Publicitat
Política · 16 de Gener de 2009. 10:21h.

Un empresari del Baix Llobregat torna 1,2 milions

Un dirigent patronal retorna els diners d'unes subvenciones per a cursos que mai es van realitzar

Un empresari del Baix Llobregat torna 1,2 milions

Imatge dels jutjats de Barcelona

L'expresident de la Confederació d'Empresaris del Baix Llobregat, Paz Dorado, i el seu col·laborador Francisco Sierra no aniran a la presó, però han retornat els 1,24 milions que van rebre per a cursos de formació que mai van arribar a realitzar-se, segons informa El País. Després de gairebé vuit anys d'investigació judicial, s'ha aconseguit un acord extrajudicial sobre el frau. A canvi, la fiscalia sol·licita per a ells penes que no comportaran el seu ingrés a la presó: dos anys per a Dorado i un per a Sierra.

El pacte l'han signat els dos acusats, la seva defensa, el fiscal, l'Advocat de l'Estat i el de la Generalitat. És a dir, els representants de totes les institucions perjudicades. Ara seguirà la tramitació de la causa, s'assenyalarà judici davant l'Audiència de Barcelona i els dos acusats hauran de verbalitzar que accepten aquesta condemna menor, que després es traduirà en una sentència ferma que també inclourà la pèrdua de la possibilitat d'obtenir ajudes públiques i beneficis fiscals en un temps.

El fiscal del cas, Fernando Rodríguez Rey, en el seu escrit també sol·licita al jutge que exculpi a vuit persones que van estar imputades. Entre elles, els secretaris generals del Baix Llobregat de CC OO i UGT quan van ocórrer els fets, Vicenç Rocosa i Juan José Casado, respectivament. La resta són empleats de les associacions que van canalitzar les ajudes.

Les subvencions van ser atorgades entre els anys 1996 i 2000 pel Departament de Treball de la Generalitat, l'Inem, el Forcem i Foment del Treball Nacional. Els diners procedia del Fons Social Europeu i hauria d'haver-se destinat a impartir cursos de formació ocupacional a aturats i treballadors en actiu.

No obstant això, Paz Dorado i Francisco Sierra es van acabar beneficiant dels diners a través de la Confederació d'Empresaris del Baix Llobregat, l'Associació per al Desenvolupament de la Formació en aquesta comarca i la Fundació Privada Fénix. Els dos sindicalistes formaven part d'una d'aquestes entitats, però no es van lucrar, segons fonts judicials.

Després d'assolir la subvenció inicial, els cursos no es van impartir, però els acusats van aparentar que sí per a poder cobrar la resta dels diners. Per a fer-ho van falsejar llistes d'alumnes i altres dades per a justificar el cobrament davant l'Administració i van presentar factures per serveis i conceptes inexistents fetes per l'Institut de Tècniques Empresarials de Catalunya, el propietari de les quals era Dorado i en el qual l'altre acusat estava donat d'alta a la Seguretat Social.

El País considera que "és un procediment semblant al del cas Pallerols. La diferència està en que l'empresari andorrà Fidel Pallarols sí que va realitzar la majoria dels cursos, però va desviar el 10% dels diners a finançar Unió Democràtica, segons afirmen diverses resolucions judicials".

El Tribunal de Comptes, a instàncies de l'Agència Tributària, també ha obert dos procediments pels quals exigeix a Paz Dorado diverses quantitats. Per a assegurar el seu pagament, els interessos i les despeses, l'acusat ha hipotecat a favor de l'Estat i la Generalitat unes finques de la seva propietat a L'Albi (Les Garrigues) per un import de 665.530 i 137.830 euros.

Rafael Núñez, advocat del dirigent de CC OO que va estar implicat, va explicar a El País que desconeixia el pacte aconseguit a instàncies del fiscal, però va afirmar que "si el seu contingut és aquest, no fa més que ratificar la postura que hem mantingut des de sempre, i és que Vicenç Rocosa no va cometre cap delicte i ha de ser exculpat, com vam sol·licitar fa un temps al jutge".

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#17 francisco, barcelona, 08/12/2009 - 16:59

Este paz dorado era un panadero al que los pelotas miles del bajo llobregat comparaban con rockefeller. Por cierto, amigo del alma de montilla. Los cursos ocupacionales NO DADOS era sólo una de sus fuentes de financiación.

#16 MAR, Tortosa, 05/10/2009 - 14:07

lLas amistades del "guerrillero",no solo estan en su feudo del Baix-LLobregat,sino que llegan a extremadura , son con el magnate del acero Alfonso Gallardo,via Rodriguez Ibarra. Vaya híbridos de la política,dinero,poder,estafa,rapiña.....

#15 Alguien que sabe de lo que habla, Begues, 24/03/2009 - 10:02

El señor Paz Dorado, junto con el ex Alcalde de Cornellá, Pepe Montilla, eran sindicalistas en los años 70 y miembros del Partido de los Trabajadores. Montilla era el portavoz. El PT era el brazo político del FRAP, grupo terrorista y Montilla, su portavoz

#14 Jordi Benplantat, Cornellà, 17/01/2009 - 11:20

si voleu saber qui es aquest paio, llegiu
http://benplantat.blogspot.com/2006/10/les-empreses-de-montilla.html

#13 una merda empresari, Cornellà, 17/01/2009 - 11:18

Aquest paio no ha estat mai EMPRESARI. Era un trosko del grup del Montilla i van muntar aquesta suposada patrona per centralitzar tots els ajuts de la Generalitat a la formació laboral del Baix Llobregat.
I també moltes mes coses.