Publicitat
Política · 3 de Gener de 2014. 16:14h.

Un exdiputat del PSC creu que la independència és "irreversible"

José Antonio Donaire considera que l’independentisme “no és un reducte friki”

Un exdiputat del PSC creu que la independència és "irreversible"

Donaire, en una imatge d'arxiu

L'exdiputat del PSC, José Antonio Donaire, considera que la independència és "irreversible”. Donaire -que es va donar de baixa del partit el passat mes de febrer- assegura en un article al seu bloc personal que “això s’ha acabat”.

L’exdiputat explica que “la sensació des de dins és que la independència és irreversible. Ho dic sense crits ni laments, perquè no em crec l'arcàdia dels independentistes ni l'apocalipsi dels unionistes”.

Donaire fa una anàlisi del perquè, segons ell, la independència ja no té marxa enrere. “Fa uns anys, els independentistes dubtaven i els unionistes no”, mentre que apunta a que ara passa tot el contrari.

També destaca que l’independentisme “ha atret la intel·ligència del país”. És a dir, “els professors universitaris, els economistes, els periodistes, les professions liberals, les classes mitjanes urbanes són obertament independentistes”. En aquest sentit considera que l’independentisme “no és un reducte friki”.

D’altra banda, comenta que l’anomenat procés català “no és un pla ordit al Palau de la Generalitat , sinó un moviment ciutadà que ha eclosionat després d'un estat latent”. “Una part molt important de la societat s'ha organitzat, ha treballat i ha forçat el Govern a fer un pas que no desitjava fer”, afegeix.

Donaire creu també que ha estat un procés 2.0 perquè “l'independentisme ha fet servir les xarxes socials de forma molt hàbil”. A més, diu que el catalanisme és “un procés transversal”.

“Camperols, classes mitjanes, botiguers, persones en atur, Pérez, Pujol, Martínez, Puig, Hassan, radicals antisistema, neoliberals conservadors, socialdemòcrates, democristians... Potser aquesta sigui una de les debilitats més evidents, perquè no és possible articular un projecte compartit més enllà de la proclamació d'un nou estat. Però s'ha creat un compromís tàcit de prioritats: Primer, l'estat i després, tota la resta”, argumenta.

L’exdiputat parla també de la difusió del ‘missatge’ independentista. “La televisió i l'escola sí que han participat en aquest procés. Ambdues estan alineades des de fa temps en aquesta direcció”, assegura.

Tot i això, considera que “és absurd considerar que hem arribat a aquest punt perquè hi ha hagut un rentat de cervell col·lectiu”. “I no només perquè la quota de pantalla de TV3 no arriba al 20%. Si aquesta hipòtesi fos certa, els 40 anys de manipulació feixista haurien esborrat qualsevol rastre de catalanitat”, explica.

Donaire diu a més que la majoria de sobiranistes “són conscients dels obstacles”, fet que els enforteix. En aquest sentit, assegura que el que s’ignora des de fora de Catalunya “és que la major part dels catalans estan disposats a tirar endavant” passi el que passi.

També considera que “Espanya no sedueix els espanyols, no és una marca paraigua de futurs i d'iniciatives” i és per això que és impossible “un pla B”.

“No veig el més mínim símptoma d'alteració d'una crònica anunciada: Consulta prohibida-eleccions plebiscitàries-contundent victòria de la coalició del sí-proclamació unilateral de la independència”, pronostica.

“I sí, l'Estat activarà el 155 i inhabilitarà el president. Però la pressió internacional i la pressió popular faran insostenible aquest escenari. I mentre el tren s'acosta, el Govern mira confiat enmig de la via, amb els ulls com plats i una digestió remugant”, conclou.

Publicitat
Publicitat

65 Comentaris

Publicitat
#48 BEJOTA, BCN, 06/01/2014 - 17:08

Segons una enquesta d'El Mundo, la secessió de Catalunya només té un suport del 12,3% a nivell nacional, i el 35% a Catalunya. Un 48,1% aposta per que el líder nacionalista "convocarà" (no celebrarà) el referèndum independentista;

#47 Joan, L'H, 04/01/2014 - 17:36

Es una pena la degeneración del PSC. Se han tragado la propaganda separatista. Estos indepes en los tiempos del caudillo estarían con Franco (de hecho, contra Franco sólo estaban 4 del PSUC; el PSC ni existía) porque sacaba también a masas al Paseo de Gracia.

Adelante C's.

#46 BEJOTA, bcn, 04/01/2014 - 14:50

SR. DONAIRE: SABEMOS QUE EL PSC TIENE -CADA VEZ MENOS- UN BUEN NÚMERO DE SUBMARINOS NACIOALISTAS. ESTAMOS EN ELLO...

#46.1 BEJOTA, bcn, 04/01/2014 - 17:55

Llorenç Badiella es el director del Servei d´Estadística Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona...dice que ese 11 de septiembre salieron, "siendo generosos" entre 500.000 y 600.000 personas a la calle. Así lo cuenta en La Vanguardia.


#45 Santiago, Madrid, 04/01/2014 - 10:24

RESPUESTA de ESTADOS UNIDOS a Artur Mas

https://petitions.whitehouse.gov/response/our-response-people-catalonia

¿ Entendeis la frase " Government and the people of Spain will resolve this issue in accordance with their laws and Constitution." ?

¿ Queda claro ?

Artur Mas esta haciendo el ridículo

#44 Barcelona, Barcelona, 04/01/2014 - 03:24

Solament amb la cara ja veus que no encerta ni una, jaja Ja es veu que és un polític de cinquena regional.