Publicitat
Política · 29 de Març de 2017. 14:17h.

Un periodista català entrevista Puigdemont als EUA

Gustau Alegret va ser cap de premsa de la conselleria de Comerç amb Pere Esteve i Josep Huguet

Un periodista català entrevista Puigdemont als EUA

Puigdemont, durant l'entrevista amb Gustau Alegret (Foto: Jordi Bedmar)

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha insistit des de Washington, en una entrevista al canal de televisió NTN24 realitzada pel periodista català Gustau Alegret, que Catalunya “posarà les urnes i farà el referèndum” com a molt tard a finals del mes de setembre d’enguany.

Alegret va ser director de comunicació del Departament de Comerç i Turisme de la Generalitat entre finals de 2003 i finals del 2006 amb Pere Esteve i Josep Huguet de consellers. Actualment és corresponsal de Rac-1 als EUA i, anteriorment, ha ha treballat com a periodista a Ràdio Intereconomía, Ona Catalana de Ràdio, Agència Europa Press, COM Ràdio, Plataforma Digital (Canal +), i Catalunya Ràdio, entre d'altres.

Puigdemont ha assegurat “manejarem els temps perquè quan anunciï la data tinguem totes les garanties per celebrar el referèndum”, tant “per als del Sí com per als del No”. També ha recordat que “l’acord per celebrar el referèndum és absolut i està tancat” i compta “amb una majoria parlamentària més àmplia que la que acaba de votar a Escòcia a favor de la celebració d’un segon referèndum”.

El president ha denunciat que “l’Estat espanyol s’equivoca” quan es nega a escoltar les demandes de la societat catalana i resoldre per la via política el conflicte polític que hi ha entre Catalunya i Espanya. “Entenem que Espanya no vulgui que marxem”, ha dit el cap de l’Executiu, “però esperaria que ens poséssim d’acord sobre com resoldre democràticament la diferència”, que és “com ho han fet als EUA o històricament totes les nacions que han esdevingut independents per vies democràtiques”.

“No és marcià celebrar un referèndum d’independència, està a la carta dels drets humans”, ha dit, i ha criticat que l’Estat no posi cap proposta sobre la taula. “Té alguna cosa a oferir l’Estat espanyol per resoldre aquesta disputa? Nosaltres tenim una cosa a oferir, un estat independent, però la proposta espanyola no la sabem”.

Preguntat per la possible resposta judicial de l’Estat davant la celebració del referèndum, el president ha insistit que el procés tirarà endavant, perquè “no és un procés que enfronti dos governs ni dos parlaments”, sinó que “comença des de la societat catalana que està molt mobilitzada des de 2012”.

“No és un problema de si el Govern serà inhabilitat o no”, ha dit el president, perquè “ja hem demostrat la nostra capacitat de mobilització i la nostra determinació perquè la veu de la gent sigui escoltada, i els 2 milions de persones que al setembre van votar a favor de la independència no marxaran cap a casa sense més”.

Finalment, ha afegit que “sentim vinculació amb la lluita pels drets civil americans i la de tants altres països que han lluitat per canviar les coses des de baix i no des de d’alt, quan les elits polítiques, militars i econòmiques deien què havíem de pensar i què havíem de dir”.

Publicitat
Publicitat

43 Comentaris

Publicitat
#35 Jordi Perpinyà, Perpinyà (Catalunya), 30/03/2017 - 10:28

Un congressista dels EUA, Carlos Cubelo, dóna suport a l'autodeterminació de Catalunya.
El polític d'origen cubà "convida" l'Estat i la Generalitat a parlar per "resoldre el conflicte"

#34 Jordi Perpinyà, Perpinyà (Catalunya), 30/03/2017 - 10:23

Ana Stani?, advocada: ‘A Brussel·les veuen que de Catalunya se n’haurà de parlar durant els dos anys que durarà el Brexit’

#34.1 Ali Oli , Barnakistan, 30/03/2017 - 11:08

Anna de la Stasi, die antikapitalistische katalanisch sobaken.

#33 Jordi Perpinyà, Perpinyà (Catalunya), 30/03/2017 - 10:15

El govern britànic admet que el nord d’Irlanda podrà tornar a la UE quan vulgui i sense fer cua
Si vota la reunificació amb Irlanda el retorn serà automàtic i sense haver de fer cua.

#33.1 George , Alt Camp , 30/03/2017 - 12:17

Ya es insoportable la capacidad d intoxicación y las mentiras q sueltas con tanta alegría , como si nada. El gobierno del UK va a dejar al Ulster votar la reunificación ??? No lo han dejado en 100 años y han muerto 4000 personas por eso. No hables d lo q no sabes: t lo digo después d vivir 3 años e

#32 Joan, Sants - Barcelona, 30/03/2017 - 08:50

Quina llàstima que no digueu que va ser entrevistat per la CNN. La qüestió és llençar merda. Encara espero notícies de la mani de SCC en què deixeu en evidència la poca gent que hi va anar, tal com E-noticies intenta fer, sense èxit, quan hi ha mobilitzacions indepes. Es nota qui posa banners (S

#31 Galderic, Barcelona, 30/03/2017 - 08:03

Ja ho ha dit en Puigdemont, no tenim més líder que el president Mas.

Ma no afluixis davant dels atacs de PP i CUP !