Publicitat
Política · 29 de Juliol de 2009. 18:36h.

Tripartit o pacte CiU-PP?

Els socialistes comencen a témer que nacionalistes i populars sumin a la propera temporada

Tripartit o pacte CiU-PP?

Antoni Castellà (CiU), amb Daniel Sirera (PP)

Davant l'inici de la precampanya de les pròximes eleccions catalanes, que de fet començarà la propera tardor, els socialistes catalans han començat a ser conscients que el perill dels resultats electorals pot arribar per un pacte entre el PP i CiU després de les eleccions. Aquesta preocupació és compartida per ICV, mentre que des de la direcció d'ERC es torna a jugar amb l'equidistància.

En aquesta línia, el secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, ja va apuntar directament a aquest eventual pacte i contraposar recentment "l'exigència i bel.ligerància" del líder de CiU, Artur Mas, amb el Govern en la negociació del finançament amb el seu "tolerància" amb el PP en el cas Gürtel.

Zaragoza ha expressat amb claredat el temor del PSC, dient que "és ben conegut que CiU, de la mà de Josep Antoni Duran Lleida a Madrid, ja està aplanant el camí per entendre's amb el PP de Mariano Rajoy", i que "aquest és el gran projecte que tenen reservat per a Catalunya, l'aliança de les dretes".

El mateix Montilla ha instat fa pocs dies Artur Mas que es posi "al costat de Catalunya", sumant-se a l'acord en finançament i abandoni un "fals patriotisme" que s'oposa a l'avanç de l'autogovern, i li ha retret que no defensi el Govern i no hagi replicat els atacs del PP a Catalunya.

Joan Saura, el líder d'ICV també ha unificat els atacs a Artur Mas amb les crítiques al PP. Ha dit que la federació nacionalista "no és imprescindible", i ha atacat el PP per utilitzar el "interès electoral" contra Catalunya, i els ha qualificat de "cínics i irresponsables".

Tanmateix, des d'ERC, torna a jugar amb el concepte de l'equidistància. Puigcercós no descarta que els republicans estiguin a l'oposició: és un "esquema molt possible", ha dit el president d'ERC.

I el secretari general, Joan Ridao, ha trobat en el concert econòmic d'un punt de trobada amb CiU. Ridao ha coincidit amb el líder de CiU a que cal anar més lluny del pacte de finançament, i ha afirmat que "si a Mas li ha succeït com a San Pablo, que va caure del cavall i va començar a veure el camí, i resulta que ara creu de veritat que el sistema autonòmic no dóna més de si, doncs benvingut al club, perquè nosaltres ja fa molt temps que ho diem".

Ha afegit que "a ERC tenim molt clar que cal saltar la paret i anar molt més enllà de l'actual marc institucional", i ha aclarit que no es refereix a plantejar la independència de Catalunya, sinó a "obrir una nova via per al futur "que seria" plantejar el concert econòmic".

Publicitat
Publicitat

50 Comentaris

Publicitat
#50 fleshman, alaska, 30/07/2009 - 15:54

4 anys mes de tripartit,i canviaran St Jordia per la feria de abril

#49 Joan, Lloret de Mar, 30/07/2009 - 15:46

Fotem-los al carrer, Hi ha un argument prou sòlid per què els catalans no desitgem la tornada dels fills biologics i ideologics del franquisma al poder: la constant utilitzaciò de la catalanofòbia per desgastar al seu opositor el PSOE x gobernar.

#48 Fotem-los al carrer!, Barcelona, 30/07/2009 - 14:18

Montserrat (Lleida) Em pots argumentar perquè és millor per Catalunya el PSOE que el PP? Perqiè lo de dreta i esquerra ja fa temps que no cola

#47 ROSA, TORTOSA, 30/07/2009 - 14:03

Aquests sociates, ja tornen a preparar la campanya \"Que ve el llop\" És l\'única que els funciona pq no són al govern per mèrit propi.

#46 sergi, sant cugat, 30/07/2009 - 13:24

CiU Esquerra!!!!!!!! Si-us-plau!