Publicitat
Política · 31 d'Octubre de 2008. 19:22h.

Tura retreu al jutge Honrubia el seu "poc respecte" al català

Afirma que "no parlem català per molestar ningú"

Tura retreu al jutge Honrubia el seu "poc respecte" al català

La consejera Montserrat Tura

La consellera de Justícia de la Generalitat, Montserrat Tura, ha retret per carta al jutge de l'Audiència Nacional José Vázquez Honrubia els seus comentaris "poc respectuosos" sobre l'ús del català, i li ha recordat que el dret d'usar aquest idioma en la justícia és "irrenunciable". A la seva carta, Tura afirma que els catalans estan ja "una mica cansats" d'haver de recordar que "no parlem català per molestar a ningú", i diu que usar el català en la justícia és un dret "irrenunciable" que a més ha de ser "invulnerable".
         
Tura ha enviat aquesta carta després que Vázquez Honrubia, durant el judici del passat dimecres en el qual va absoldre als 16 acusats de cremar fotografies dels Reis, fes dos comentaris sobre l'ús del català que la consellera estima "poc respectuosos". En concret, el jutge es va referir irònicament a la necessitat que hi hagués un traductor - "ah, clar, vostès necessiten intèrpret", va dir-, i després, quan un dels acusats va parlar en castellà, va afirmar: "Clar, és que vostè és bilingüe, això és fantàstic ".

Vázquez Honrubia ja va provocar un incident per l'ús del català a l'Audiència Nacional durant el judici a altres dos acusats per cremar fotografies del Rei, ja que es va negar a facilitar un intèrpret de català i la sessió es va haver de repetir. Després d'aquell primer incident, el novembre de 2007, Tura ja es va adreçar per carta al president de l'Audiència Nacional en aquells moments, José Carlos Divar, qui li va respondre admetent el dret dels acusats a defensar-se personalment en la llengua materna.

A la carta adreçada ara a Vázquez Honrubia, Tura assenyala que els catalans "no parlem en català per molestar ningú ni per posar dificultats al funcionament de cap institució. Parlem en català perquè així és com ens expressem una part dels ciutadans de l'Estat espanyol, Una mica cansats ja d'haver de recordar el que hauria de tenir categoria de normalitat absoluta".

Afegeix que "sento la necessitat d'escriure per sol·licitar, novament, que mentre l'Audiència Nacional actuï com a primera instància judicial de determinats delictes, haurà de ser més sensible que altres instàncies judicials i permetre que les quatre llengües oficials dels diferents territoris on s'hagin pogut produir els fets que es jutgin, siguin d'ús normal en les seves accions ".

La consellera destaca que el seu objectiu no és polemitzar perquè, "afortunadament, el temps en que se'ns obligava a demanar perdó quan es feia servir el català ja va ser superat. Les lleis atorguen drets i aquests són irrenunciables, i han de ser invulnerables".

A més, Tura li recorda Vázquez Honrubia que els acusats tenen dret a defensar en la seva pròpia llengua, "amb els mitjans de traducció adequats, sense impedir el dret a l'última paraula i sense comentaris poc respectuosos cap a una llengua que és igual d'oficial -no més, però tampoc menys- que la que parla vostè habitualment ". Per últim, diu que "espero que entengui el sentiment que inspira aquest escrit, que voldria fos l'últim que hagi d'escriure en defensa de la nostra llengua pròpia".

Publicitat
Publicitat

28 Comentaris

Publicitat
#28 pere masdeu, els guiamets, 03/11/2008 - 12:27

juanito,a mi personalment,m'importa tres pedretes de que tu parlis el català o no,i no hem dona cap satisfacció que el parlis,en aquest pais catalunya,cada un es lliure de parlar el que vulgui.pero el que no et passo es que vulguis impossar la teva llei

#27 Mariona, Barcelona, 03/11/2008 - 12:25

El jutge Honrubua no s'escandalitza que la familia reial espanyyola parlin sempre en anglès entre ells i no en castellà?. Quines incongruències...!.

#26 Juanito, Barcelona, 02/11/2008 - 14:15

Como veo que lo por mi dicho estimula a algunos de los ..istas les voy a seguir dando gusto. Yo ciudadano catalán, nacido y residente en Cat. no hablo el catalán PORQUE NO ME DA LA GANA, para no darles gusto a cat..istas como el cat (cat) y otros como él.

#25 Gerard, Barna, 02/11/2008 - 11:58

Alguns, com el Carlos, encara no han entès que un jutge no deixa de ser un funcionari i, per tant, un servidor del ciutadà. I si no entenia català és pq el cat es troba expulsat de la justícia. Quan l'interpret és d'àrab o de basc no protesta ningú.

#24 cat, cat, 01/11/2008 - 23:50

Juanito, no estàs sol. Som molts els que tampoc parlem espanyol perque no ens dona la gana. I menys amb gent com tú a qui l'Estatut m'obliga a reconèixer com a català només perque vius i ganduleges a Catalunya. Bon vent, noi, i barca nova.