Publicitat
Política · 3 de Maig de 2018. 14:05h.

Un exalt càrrec admet que el Govern "desitjava" les càrregues policials de l'1-0

Josep Martí, exsecretari de comunicació: "L'Estat espanyol havia respost a la provocació tal i com estava previst"

Un exalt càrrec admet que el Govern "desitjava" les càrregues policials de l'1-0

Josep Martí, durant una tertúlia a TV3

El sobiranisme va buscar deliberadament el xoc de trens durant el referèndum segons reconeix ara l'exsecretari de comunicació del Govern, Josep Martí, en el seu llibre "Com vam guanyar el procés i vam perdre la República" (ED Llibres). Martí admet que "el sobiranisme comptava amb una intervenció policial desmesurada en algun moment per alçar-se amb l'victòria entre la opinió pública".

"Se sabia que havia càrregues el dia 1-O i en alguns entorns sobiranistes no només es donava per fet sinó que es desitjava", afegeix. També revela que "hi va haver intents fins a última hora per part dels Mossos d'Esquadra de trobar una solució que evités aquest escenari (...) desplaçant les votacions al carrer" però que "Carles Puigdemont va desestimar aquesta possibilitat". "L'Estat espanyol -continua més endavant- havia respost a la provocació tal i com estava previst".

No és l'única afirmació polèmica que fa l'exalt càrrec. Al final de l'obra, de menys de 200 pàgines, reconeix igualment que el procés va ser "una lluita pel poder, pel repartiment del poder". També que no va ser un moviment polític impulsat per la gent com s'ha dit sempre sinó encoratjat des del Palau de la Generalitat.

"El procés -afirma- no hagués estat possible sense la gent exigint al carrer, però al seu torn, aquesta exigència va ser i és esperonada pel sobiranisme institucional i polític que aspirava i aspira a treure-li profit". I fins i tot reconeix que les estructures d'estat eren "pur teatre com bé sap qualsevol persona que conegui la Generalitat" o que "per a la desconnexió es mentia obertament".

fotoportadallibre.jpg
L'autor, que abans de passar-se al sobiranisme havia militat al PP, es desmarca ara del procés tot i que va ser responsable de la comunicació del Govern durant sis anys (2010-2016). Ara qüestiona que CiU assumís el llenguatge de "la unilateralitat i la desobediència" de la CUP i admet que "volent-ho guanyar tot, es perdia tot".

Considera que la República catalana va ser "un salt al buit", un "saltar sense paracaigudes al terreny dels desconegut" i que "cal ser honest i dir les coses pel seu nom" com, entre d'altres coses, "l'acceptació de la derrota". A la presentació del llibre, abans de Sant Jordi ja va afirmar que els objectius actuals del sobiranisme de "recuperar les institucions, alliberar els presos i aixecar el 155" recordava al "Llibertat, Amnistia i Estatut d'Autonomia "de la Catalunya de Tarradellas.

El llibre, que va ser presentat el passat 13 d’abril pel director de TV3, Vicent Sanchis, va comptar amb la presència de l’exconseller Andreu Mas-Colell. També hi van assistir el president de la CCMA, Brauli Duart; el president de la Xarxa, Francesc Pena; o periodistes pròxims a CDC com Francesc-Marc Álvaro, Marçal Sintes o Francesc Cano, cap d'informatius de Catalunya Ràdio.

Publicitat
Publicitat

74 Comentaris

Publicitat
#41 Resistencia , Flors i violes , 04/05/2018 - 21:12

"Las bases se han radicalizado mucho más que los dirigentes, y que ven con un encanto sádico la desgracia de sus líderes, cómo los encarcelan, les embargan los bienes o tienen que exiliarse. En la Cataluña de hoy, el martirio puntúa al alza siempre que no te toque a ti y tú te puedas ir de puente con tu lazo amarillo en la solapa. " Marcos Lame

#40 Anastasio, Sabadell, 04/05/2018 - 19:01

Como casi siempre, los pastores llevan a las ovejas donde les interesa, a veces beben mucho, se pierden por el campo, y pasa cualquier cosa, desde caer por un barranco hasta que se les aparezca la Virgen, o sea La República . Pero, para eso hay que ser muy creyente.

#39 Sergi, Bcn (Espanya), 04/05/2018 - 18:40

Indepe: Emo sio enganyao!

#39.1 Purria de Tabarnia, Bcn , 05/05/2018 - 06:58

Apaño: yo soy apaño,apaño,yo soy apaño,apaño.Lo,lo,lo,lololol o..

#38 Ramon, Terrassa, 04/05/2018 - 15:55

Estos tarados tenían como modelo Yugoslavia y querían provocar una situación trágica similar.
Ahora, que los jueces alemanes saquen sus conclusiones.

#37 De-MAS-Cràzya, Barcelona, capital de Lemmings Land, 04/05/2018 - 15:34

Més que previstes, les càrregues policials estaven planejades de tal manera que les hagues de fer la policia de l'Estat. Per això la diferent consigna dels CDR per resistir-se amb diferent intensitat si actuaven mossos o CNP/GC. Fins que van saber (i com?) de la futura inacció dels mossos. Per això provocadors com aquell boig del jersei groc