja li agradaria crèixer com espanya, que el castellà és la 2a llengua mundial desprès de l'anglès.. Us creieu un imperi i sou el tercer món.

#3.2 Cesc, Barcelona, 24/10/2012 - 12:48

Ara, el que toca és denunciar tots els abusos del Govern de l'Estat. Després ja tocarà fer trempar el personal.

#3.3 spanish, Madrdi, 24/10/2012 - 13:05

el lleidata subvencionat a sobre de no pencar no aprofta el temsp per llegir...no diu res de quan Mas va a anr a veure a ZP per retallar l´estatut a canvi de que ell fos presi......aissssssssssssssss pagesot pagesot