Publicitat
Política · 19 d'Abril de 2021. 14:39h.

Tots els alts càrrecs que aniran a judici per l'1-O

La Justícia segueix endavant i manté l’acte de processament

Tots els alts càrrecs que aniran a judici per l'1-O

La secció 21 de l'Audiència de Barcelona manté intacte l'acte de conclusió de sumari dictat el 8 de setembre de 2020 per la magistrada titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona que va investigar fets relacionats amb la convocatòria de l'1 d'octubre.

Tot i això retorna la causa perquè els 29 processats puguin prestar declaració respecte de fets que es van incorporar al procediment en resoldre's recursos de reforma i apel·lació posteriors al moment processal en el qual van conèixer la seva concreta imputació i que estan relacionats amb resolucions del Tribunal Constitucional.

Els processats són Vicent Sanchis, Núria Llorach, Antoni Molons, SaUl Gordillo, Joaquim Nin, Jaume Clotet, Josep Ginesta, David Palanques, David Franco, Francesc Sutrías, Aleix Villatoro, Amadeu Altafaj, Albert Royo, Natalia Garriga, Pablo Raventós, Rosa M. Rodríguez, Francesc Fabregas, Josué Sallent, Xavier Puig, Rosa Vidal, Frederic Udina, Martí Patxot, Mercedes Martínez, Joan Manel Gómez, Josep Masolivé, Marta Garsaball, Manuel Manonelles, Ignasi Genovés, Teresa Prohías.

pr.jpg

El tribunal admet la petició presentada per l'Advocacia de l'Estat, que considerava necessària la pràctica d'indagatòria dels investigats processats atès que l'estimació per part de la secció 2a de l'Audiència de Barcelona de recursos de les acusacions publiques, va implicar la incorporació de fets relacionats amb tres resolucions del Tribunal Constitucional que no estaven incloses quan se'ls van comunicar els delictes pels quals se'ls processava i van tenir oportunitat de declarar.

Segons consta en la resolució, l'oportunitat de declaració procedeix “si amb posterioritat a la integració d'aquesta resolució amb fets nous (per estimació de recursos d'apel·lació esmentats) procedeix la pràctica d'una nova indagatòria a fi, d'una banda, que els processats exercitin de nou el seu dret a la defensa en la manera que estimin més convenient i, per una altra, donant també a les acusacions l'oportunitat de preguntar sobre els mateixos, si així ho estimen oportú”.
 
La sala, que en aquesta fase només pot examinar l'adequació dels fets i els tipus penals tal i com estan en les ordres de processament d'instrucció i les resolucions que ho integren, és a dir, de l'acte de 4 d'abril de 2019, de l'acte de 6 juny de 2019, de l'acte de 25 de novembre de 2019 i de 8 de setembre de 2020. En aquesta fase processal, immediatament anterior a la celebració de judici, el tribunal no pot conèixer sobre el fons de l'assumpte, la seva anàlisi és d'adequació formal i jurídica del que contenen resolucions ja dictades.
 
A més de les peticions realitzades per l'Advocacia de l'Estat, i estimades pel tribunal, també la resta de parts van traslladar a la sala la seva posició respecte a l'acte de conclusió de sumari. En essència, la Fiscalia va interessar la seva revocació per tal d'ampliar els processaments; transcriure les declaracions prestades en seu judicial per investigats, processats o no, i per testimonis; transcripció literal de converses telefòniques incorporades a la causa; incorporar documentació de la causa pel 1-O d'un processat que inicialment ho va estar en Instrucció 13 i posteriorment a la sala Civil i Penal en obtenir l’aforament que obligava al canvi d'òrgan competent; i documentació de Mossos d'Esquadra. L'acusació popular, per la seva part, va mostrar la seva conformitat amb l'acte de conclusió de sumari. I les defenses dels processats van interessar el sobreseïment de la causa “per considerar bé que els fets no són constitutius de delicte, bé que no concorren indicis de la participació dels processaments”.
 
Respecte de les peticions de Fiscalia, la sala estima que tres processats siguin preguntats per un aspecte concret no inclòs en l'auto de processament; la transcripció de declaracions d'investigats processats i testimonis per tal d'afavorir la gestió de la causa, no vaig agafar de les converses telefòniques, que podran ser proposades com a prova i serà aleshores quan s'admetin o no i siguin utilitzades en vista pública degudament referenciades encara que no transcrites. El tribunal desestima la petició d'informació procedent de la causa a la Sala Civil i Penal i sí que considera oportuna la petició d'una concreta referència documental a Mossos d'Esquadra.

La secció 21 ha desestimat les peticions de sobreseïment realitzades per les defenses d'investigats processats perquè, en directa referència a les exigències que recull la LeCrim, “en aquest moment, no és comès del tribunal procedir novament a la revisió de les resolucions dictades en fase d'instrucció”.
 
No obstant això, en relació als investigats no processats, sí ha considerat la sala que procedeix el seu sobreseïment provisional. “No té cap sentit esperar que es retorni novament la causa per part d'Instrucció 13 per a acordar i diferir en el temps una situació processal que procedirà en qualsevol cas i amb independència de la puntual revocació per quan ja s'ha constatat que en el curs de la recerca dels fets pels quals han estat investigats, l'absència d'indicis de criminalitat en relació amb aquests”.

Per tant, la secció 21 retorna la causa a Instrucció 13 de Barcelona exclusivament perquè puguin declarar els 29 processats sobre tres resolucions concretes del Tribunal Constitucional a propòsit de les que no havien pogut ser preguntats ,i més enllà que la majoria d'ells s'hagi acollit al seu dret a no declarar quan ha comparegut, manté intacte el sentit de l'acte de conclusió; materialitza el sobreseïment respecte dels investigats no processats; i acorda les transcripcions de les declaracions d'investigats processaments i testimonis per a facilitar a les parts la gestió d'aquestes.

Publicitat
Publicitat

25 Comentaris

Publicitat
#15 bejota, bcn, 22/04/2021 - 15:30

El separatismo ha perdido el 30% (casi 1 de cada 3) de los votos que obtuvo en 2017: de 2.079.000 a 1.456.000, més de 623.000 catalans han dit adéu al prusés, la secesión ya no les ilusiona, no ven necesario movilizarse.Y JORDI C. (OMNIUM) Y PUIGDEMONT DICEN :" VICTORIA HISTORICA."NO COMMENTS!

#14 bejota, bcn, 22/04/2021 - 15:04

El separatismo ha perdido el 30% (casi 1 de cada 3) de los votos que obtuvo en 2017: de 2.079.000 a 1.456.000, més de 623.000 catalans han dit adéu al prusés, la secesión ya no les ilusiona, no ven necesario movilizarse.Y JORDI C. (OMNIUM) Y PUIGDEMONT DICEN :" VICTORIA HISTORICA."NO COMMENTS!

#13 David, FOLGUEROLES, 20/04/2021 - 12:50

Y de qué sirve que vayan a juicio. Todos, digo todos, esperamos que los encierren por lo menos ocho o nueve años. La calidad del delito es esa y en otros paises, pongamos Irán, no vivirian para contarlo.

#12 Joana Mateu, Girona, 20/04/2021 - 11:36

aqui hi falta molta gent que va treballar pel cop d'estat lazi. molts noms que encara treballan a la Generalitat

#11 Flanagan, Tabarnia City, 20/04/2021 - 11:13

Como debe ser,no imaginaría otra cosa ,ahora toca apretar dientes y rezar.