Publicitat
Política · 1 de Juliol de 2019. 12:55h.

TV3 ven que el bilingüisme mata

El '30 minuts' adverteix que el català morirà si s'alterna amb el castellà

El '30 minuts' de TV3, en el seu reportatge Llenguaferits, ven la idea que l'alternança entre el català i el castellà en el pati de l'escola pot acabar amb la llengua catalana. Per a fer-ho, utilitza els testimonis del director CUSC-UB, Francesc Xavier Vila, i del periodista de Catalunya Ràdio, Òscar Fernández.

La televisió pública considera que "els obstacles són evidents i sense canvis profunds la fragilitat del català esdevindrà irreversible". En aquest sentit, recull les declaracions del periodista de Catalunya Ràdio, Òscar Fernández, que explica que després de veure el seu fill parlant en castellà amb un amic li va preguntar "com és que vosaltres dos parles en castellà si normalment parleu català?". "Es van quedar sorpresos i em van dir que el català és la llengua de l'escola", lamenta.

El reportatge alerta també de la situació del català al pati de l'escola. TV3 mostra l'esbarjo d'una escola on els alumnes fan servir tant el castellà com el català. "Aquí la situació és d'alternança i de domini clar del castellà", assegura.

Tot seguit, s'inclou el testimoni de l'esmentat Francesc Xavier Vila, que assenyala que "els contextos on hi ha una alternança sostinguda solen significar processos de substitució de la llengua". "En el moment que m'és igual parlar una llengua que una altra amb la mateixa persona i tota l'estona estic canviant entre les dues llengües vol dir que les dues són igual de pròpies per nosaltres. I si són exactament igual de pròpies n'hi ha una que sobra", sentencia.

Publicitat
Publicitat

64 Comentaris

Publicitat
#42 Antonio , Barcelona , 02/07/2019 - 20:04

El catalán no morirá nunca ni el castellano tampoco, las lenguas son entes vivos que simplemente se transforman, no es lo mismo el catalán de hace 200 años que el de ahora ni dentro de otros 200, se agregan palabras de otros idiomas o dichos del vulgo motivados por las modas tecnologia etc, si no fuera así aun estaríamos con el arameo, o latin

#41 Talegon & Rufian "Fakes", WATERloo, 02/07/2019 - 10:19

Tv3% un niu fe delincuents.

#40 DaniD, Barcelona, 02/07/2019 - 01:10

Fa 30 anys que el govern de Pujol començà la lluita a mort en la seva "guerra" contra el bilingüisme. Hi ha dedicat milions en imposar el català en totes les àrees, fent campanyes amb un victimisme ridícul, censurant comerços, imposant lleis amb el 100% de cançons radiades en català i 3 h. en castellà a l'escola... Van camí de guanyar-la.

#39 sid, bcn, 02/07/2019 - 00:30

al S. XVII una quarta part del llibres que s'editaven a Barcelona eren en Llatí , un altre quart en català i la meitat en castellà.

#38 Mejillón de cornisa. , Muerta lona. , 01/07/2019 - 23:59

Está muerto gracias a vosotros. El fascismo no vive mucho tiempo aunque lo pinteis de víctima.