Publicitat
Política · 12 de Maig de 2009. 23:12h.

Tots contra Zapatero

Rajoy esmicola els esquemes del president espanyol en el debat sobre l'estat de la nació

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha quedat sol aquest dimarts en la primera sessió del debat sobre l'estat de la nació, que ha tingut un contingut fonamentalment econòmic. En les intervencions des de la tribuna o en les declaracions de passadissos, cap grup parlamentari, excepte el PSOE, ha expressat el seu suport a Zapatero.

Durant la seva intervenció, el cap de l'executiu espanyol ha repetit la seva forma d'actuar d'ocasions anteriors, plantejant mesures que no responen a un esquema concret, que no formen un pla d'actuació global i coordinat. Són actuacions que poden tenir un bon resultat o poden fracassar, però que no responen a una planificació.

Especialment polèmica va ser l'exclusió de la desgravació fiscal per habitatge en el futur a les rendes superiors a 24.000 euros anuals. Com ha afirmat Mariano Rajoy, és una forma de "apallissar" a la classe mitjana. Rajoy ha retret Zapatero els quatre milions d'aturats, i li ha dit: "El problema és vostè".

Rajoy, a més, ha qualificat Zapatero de "llast" de l'economia, afirmant que les propostes del president són "aïllades i fragmentàries" i es "queden curtes", tant pel que fa a la fiscalitat com a les ajudes al sector de l'automòbil. "Hi ha quatre milions d'aturats, aquest és l'estat de la nació", ha afegit el president del PP.

Respecte a les formacions catalanes, el president espanyol ha rebut les conseqüències dels incompliments amb Catalunya, sobretot pel que fa al nou sistema de finançament-ha fixat un nou termini, el 15 de juliol-, i en els traspassos que estableix l' Estatut. Duran i Lleida no ha tingut inconvenient a dir que "la meva qualificació és de suspens".

El portaveu d'ERC en el Congrés, Joan Ridao, ha afirmat durant el debat sobre l'estat de la nació que "per a Catalunya, Espanya no és un bon negoci", i ha assegurat que Zapatero "s'ha quedat sol i ha acabat amb la nostra paciència". Sobre el finançament, ha dit que és la "desena data que dóna. Ha de complir la llei. Hi ha pressa perquè no té els suports necessaris i a Catalunya hi ha tensió." Ridao ha demanat diners, un model nou i un canvi en les regles del joc. "Nosaltres", ha afegit, "ens juguem el benestar de tota una generació. Aquest cinisme provoca desafecció i ja ho veurem, però el globus Zapatero ha punxat a Catalunya."

De la seva banda, el portaveu d'ICV al Congrés, Joan Herrera, ha condicionat un pacte amb el govern de Zapatero a que aquest s'allunyi d'una política "de xecs" amb l'accent posat en la desgravació fiscal, i li ha demanat un "canvi d'estil "que busqui menys el" efectisme" i més el "gir a l'esquerra". Durant la seva intervenció en el debat sobre l'estat de la nació, Herrera ha insistit que, després de l'anunciat viratge del govern cap a l'esquerra, "el pacte és possible, però no com sempre".

Tampoc no podia esperar Zapatero suport del PNB, després d'haver propiciat el desallotjament dels nacionalistes bascos mitjançant un pacte del PSE amb el PP que ha permès a Patxi López convertir-se en nou lehendakari. "Quo vadis, Zapatero? On va i amb qui?", S'ha preguntat el portaveu del PNB, Josu Erkoreka.

Així mateix, el portaveu del BNG, Francisco Jorquera, ha criticat el discurs de Zapatero per les seves "absències i indefinicions clamorosa". Tot i que veu positiu que hagi admès que hagi d'anar cap a un canvi del sistema productiu, considera negativa la "enorme indefinició" de les mesures anunciades, i ha criticat l'absència d'un nou sistema de finançament autonòmic.

Gaspar Llamazares, d'IU, ha criticat les noves mesures anunciades pel president Zapatero, a qui tanmateix ha tendit la mà si dóna un gir a l'esquerra en la seva política econòmica. Durant la seva intervenció, Llamazares ha considerat que les mesures proposades per Zapatero "arriben tard", i li ha retret que no hagi plantejat solucions "d'emergència" per a més del milió de persones que no cobren prestacions i més del milió de llars amb tots els seus membres en atur.

Zapatero, durant el debat
Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#6 LIDIA OBIOLS SERRA, martorell, 13/05/2009 - 12:14

Li va saber contestar a en Duran que él no podia pretender representar a Catalunya. Quin tío, si en Duran representant de CIU al Congrés no representa a la majoria de Catalans, pleguem.En ZP no es va mirar el resultats electorals de Catalunya?

#5 Hayek, Barcelona, 13/05/2009 - 10:52

E-noticies, crec que sou una colla de neocons i ultralliberals. Perdoneu però en els diaris seriossos com El Piedródico de Katalunlla i el Qué País, donaven com a vencedor a PetaZetas. jajajaja. Vaig a veure q diu el paper d water d Púbico, jaja.

#4 luis, barcelona, 13/05/2009 - 08:34

Creo que jamas se ha publicado en TODA LA PRENSA MUNDIAL una foto como la que acompaña esta noticia, mas aclaratoria de la situacion por la que vive un pais

#3 robert, bcn, 13/05/2009 - 07:24

\"Gaspar Llamazares, d\'IU, ha criticat les noves mesures anunciades pel president Zapatero, a qui tanmateix ha tendit la mà ...\"

Tendit? mà? És correcte?
Pensava que en català era ha estès la ma?

QUin corrector feu servir?

#2 sulfuro sulfuro, Barcelona, 13/05/2009 - 00:42

A pesar de la cara de noqueado, Zp con verborrea vacia, mentiras y el anuncio de un ramillete de medidas que no suponen apenas nada para combatir a la crisis, ha salido mucho mejor parado de lo que se merece.
A la oposición, hoy todos, le falta garra