Publicitat
Política · 9 de Juliol de 2010. 17:20h.

Trontolla la immersió lingüística

El Constitucional estableix que el castellà també és llengua vehicular en l'ensenyament

Trontolla la immersió lingüística

Montilla, amb joves

El Tribunal Constitucional (TC) determina que el català no pot ser l'única llengua vehicular en l'ensenyament a Catalunya. Així ho deixa clar en la sentència sobre l'Estatut, en la interpretació de l'article 35 sobre els drets lingüístics en l'àmbit de l'ensenyament i en l'anàlisi del 6.1.

"El castellà no pot deixar de ser també llengua vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament", s'assegura en la resolució. El Constitucional constata que l'estatut "omet en la seva literalitat tota referència al castellà com a llengua docent", però deixa clar que "amb la menció del català no es priva el castellà de la condició de la llengua vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament".

L'article 35 de l'Estatut estableix que "totes les persones tenen dret a rebre l'ensenyament en català, d'acord amb el que estableix aquest Estatut", i que "el català s'ha d'utilitzar normalment com a llengua vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament universitari i el no universitari".

Afegeix que "els alumnes tenen dret a rebre l'ensenyament en català en l'ensenyament no universitari". Aquest punt és sotmès a interpretació del tribunal, que també analitza la frase de l'article 6.1 que afirma que el català és "llengua normalment emprada com a vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament".

Els magistrats del Constitucional considera que l'article 35 admet una interpretació dins de la Constitució "en el sentit de que no impedeix el lliure i eficaç exercici del dret a rebre l'ensenyament en castellà com a llengua vehicular i d'aprenentatge a l'ensenyament".

De fet, el TC remarca que "com a principi, el castellà no pot deixar de ser també llengua vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament" i que el català "ha de ser" llengua vehicular, "però no l'única que gaudeixi d'aquesta condició, predicable amb igual títol del castellà en tant que llengua així mateix oficial a Catalunya".

Publicitat
Publicitat

62 Comentaris

Publicitat
#62 catalá emprenyat, jauja, 11/07/2010 - 13:12

yo creo que interesaba mas la imposición para la "normalización", a la vuelta de tres años estamos "normalizados" y como seremos una minoría los hispanocatalanes, Europa aplicará la Carta de las lenguas y les impondremos el español y los mutaremos.

#61 Carles, Sabadell, 11/07/2010 - 10:33

El catalá és una llengua una miqueta per als gais, oi?

#60 Terraxa, Terrassa, 11/07/2010 - 09:08

Almenys tothom shaura de definir. I de tota manera, la immersio no eximeix de lobligacio de saber les dues llengues a lacabar lensenyament obligatori.

#59 YO, BARCELONA, 10/07/2010 - 23:13

Joderos que teneis un andaluz de presidente,sufrir mamones.

#58 Xarnego: en català o emigra!, Lleida, 10/07/2010 - 15:19

El castellà ja fa temps que és llengua vehicular a Catalunya, a les presons i prostibuls no es parla altra cosa que no l'espanyol..