Publicitat
Política · 1 de Gener de 2011. 12:19h.

Traspàs a mitges de Rodalies

Sense vies, sense trens i sense estacions

Traspàs a mitges de Rodalies

L'exconseller Nadal amb el ministre José Blanco, en una imatge d'arxiu

La Generalitat assumeix aquest dissabte les competències dels trens regionals -però sense vies, sense trens i sense estacions- que comencen i acaben a Catalunya, un any després d'assumir les de Rodalies, amb el que el govern català organitzarà tot el tràfic ferroviari excepte el dels trens d'alta velocitat i els de llarg recorregut.

El passat mes d'octubre el llavors president de la Generalitat, José Montilla, i el ministre de Foment, José Blanco, van acordar el traspàs dels trens regionals, en compliment de l'article 169 de l'Estatut català.

L'Estat s'ha compromès a assumir la totalitat del dèficit del servei de regionals, que per a l'any 2011 s'estima en 14,8 milions d'euros.

El servei de trens regionals donarà servei a un total d'11 milions d'usuaris l'any 2011 en els 735 trajectes setmanals que actualment es realitzen.

Els serveis ferroviaris traspassats són Barcelona/Girona/Portbou, Barcelona/Tarragona/Tortosa, Barcelona/Reus/Riba-roja d'Ebre, Barcelona/Tarragona/Lleida, Barcelona/Valls/Lleida i Barcelona/Manresa/Lleida.

La Generalitat passa a planificar i a gestionar el servei ferroviari de regionals, decidirà les tarifes, bonificacions, sistemes tarifaris integrats i aprovarà els contractes de transport, gestionarà la contractació de les empreses operadores i podrà fixar els serveis mínims en cas de conflicte col·lectiu en qualsevol empresa de transport ferroviari.

Un dels últims acords del govern català presidit per Montilla va ser l'aprovació de la modificació del conveni de gestió del servei ferroviari de Rodalies per incorporar també els serveis de trens Regionals a partir d'avui i va ampliar el conveni vigent amb Renfe Operadora fins al 31 de desembre de 2011.

A partir d'aquest dissabte els serveis de Rodalies i Regionals fusionaran la seva direcció i aquests últims també passaran a ser considerats com a servei públic, la qual cosa permetrà a l'administració catalana obtenir subvencions en el marc del futur contracto programa.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#8 Miquel Rius, Sils, 03/01/2011 - 10:07

De moment, ja han apujat les tarifes dels regionals a Catalunya el doble que a la resta de l´Estat....Visca la transferència!

#7 Raül, MAtaró, 02/01/2011 - 18:00

... sin déficit (cosa que no se dice)

#6 George de la Jungla, L'Ebre, un riu del Congo, 02/01/2011 - 14:01

Com a la Xina, xin lu, xinaua, xinna.

#5 Don Vito, Barcelona, 02/01/2011 - 11:35

"lo que permitirá a la administración catalana obtener subvenciones ", ya está, aquí tenéis el motivo de porqué se ha trapasado de un modo tan chapucero.

#4 josep, Barcelona, 02/01/2011 - 11:34

Uhm.. podran gestionar les tarifes i els serveis mínims entre altres, aviam si ens baixen el preu per una vegada i a la vaga general que hi haurà a finals de gener posen uns mínims que cumpleixin.