Publicitat
Política · 3 de Juny de 2010. 22:59h.

TV3 mostra el camí de la independència

'Adéu Espanya' explica que "una Catalunya independent és viable econòmicament"

TV3 mostra el camí de la independència

L'equip del programa, durant la seva visita a Grenlàndia

El reportatge de TV3 'Adéu a Espanya' -retransmès aquest dijous en substitució del 'Polònia- planteja els casos d'Escòcia, Quebec o Grenlàndia com a exemples d'independència -o d'aspiració a la independència- per a Catalunya. El programa també diferencia entre Espanya i el Regne Unitat, Dinamarca o Canadà  perquè en aquests estats, segons la veu en off, "no es qüestiona aquesta aspiracio democràtica".

L'espai he establert semblances entre Catalulnya i nacions que aspiren a la indepèndència -com Escòcia o el Quebec- o ja han votat referèndums d'autodeterminació -com Grenlàndia-. La majoria d'experts entrevistats, com polítics o professors universitaris, també defensaven l'emancipació de les seves respectives nacions.

El reportatge coincideix, a més, amb la polèmica per la sentència de l'Estatut que pot esperonar el sentiment independentista, segons els especialises catalans que han aparegut en pantalla. La professora de la Universitat de Londres Montserrat Guibernau afirma, per exemple, que en cas de retallada la gent es farà més independentista perquè "sembla que no hi ha cap altre sortida".

La veu en off també ha recordat que el primer Estatut va ser aprovat a Catalunya el 1979, i que "trenta anys després, el Quebec ja ha celebrat dos referèndums d'independència" mentre que, a l'Estat espanyol, "fa quatre anys que el Tribunal Constitucional es mira amb lupa" el text de l'Estatut. El reportatge també ha posat com a exemple la consulta independentista d'Arenys de Munt perquè "sectors populars i societat civil s'han mobilitzat".

L'espai també transmetia el missatge que tant Dinamarca com Anglaterra acceptarien -previsiblement a diferència d'Espanya- un procés d'independència de Grenlàndia o Escòcia. Fins i tot apareixi un diputada conservador britànic que admetia que si s'aprovés el referèndum proposat perl govern escocès presidit per Alex Salmond, "Escòcia passaria  a ser independent i el Partit Conservador ho acceptaria". 'Adéu Espanya' també analitzava la viabilitat econòmica en cas d'independència.


També incideix en el dèficit d'infraestructures en recordar, per exemple, que "en ple segle XXI no hi ha encara un corredor ferroviari que uneix Europa amb Àfrica pel litoral mediterrani" alhora que ha destacat que "l'economia catalana ja no depèn del mercat espanyol" i que "segons tots els estudis, una Catalunya independent és viable econòmicament". El catedràtic d'economia Germà Bel exposa en aquest sentit que, amb el dèficit fiscal de 15.000 milions, Catalunya podria construir, per exemple, "200 hospitals i 2.000 escoles".

Finalment, analitza l'encaix amb la Unió Europea -amb Malta, que és estat membre de ple dret amb 400.000 habitants- i dona a entendre que la UE no s'oposaria a un procés d'independència de Catalunya malgrat que el Tractat de Roma no ho preveu. Per últim acaba amb imatges de castellers i l'anècdota que Santiago Ramon y Cajal, en rebre el Premi Nobel, els hi va preguntar als suecs com és que Noruega havia esdevingut independent. "Perquè els noruecs així ho volíen" amb imatges de castellers de fons.

Publicitat
Publicitat

223 Comentaris

Publicitat
#223 Juan Navarro, Barcelona, 03/06/2012 - 19:48

Sobre la frase final, lo único que he encontrado al respecto es la frase recordada por Ramón y Cajal en "España y el patriotismo en la obra de Santiago Ramón y Cajal" de José Luis Gonzalez Quirós. El interlocutor sueco alude a motivos sociales y de presupuesto de Suecia, no a la voluntad noruega.

#222 Carles Puyol, Catalonia is not spain, 07/06/2010 - 16:17

Algú em pot dir que fa l\'estat espanyol amb el nostre 10% de PIB que ens roba???

VISCA CATALUNYA LLIURE

#221 Papitu, Papussia, 07/06/2010 - 13:55

José Manuel una cosa es repartirlo y otra es el robo sistematico y con la politica mas centralista de Europa incluyendo Francia. Es un caso único y que da que pensar sobre si habra un plan sistematico para arrasar Cataluña.

#220 Josep M. Riera, Cerdanyola del Vallès, 07/06/2010 - 13:06

Em va agradar la intenció del reportatge, que comparteixo. Però quina pena de realització xiruquera, sense ritme, que aconseguia fer creure que l'indepenentisme és un fenomen antiquat.
Visca Catalunya lliure, però amb realitzadors del segle XXI

#219 Jose Manuel, Madrid, 07/06/2010 - 12:17

En toda europa las regiones ricas están intentando irse con su dinero a otro lado donde puedan gastárselo sin tener que repartirlo, y Cataluña es una más. Lo del corazón y el afecto se lo pueden contar a los groenlandeses.