Publicitat
Política · 7 de Novembre de 2013. 12:31h.

Un diputat del PPC compara el sobiranisme amb "els totalitarismes"

Arrufat li replica que "de quin túnel del temps ha sortit amb aquest discurs?"

El portaveu de la CUP, Quim Arrufat, ha retret al diputat del PPC, Sergio Santamaría, la seva intervenció durant el debat d'una moció del grup mixt sobre un referèndum d'autodeterminació i en què ha comparat els sobiranisme amb "els totalitarismes". "A quin país viu vostè? I de quin túnel del temps ha sortit amb aquest discurs i amb aquest...? D'on aparegut aquí per parlar d’aquesta forma?", li ha etzibat Arrufat.

Santamaría, durant el seu torn, ha manifestat que "les constitucions no van néixer perquè la temptació dels totalitarismes pogués, com dic, disfressats de voluntat popular, trencar-les" i ha recordat "una norma d'obligat compliment per salvar la convivència: la Constitució, la qual, els recordo, es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació espanyola. Elemental, no? ¿No els sembla elemental? La sobirania resideix en el tot i no en una part". 

També ha manifestat que "no vull per al meu país l'exemple del Quebec, sinó que em miro al mirall de els Estats Units quan llegeixo la seva Constitució que diu: We the people of the United States. I els recordo que qualsevol pulsió secessionista ha estat rebutjada de ple per la Casa Blanca que ha qualificat la unió dels seus estats ni més ni menys que com a unió perpètua. Estats Units, el paradigma de la democràcia", ha afegit. 

Arrufat ha replicat Santamaría que "la història és la que és, perquè el present és el que és, perquè la Constitució espanyola és la que és i dóna els instruments que dóna. Però el 'cuidado, cuidado, preocúpense', a nosaltres ens fa, òbviament, tremolar, perquè tenim memòria i memòria llarga".

"I recordar-li que we the people és com comença la declaració d’independència dels Estats Units, eh?, Vull dir és... we the people és l’afirmació que som un poble i com a tal... No és com comença la declaració d’independència, és com comença la Constitució provocada per una declaració d’independència als Estats Units", ha afegit.

Abans de la votació, Santamaría ha demanat la paraula per al·lusions: "Senyor Arrufat, no pot ser tan pretensiós, no pot venir aquí a donar-nos lliçons de Constitució quan lamentablement i de forma flagrant s'equivoca". "Li aconsello rigor", ha reblat.

Finalment, li ha dit que "jo no sóc cap extraterrestre, jo formo part de la societat civil i sóc cívic i sóc una persona urbanitzada, alguns, com el seu partit, tenen actituds antisistema, repassin-s'ho, mirin-s'ho, perquè això és el que realment desestabilitza la pau social".

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#13 pepe, andorra, 08/11/2013 - 01:23

Tiene guasa q eso lo diga un comunista q aun vive en el pasado.

#12 Vicents, Barcelona, 07/11/2013 - 18:30

Això d'escoltar als que és neguen a condemnar Franco i la seva sagnant dictadura donant lliçons de democràcia en part és gràcies al creixement que els repetits pactes de CiU per governar amb ells els hi a permès.
Una altre gran contribució de CiU al sobiranisme.
Algú dia demanaran perdó?

#12.1 joan, BCN, España, 07/11/2013 - 22:55

Lo condenaron en 2002. Busca en las hemerotecas.

#11 ¿NACIONALISTAS ANTISISTEMA? Glub¡, bcn, 07/11/2013 - 18:19

Menuda pájara mental tienen los ¿ANTISISTEMA NACIONALISTAS? (manda huevos) de las CUP. Se han pasado la vida tirando piedras y no dan para más.
Se ponen fieros contra los del PP pero son serviles con los amos de la masía.

#9 Gerard del Clot, Donec Perficiam, 07/11/2013 - 15:27

Quan Catalunya era una nació independent, Espanya ni existia : http://clistenes.files.wordpress.com/2010/04/sacro-imperio-romano-germano1.jpg

#9.1 Que te han contado Gerard?, bcn, 07/11/2013 - 18:05

Las naciones en su sentido moderno apenas tienen 200 años. Con anterioridad había taifas, reinos, imperios y satrapías. Los propietarios de estos reinos, podían vender o regalar estas propiedades
La nación moderna de ciudadanos surge de la democratización de imperios, y reinos.

#8 Referèndum = Democràcia, Qui prohiveix democràcia és totalitari, 07/11/2013 - 15:27

Qui té por de que els catalans votem en referèndum i decidim el nostre destí?

http://www.youtube.com/watch?v=OsZxDf6pZM0

El món ho ha de saber! CATALUNYA VOL VIURE EN LLIBERTAT

#8.1 pepe, andorra, 08/11/2013 - 01:26

Entonces lo de austria en 1938 q era? Y lo de la ley de sucesion franquista? Si se quiere vivir en libertad lo q sobra es el estado. A la larga todos son totalitarios.