Publicitat
Política · 30 de Novembre de 2009. 11:21h.

Un professor d'Esade, contra l'independentisme "infantil"

"Hi ha un independentisme que és la malaltia infantil del catalanisme"

Un professor d'Esade, contra l'independentisme "infantil"

Raimon Ribera, professor d'Esade

El professor d'Esade, Raimon Ribera, ha manifestat en un article d'opinió a l'Avui que "la independència de Catalunya ha de ser una conseqüència, un fruit, un producte, un derivat, un resultat de la força de la catalanitat, de la potència i extensió del sentiment nacional català. La independència no és, no ha de ser, una 'causa'. La causa és la identitat catalana, l'enfortiment i la difusió de la catalanitat".

Ribera considera que "la independència no s'aconsegueix a base de desitjar-la, de proclamar-la, de demanar-la, de reivindicar-la ben fort". També recorda que "determinats gestos independentistes ens poden deixar molt engrescats i satisfets, però no comporten cap avenç vers la independència".
"Hi ha un independentisme que pot ser, doncs, un obstacle per a la tasca de construcció de la catalanitat. Ens pot allunyar d'aquells a qui volem incorporar a la catalanitat, d'aquells que de moment no se senten catalans". "Podríem arribar a dir que hi ha un independentisme que és la malaltia infantil del catalanisme", afegeix.
"Per on passa la tasca, dura i complexa, d'enfortiment real de la catalanitat? Passa per atraure i compartir. Atraure les persones que no se senten catalanes envers la catalanitat. I això no es fa a base de demostracions i discursos, si més no en un primer moment. Es fa a través de l'impacte emocional en aquestes persones", considera.
I passa per oferir testimoniatges personals potents i engrescadors que vinculin amb la catalanitat. Passa per oferir, des de l'àmbit de la catalanitat, coses ben fetes. I aquí és on no n'hem sabut prou. No hem sabut oferir models prou atractius".
"Enfortir la catalanitat passa, doncs, per atraure persones, però passa també per compartir amb elles el projecte. Per compartir el procés de construcció de la identitat present i futura de Catalunya. No podem oferir un producte acabat, predefinit, que s'accepta en bloc o es rebutja: es tracta d'oferir realment la possibilitat de crear plegats un projecte de construcció nacional", conclou.

Publicitat
Publicitat

42 Comentaris

Publicitat
#42 Alan, Barcelona, 01/12/2009 - 04:47

UN CONSEJO :Ya sabeis paletos, no basta con tener aliento a fuet ni estar chillando que madrid nos roba. hay que trabajarrr. uuuuy que miedo si si trabajar. O creeis que sereis un pais por estar todo el dia llorando? eso mismo: NO seais infantiles je je

#41 Papitu, Tarsia, 01/12/2009 - 00:09

Pep de Manresa, el titular s'enten d'allò més be.
Que vols posar:
"Un professor d'Esade, contra l'independentisme que es infantil"
"Un professor d'Esade li sembla infantil l'indep.""
????

#40 josep m, la seu, 30/11/2009 - 22:20

Està tot inventat. Els estats que hi ha avui dia, s'han anat consolidant i enfortint a base d´hosties. Els han convençut a tots de la mateixa manera. Si volem ser independents només hem de copiar.

#39 MARC-SABATES.COM, Barcelona Catalunya //*//, 30/11/2009 - 21:17

Visca Catalunya lliure //*// Soc INDEPENDENTISTA I LAPORTISTA ;
Visca Joan Laporta i Estruch
MARC-SABATES.COM
FC BARCELONA
REPUBLICA CATALANA 2010.

#38 pep, manresa, 30/11/2009 - 20:17

Per cert, el titular de la notícia està mal expressat, del mateix s'en pot deduir que aquest senyor és espanyol i en canvi llegint el text resulta que és català independentista, una mica desenfocat però independentista al cap i a la fi